Νέες πιέσεις: Μάχη για το αφορολόγητο, αποκλίσεις παντού
ΝΕΕΣ ΔΙΑΦΩΝΙΕΣ ΣΤΗ ΧΘΕΣΙΝΗ ΣΥΝΑΝΤΗΣΗ ΤΩΝ ΘΕΣΜΩΝ ΜΕ ΤΟ ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΟ ΕΠΙΤΕΛΕΙΟ
Ουσιαστικά ζητούν να καταργηθεί ο σημερινός τρόπος παροχής του αφορολόγητου ορίου μέσω έκπτωσης φόρου και την επαναφορά του προηγούμενου καθεστώτος της παροχής ενός χαμηλότερου μεν, αλλά ενιαίου αφορολόγητου ορίου για όλους.
Θέλουν να αντικατασταθεί η έκπτωση φόρου έως 2.100 ευρώ που δίνεται, σήμερα από ένα ενιαίο αφορολόγητο όριο το οποίο θα είναι χαμηλότερο, δηλαδή πιθανόν στα επίπεδα μεταξύ 5.000 - 8.000 ευρώ.
Κι αυτό γιατί θεωρούν άδικο να μην υπάρχει ένα μίνιμουμ αφορολόγητο όριο, ακόμη και σε όσους έχουν ένα υψηλότερο εισόδημα, καθώς έτσι προκαλείται υπέρμετρη επιβάρυνση στα λίγο υψηλότερα εισοδήματα.
Ο υπουργός Οικονομικών Ευκλείδης Τσακαλώτος ήταν ανοιχτός να μελετήσει και να τη διαπραγματευθεί τις επόμενες ημέρες την πρόταση όμως η κυβέρνηση είναι αρνητική στη μείωση του αφορολόγητου ορίου, καθώς πρόκειται να συμπιέσει τα εισοδήματα χαμηλόμισθων και χαμηλοσυνταξιούχων και θα αποδυναμώσει το αριστερό πρόσημο που επιδιώκει στις «μεταρρυθμίσεις» η κυβέρνηση.
Εν τω μεταξύ ο υπουργός παρουσίασε το «πακέτο» της ελληνικής πρότασης, το οποίο περιλαμβάνει τρεις νέες κλίμακες φορολόγησης, μία για μισθωτούς-συνταξιούχους, μία για ατομικές επιχειρήσεις - ελεύθερους επαγγελματίες και μία για ιδιοκτήτες εκμισθούμενων ακινήτων.
Με την προτεινόμενη από την ελληνική πλευρά νέα κλίμακα των φορολόγησης των μισθωτών και των συνταξιούχων, προβλέπεται αύξηση των φορολογικών επιβαρύνσεων για ετήσια εισοδήματα άνω των 30.000 ευρώ, ενώ με την νέα κλίμακα φορολόγησης των ατομικών επιχειρήσεων οι φόροι μειώνονται για ετήσια εισοδήματα μέχρι 35.000 ευρώ και αυξάνονται για εισοδήματα πάνω από το επίπεδο αυτό.
Στη νέα κλίμακα φορολόγησης των εισοδημάτων από ακίνητα που πρότεινε η ελληνική πλευρά ενσωματώνεται η εφαρμογή των αυξημένων συντελεστών για όλα τα επίπεδα εισοδημάτων, που προβλέπει το Μνημόνιο ΙΙΙ.
Περιλαμβάνεται δηλαδή η προβλεπόμενη στο Μνημόνιο αύξηση των συντελεστών φορολόγησης από το 11% στο 13% για τα ετήσια εισοδήματα από ενοίκια μέχρι 12.000 ευρώ και από το 33% στο 35% για τα ποσά των ετησίων εισοδημάτων από ενοίκια πάνω από τις 12.000 ευρώ. Επιπλέον δε, προτείνεται η αύξηση του συντελεστή από το 33% στο 50% για τα ποσά των ετησίων εισοδημάτων από ενοίκια πάνω από τις 40.000 ή τις 45.000 ευρώ.
