«Σφαγή» των συνταξιούχων φέρνει η νέα διαπραγμάτευση κυβέρνησης – δανειστών
Σε «πογκρόμ» οδηγεί η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ – ΑΝΕΛ τους συνταξιούχους της χώρας, αφού ο νέος γύρος των διαπραγματεύσεων μεταξύ του οικονομικού επιτελείου και των εκπροσώπων των Θεσμών στην Αθήνα φέρνει στο τραπέζι «ψαλίδι» στις επικουρικές συντάξεις, με τρία σενάρια που «δείχνουν» περικοπές από 10% ως 30%.Παράλληλα, αναμένεται να γίνει μάχη, ώστε να μην υπάρξουν μεγάλες μειώσεις στις κύριες συντάξεις άνω των 1.000 ευρώ.
ΕΡΧΕΤΑΙ «ΤΣΕΚΟΥΡΙ» ΣΤΙΣ ΕΠΙΚΟΥΡΙΚΕΣ ΣΥΝΤΑΞΕΙΣ – ΑΓΡΙΟ ΠΑΖΑΡΙ ΓΙΑ ΜΙΚΡΟΤΕΡΕΣ ΜΕΙΩΣΕΙΣ ΣΕ ΚΥΡΙΕΣ ΣΥΝΤΑΞΕΙΣ ΑΝΩ ΤΩΝ 1.000 ΕΥΡΩ – ΠΟΙΑ ΕΙΝΑΙ ΤΑ ΤΡΙΑ ΣΕΝΑΡΙΑ
Σύμφωνα με δημοσίευμα της εφημερίδας «Ελεύθερος Τύπος», οι μειώσεις στις επικουρικές θεωρούνται αναπόφευκτες -ακόμη και από αρμόδια στελέχη του υπουργείου Εργασίας- καθώς το ΕΤΕΑ ακόμη και στην περίπτωση που οι δανειστές αποδεχτούν μια αύξηση των ασφαλιστικών εισφορών θα εμφανίσει έλλειμμα 200-250 εκατ. ευρώ κατ’ έτος από το 2016 ως το 2018.
Δηλαδή στην τριετία αυτή, με βάση τις αναθεωρημένες προβλέψεις του μεσοπρόθεσμου προγράμματος, το Ενιαίο Ταμείο Επικουρικής Ασφάλισης θα έχει έλλειμμα 600 ως 750 εκατ. ευρώ το οποίο θα πρέπει να κλείσει με μικρές ή μεγαλύτερες μειώσεις.
Αν οι δανειστές απορρίψουν τελείως την αύξηση των εισφορών κατά μιάμιση μονάδα, τότε το έλλειμμα στις επικουρικές συντάξεις εκτινάσσεται στα 750 εκατ. ευρώ κατ’ έτος, δηλαδή στα 2,1 δισ. ευρώ στην τριετία 2016-2018. Σε αυτή την περίπτωση δεν θα μιλάμε για περικοπές αλλά για «σφαγή» των επικουρικών και μάλιστα από το πρώτο ευρώ.
Σύμφωνα με πληροφορίες, τα τρία σενάρια των περικοπών που εξετάζονται στις επικουρικές προβλέπουν:
1. Μείωση 10% κατά μέσο όρο και μέση επικουρική σύνταξη από τα 180 ευρώ στα 160 ευρώ. Το σενάριο αυτό προϋποθέτει ότι η τρόικα θα δεχτεί να αυξηθούν οι εισφορές επικουρικής ασφάλισης από 6% σε 7,5% και ότι θα μείνει ακάλυπτο ένα έλλειμμα της τάξης των 600 ως 750 εκατ. ευρώ ως το 2018. Αυτό το ποσό θα μηδενιστεί με μια μείωση 10% κατά μέσο όρο από τις σημερινές συντάξεις και πιθανότατα θα πιάσει όσες είναι πάνω από 150 ευρώ.
2. Περικοπές μέχρι 30% αν απορριφθεί η αύξηση των εισφορών. Στην περίπτωση αυτή θα απαιτηθούν μεγαλύτερες μειώσεις γιατί το έλλειμμα του ΕΤΕΑ τριπλασιάζεται ως το 2018 και φτάνει τα 2,2 δισ. ευρώ.
3. Τμηματική ρευστοποίηση όλων των περιουσιακών στοιχείων (1,1 δισ. ευρώ) και στοχευμένες περικοπές σε μόνιμη βάση κάθε χρόνο. Την πρόταση αυτή την έχει υποβάλει το υπουργείο Εργασίας αλλά ο κίνδυνος που υπάρχει είναι να μηδενιστούν τα αποθεματικά γρήγορα και οι μειώσεις να είναι από τη μία μέρα στην άλλη μεγαλύτερες.