Υποχωρήσεις αντί για λύσεις σε δημοσιονομικό - φορολογικό
ΟΙ ΣΥΖΗΤΗΣΕΙΣ ΜΕ ΤΟΥΣ ΘΕΣΜΟΥΣ ΣΥΝΕΧΙΖΟΝΤΑΙ - ΠΑΡΑΜΕΝΟΥΝ ΟΙ ΑΠΟΣΤΑΣΕΙΣ, ΑΓΡΙΕΥΟΥΝ ΓΙΑ ΕΠΙΠΛΕΟΝ ΜΕΤΡΑ
Σήμερα, υπάρχουν συμφωνίες και διαφωνίες σε σειρά σοβαρών ζητημάτων και μαζί η ελπίδα να υπάρξει συμφωνία μέχρι τις 25 Μαρτίου. Οι διαπραγματεύσεις θα γίνονται σε καθημερινή βάση όλες τις επόμενες ημέρες ανέφερε κορυφαίο στέλεχος του οικονομικού επιτελείου μετά την ολοκλήρωση της χθεσινής συνάντησης προκειμένου να επιτεχθεί συμφωνία μέσα στις επόμενες δέκα ημέρες.
Για κάποια θέματα υπάρχουν ήδη συγκλίσεις, όπως για την κοινή κλίμακα εισοδήματος σε μισθωτούς και ελεύθερους επαγγελματίες, ενώ υπάρχει συμφωνία και για τις αλλαγές στην εισφορά αλληλεγγύης, για την οποία θα υπάρχει ξεχωριστή κλίμακα, με ανώτατο συντελεστή 10%.
Σε ό,τι αφορά τα εισοδήματα από ενοίκια, ήδη βάσει της συμφωνίας που ψηφίστηκε τον Αύγουστο, προβλέπεται αύξηση στο 15% από 11% έως τις 12.000 ευρώ και στο 35% από 33% για τα άνω των 12.000 ευρώ, ενώ η κυβέρνηση έχει προτείνει και έναν συντελεστή 40% για τα εισοδήματα άνω των 45.000 ευρώ.
Φαίνεται επίσης ότι συμφωνήθηκε να αποφευχθεί η φορολόγηση των αγροτών με συντελεστές 20% φέτος και 26% το 2017.
Επίσης κυβέρνηση και κουαρτέτο θέτουν τον ίδιο στόχο για την τελική απόδοση από τις αλλαγές στο φορολογικό, ωστόσο υπάρχει διαφωνίες σε επιμέρους πολιτικές για το πώς θα επιτευχθεί.
Διαφωνίες
Το οικονομικό επιτελείο προσπαθεί να αποτρέψει την απαίτηση των δανειστών να μειωθεί το έμμεσο αφορολόγητο όριο από τις 9.545 ευρώ στις 7.000 ευρώ, η οποία εξετάζεται από τα τεχνικά κλιμάκια.
Στόχος της ελληνικής πλευράς είναι να μη μειωθεί το αφορολόγητο ή να μειωθεί κατά «100- 200 ευρώ που θα είναι επιτυχία».
Αλλη διαφωνία, αφορά το ποιά εισοδήματα θα επιβαρυνθούν με το φορολογικό βάρος, αφού η κυβέρνηση επιζητεί το φορολογικό βάρος να πέσει στα εισοδήματα των 30.000 ευρώ και άνω, οι εκπρόσωποι των θεσμών προτείνουν αυτό να αφορά και στα χαμηλότερα εισοδήματα.
Δημοσιονομικό κενό – παραμένει το χάσμα
Η κυβέρνηση επιμένει στη θέση για 1% του ΑΕΠ δημοσιονομικό κενό έως το 2018 και έτσι σε αφορά το δημοσιονομικό κενό, κυβέρνηση, Κομισιόν και ΔΝΤ εξακολουθούν να μην συμφωνούν μεταξύ τους. Παραμένει αγεφύρωτο ο χάσμα μεταξύ των τριών πλευρών και δεν έχει προχωρήσει η συζήτηση ώστε να τεθεί ένας ενδεικτικός κοινός στόχος.
Παρά τις προσπάθειες δεν υπάρχει προς το παρόν συμφωνία για το μακροοικονομικό πλαίσιο παρά μόνο ότι πρέπει να πραγματοποιηθεί ο στόχος της δημιουργίας πρωτογενούς πλεονάσματος 3,5% του ΑΕΠ έως το 2018.
Όμως ακόμη δεν υπάρχει συμφωνία με την ελληνική πλευρά για το μακροοικονομικό σενάριο, δηλαδή δεν υπάρχουν προβλέψεις για το πόσο θα είναι το ΑΕΠ και πόσο η ανάπτυξη για να καλύπτει το δημοσιονομικό κενό.
Υπάρχει όμως η εκτίμηση από την πλευρά των θεσμών ότι η ανάπτυξη καλύπτει μέρος από την ανάγκη για μέτρα και τα ακριβή στοιχεία που θα οδηγήσουν σε ακριβείς εκτιμήσεις επεξεργάζονται από κλιμάκια των θεσμών μαζί με την ελληνική πλευρά.