Οι προβληματισμοί των δανειστών
Οι εκπρόσωποι των Θεσμών αφού άκουσαν τις προτάσεις του υπουργείου Οικονομικών για την αναμόρφωση των κλιμάκων φορολογίας εισοδήματος φυσικών προσώπων αντιπρότειναν να περιοριστεί σημαντικά ή ακόμη και να καταργηθεί πλήρως το αφορολόγητο όριο των μισθωτών και των συνταξιούχων.
Εξέφρασαν επίσης επιφυλάξεις για το αν η μεταφορά μεγαλύτερων φορολογικών βαρών σε εισοδήματα πάνω από 30.000 ευρώ θα έχει τελικά ως συνέπεια αντί την αύξηση των φορολογικών εσόδων, την αύξηση της φοροδιαφυγής.
Επεσήμαναν επίσης τις καθυστερήσεις που υπάρχουν στην αλλαγή της κλίμακας φορολογίας για τα ενοίκια.
Διαφωνίες προκάλεσε και το καθεστώς φορολόγησης των αγροτών όπου το υπουργείο Οικονομικών ζήτησε μια πιο σταδιακή αύξηση της φορολογίας εισοδήματος και απόλυτη αντίδραση προκάλεσε η ιδέα για μικρό αφορολόγητο στους αγρότες. Αντί δηλάδη μιας απότομης αύξησης του συνετελεστή φορολόγησης από το 13% για τα εισοδήματα του 2015 στο 20% για τα εισοδήματα του 2016, να γίνει μια μικρή αύξηση στο 15% για το 2016 και σταδιακή προσαρμογή στο 26% που ισχύει για τους ελεύθερους επαγγελματίες εντός των επομένων πέντε ετών, από το 2017 έως το 2021.
Επίσης οι δανειστές βλέπουν «τρύπα» 300 εκατ. ευρώ από τα εκτιμώμενα φορολογικά έσοδα από τον ΟΠΑΠ. Ειδικότερα, η ελληνική πλευρά υποστηρίζει ότι θα εισπραχθούν συνολικά 440 εκατ. ευρώ τα οποία αναλύονται σε 230 εκ ευρώ από την επιβολή του τέλους των 5 λεπτών σε κάθε στήλη τυχερού παιχνιδιού του Οργανισμού και σε 210 εκατ. ευρώ από την φορολόγηση της χρήσης των ηλεκτρονικών τυχερών παιχνιδιών ( VLT’s), τα οποία ουδέποτε λειτούργησαν.
Οι δανειστές υπολογίζουν, από την πλευρά τους, ότι από τα προϋπολογισθέντα 440 εκατ. ευρώ είναι ζήτημα αν εισπραχθούν 120 εκατ. ευρώ από το τέλος των υφιστάμενων παιχνιδιών του ΟΠΑΠ. Επίσης, οι εκπρόσωποι των δανειστών επεσήμαναν ότι και η επιβολή του ΕΦΚ στο κρασί είναι αναποτελεσματική και θα πρέπει να αντικατασταθεί με ένα άλλο μέτρο.
Επόμενες συναντήσεις
Το φορολογικό θα ξανασυζητηθεί το Σάββατο (12/03). Σειρά συναντήσεων με τους θεσμούς θα έχει και σήμερα Παρασκευή το οικονομικό επιτελείο, ενώ στο επικέντρο θα βρεθούν χρηματοπιστωτικά ζητήματα, τα κλειστά επαγγέλματα και η σύσταση νέου φορέα δημοσίων εσόδων.
Το πρόγραμμα συναντήσεων με τους θεσμούς διαμορφώνεται ως εξής:
11.00 Χρηματοπιστωτικά
14.30 Ανταγωνιστικότητα / κλειστά επαγγέλματα
18.00 Νέος φορέας δημοσίων εσόδων