Οι Θεσμοί για το Ασφαλιστικό: «Αλλάξτε τα όλα μέχρι το Σάββατο»!

Με βέτο στην βελτιωμένη πρόταση για τους αγρότες, την αύξηση της εργοδοτικής εισφοράς και απαίτηση για μείωση επικουρικών, οι Θεσμοί υποδέχτηκαν την Τετάρτη (09/03/2016) στην πρώτη συνάντηση για το ασφαλιστικό τον υπουργό Εργασίας Γιώργο Κατρούγκαλο.

Οι Θεσμοί για το Ασφαλιστικό: «Αλλάξτε τα όλα μέχρι το Σάββατο»!
3'

ΤΟ ΔΝΤ ΘΕΛΕΙ ΝΑ ΤΕΛΕΙΩΝΕΙ ΓΡΗΓΟΡΑ ΜΕ ΤΟ ΑΣΦΑΛΙΣΤΙΚΟ - ΤΑ «ΑΓΚΑΘΙΑ» ΣΤΙΣ ΔΙΑΠΡΑΓΜΑΤΕΥΣΕΙΣ ΚΑΙ ΤΟ ΑΔΙΕΞΟΔΟ ΚΑΤΡΟΥΓΚΑΛΟΥ

Της Μαρίνας Πρωτονοταρίου

«Μετρήθηκε»... για άλλη μια φορά η απόσταση που τους χωρίζει και προσδιορίστηκαν τα τέσσερα «μέτωπα» των διαφωνιών. Επίσης, διαφάνηκε και η διαφορά στις προτεραιότητες αφού για τους θεσμούς προέχει το θέμα της ανταποδοτικότητας εισφορών-παροχών, σε αντίθεση με την κυβέρνηση, που την ενδιαφέρει ο αναδιανεμητικός χαρακτήρας του συστήματος.

Η απαίτηση των Θεσμών για μείωση στις επικουρικές, έκανε χθες την ελληνική πλευρά να τοποθετήσει το θέμα τελευταίο στη συζήτηση, όταν θα έχουν κλείσει όλα τα υπόλοιπα, ενώ φάνηκε πως οι Θεσμοί «δεν δέχονται ούτε την αύξηση της εργοδοτικής εισφοράς».

Οι τέσσερις ενότητες των διαφορών είναι:

-Η αρχιτεκτονική του συστήματος (ύψος εθνικής σύνταξης και ποσοστά αναπλήρωσης). Εκτός από το μείζον θέμα των ποσοστών αναπλήρωσης των νέων συντάξεων και τις περικοπές στις υφιστάμενες συντάξεις, οι δανειστές επιμένουν η εθνική σύνταξη να καταβάλλεται με εισοδηματικά κριτήρια ύστερα από 20 χρόνια ασφάλισης (και όχι χωρίς εισοδηματικά κριτήρια και με 15 έτη ασφάλισης όπως προβλέπει το σχέδιο Κατρούγκαλου). Μάλιστα, θεωρούν υψηλό για βάση συζήτησης το ποσό των 384 ευρώ και ζητούν μείωση της εθνικής σύνταξης σε χαμηλότερα επίπεδα.

-Οι αλλαγές που κατέθεσε η κυβέρνηση στις νέες προτάσεις της για αγρότες κα ελεύθερους επαγγελματίες. Πρόκειται για βελτιώσεις που έχουν προταθεί από την κυβέρνηση σε σχέση με την εισφορά 20% επί του εισοδήματος των αγροτών και των επαγγελματιών τις οποίες δεν είναι από τα θέματα που αποδέχονται οι θεσμοί, αλλά επιμένει να διαπραγματεύεται η ελληνική πλευρά.

-Ο επανυπολογισμός των συντάξεων το 2018 και ο τρόπος εφαρμογής της προσωπικής διαφοράς. Οι θεσμοί εγείρουν «ενστάσεις στον επαναϋπολογισμό των συντάξεων» που σχετίζονται με «τεχνικά θέματα» ( π.χ. τι γίνεται για τα έτη που δεν υπάρχουν στοιχειά)

- Οι Επικουρικές συντάξεις.

Στόχος του υπουργείου Εργασίας είναι να εξεταστούν αρχικά τα τρία πρώτα θέματα και να μείνει τελευταίο το θέμα των επικουρικών, ως το πλέον δύσκολο.

Το ασφαλιστικό είναι από τα θέματα κλειδιά για την ολοκλήρωση της αξιολόγησης, αφού συνδέεται με το δημοσιονομικό και γι αυτό είναι ψηλά στις προτεραιότητες του ΔΝΤ.

Το ΔΝΤ ζητά μία γενναία μεταρρύθμιση του ασφαλιστικού συστήματος άμεσα και όχι μετά από μια μεταβατική περίοδο 4-5 χρόνων που επιδιώκει η ελληνική κυβέρνηση, γιατί μία μεταβατική περίοδος απαιτεί επιπλέον χρηματοδότηση την οποίαν ο ESM και η Ευρωζώνη δεν μπορούν να καλύψουν. Ζητά ένα κοστολογημένο σχέδιο αναδιάρθρωσης του ασφαλιστικού που να διατηρεί τη βιωσιμότητα ως προϋπόθεση για να προχωρήσει η αξιολόγηση. Εξάλλου, ο στόχος 3,5% για πρωτογενές πλεόνασμα μέχρι το 2018, συνδέεται με το ασφαλιστικό και οι θεσμοί ουσιαστικά ζητούν να είναι εφικτό το 3,5%.

Πλέον, αφού εντοπίστηκαν για άλλη μια φορά οι διαφορές, η ελληνική πλευρά καλείται να καταθέσει τις επόμενες ημέρες ένα κοστολογημένο σχέδιο αναδιάρθρωσης του ασφαλιστικού που να διατηρεί τη βιωσιμότητα. Η επόμενη συνάντηση με τους Θεσμούς έχει προγραμματιστεί για το Σάββατο (12/03/2016) και είναι ιδιαίτερα σημαντικό να υπάρξει κάποια σύγκλιση.

Σχετικές ειδήσεις

Ροή Ειδήσεων Δημοφιλή