Γόρδιος δεσμός τα «κόκκινα» δάνεια
ΠΙΕΣΕΙΣ ΣΤΙΣ ΤΡΑΠΕΖΕΣ ΑΠΟ ΞΕΝΟΥΣ ΕΠΕΝΔΥΤΕΣ ΠΟΥ ΠΕΡΙΜΕΝΟΥΝ ΑΠΕΛΕΥΘΕΡΩΣΗ ΑΚΟΜΗ ΚΑΙ ΤΩΝ ΕΞΥΠΗΡΕΤΟΥΜΕΝΩΝ ΔΑΝΕΙΩΝ
Όπως δήλωσε χθες ο υπουργός Οικονομίας Γιώργος Σταθάκης μετά τη συνάντηση με τους εκπροσώπους των θεσμών, «η απόσταση παραμένει πολύ μεγάλη σε όλα τα θέματα για τα κόκκινα δάνεια».
Στα θέματα που έκλεισαν κατά το χθεσινό σκέλος της διαπραγμάτευσης ήταν το φορολογικό πλαίσιο των εταιρειών μεταβίβασης και διαχείρισης κόκκινων δανείων, ενώ συμφωνήθηκε και να δοθεί η δυνατότητα στις εταιρείες μεταβίβασης δανείων να αναθέτουν τη διαχείριση σε τρίτους, δηλαδή σε εταιρείες διαχείρισης κόκκινων δανείων. Οι εταιρείες αυτές σύμφωνα με τον κ. Σταθάκη θα πρέπει υποχρεωτικά να έχουν έδρα στην Ελλάδα και να έχουν αδειοδοτηθεί για τη λειτουργία τους.
Πώληση Δανείων
Το καυτό θέμα των εξαιρέσεων δανείων από τη δυνατότητα πώλησης κυριάρχησε επίσης στη χθεσινή συνάντηση και προέκυψαν σημαντικές διαφωνίες. Εμεινε ανοιχτό το ενδεχόμενο για την επίτευξη συμφωνίας στην πρόταση για εξαιρέσεις από τη δυνατότητα πώλησης των στεγαστικών δανείων με ενέχυρο υποθήκη την πρώτη κατοικία. Για να ισχύσει όμως η εξαίρεση θα πρέπει να θεσπιστούν συγκεκριμένα κριτήρια ή να μειωθεί ο χρόνος αναστολής από τα τρία χρόνια.
Δεν ισχύει το ίδιο για την εξαίρεση από την πώληση των κόκκινων δανείων μικρομεσαίων επιχειρήσεων και καταναλωτικών με υποθήκη ή προσημείωση την πρώτη κατοικία, για τα οποία είναι έντονη η διαφωνία των δανειστών. Όμως, τα δάνεια αυτά είναι ακόμη μια κατηγορία την οποία η ελληνική πλευρά επιδιώκει να προστατεύσει.
Η διαπραγμάτευση της κυβέρνησης με τους δανειστές για τα κόκκινα δάνεια, αναμένεται με ενδιαφέρον από την επενδυτική κοινότητα αφού θα καθορίσει τόσο την αξία των τραπεζών όσο και τη δημιουργία μιας δευτερογενούς αγοράς δανείων. Οι ξένοι επενδυτές περιμένουν απελευθέρωση των πωλήσεων, χωρίς περιορισμούς, θα ήθελαν δε οι πωλήσεις να αφορούν και εξυπηρετούμενα δάνεια, κάτι που εξετάζεται, γιατί έτσι θα αυξανόταν η συνολική αξία των δανειακών "πακέτων" προς πώληση.
Πιέσεις επενδυτών για τα κόκκινα δάνεια
Το θέμα των κόκκινων δανείων αποτελεί τον καταλύτη για την επιστροφή των τραπεζών σε κερδοφορία από φέτος και για τη δυνατότητά τους να χρηματοδοτήσουν την οικονομία, προσφέροντας την απαραίτητη ρευστότητα στις επιχειρήσεις που θέλουν να αναπτυχθούν. Ταυτόχρονα, μόνο αν πετύχει η διαχείριση των μη εξυπηρετούμενων δανείων θα εξασφαλιστεί και η επιτυχία της πρόσφατης ανακεφαλαιοποίησης των τραπεζών αφού θα εκλείψει ο κίνδυνος νέων χρηματοδοτικών αναγκών από το ενδεχόμενο τρύπας από τα κόκκινα δάνεια.
Γι αυτό, εξάλλου οι τράπεζες πιέζονται από τους ξένους επενδυτές για τα κόκκινα δάνεια, για τα οποία φαίνεται πως οι διοικήσεις τους κατηγορούνται για ολιγωρία στην αντιμετώπισή τους. Οι επενδυτές θέλουν να γνωρίζουν τα σχέδια των διοικήσεων για να εκτιμήσουν την αξία των τραπεζών και θέλουν να γνωρίζουν τις εκτιμήσεις τους για τους ρυθμούς που προτίθενται να τα μειώσουν, την έκταση της ανακτησιμότητας των οφειλών ανά κατηγορία δανείων και πώς θα διασφαλίσουν τη μείωση των προβλέψεων για επισφαλείς απαιτήσεις φέτος.
Οι ξένοι επενδυτές ενδιαφέρονται επίσης για τα σχέδια των τραπεζών για τη βελτίωση της ρευστότητας, το ρυθμό απεξάρτησης από τον ELA, τις εκτιμήσεις για την επάνοδο των καταθέσεων στο τραπεζικό σύστημα και τα σχέδια για περαιτέρω μείωση του κόστους των τραπεζών (πωλήσεις θυγατρικών και περιουσιακών στοιχείων, μείωση δικτύου και προσωπικού).
Τις επόμενες ημέρες, οι τράπεζες περιμένουν την επίσημη άποψη της ΤτΕ για τη μείωση των μη εξυπηρετούμενων δανείων.