Σε τεντωμένο σχοινί η διαπραγμάτευση κυβέρνησης - δανειστών
ΑΔΙΕΞΟΔΟ ΚΑΙ ΠΑΛΙ ΣΤΙΣ ΣΥΝΟΜΙΛΙΕΣ ΤΟΥ ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΟΥ ΕΠΙΤΕΛΕΙΟΥ ΜΕ ΤΟ ΚΛΙΜΑΚΙΟ ΤΩΝ ΤΕΣΣΑΡΩΝ ΘΕΣΜΩΝ – ΣΤΟΝ «ΑΕΡΑ» ΦΟΡΟΛΟΓΙΚΟ, ΑΣΦΑΛΙΣΤΙΚΟ ΚΑΙ ΕΠΙΚΟΥΡΙΚΕΣ –ΚΟΥΡΣΑ ΕΝΑΝΤΙΑ ΣΤΟ ΧΡΟΝΟ, ΩΣΤΕ ΝΑ «ΚΛΕΙΔΩΣΕΙ» Η ΣΥΜΦΩΝΙΑ ΜΕΧΡΙ ΑΥΡΙΟ ΠΑΡΑΣΚΕΥΗ (18/03/2016)
Ο Ευκλείδης Τσακαλώτος επικαλέστηκε... το νόμο του Πάρκινσον σύμφωνα με τον οποίο «η γραφειοκρατία εξαντλεί όλο το διαθέσιμο χρόνο», ενώ ανέφερε ως όριο για την ολοκλήρωση της συμφωνίας, την Παρασκευή (18/03/2016).
Πλέον οι λύσεις αναβάλλονται για σήμερα, Πέμπτη (17/03/2016), καθώς οι υπουργοί Οικονομικών Ευκλείδης Τσακαλώτος, Οικονομίας Γιώργος Σταθάκης και Εργασίας Γιώργος Κατρούγκαλος, θα συναντηθούν εκ νέου με τους εκπροσώπους των Θεσμών για να συζητήσουν θέματα δικαιοσύνης, το ασφαλιστικό, το δημοσιονομικό και τα χρηματοοικοινομικά.
Φορολογικό
Ανοικτό παρέμεινε τελικά χθες, Τετάρτη (16/03/2016) και το φορολογικό, παρά την πρόθεση της κυβέρνησης να το κλείσει. Μεγάλο «αγκάθι» εξακολουθεί να είναι το αφορολόγητο ποσό εισοδήματος και μεγάλες είναι οι πιέσεις των Θεσμών για μείωσή του, την οποία δεν αποδέχεται η κυβέρνηση. Η πλευρά του ΔΝΤ επιμένει σε δραστική μείωση του αφορολογήτου από τα 9.500 ευρώ στα 7.500 ευρώ.
Σύμφωνα με πληροφορίες, η ελληνική πλευρά εμμένει στην πρόταση της για αφορολόγητο όριο στις 9.545 ευρώ, ενώ αντίθετα οι πιστωτές επιμένουν για αφορολόγητο μεταξύ 7.000 και 8.000 ευρώ, με το φορολογικό κλιμάκιο του 32% να αρχίζει από τις 22.000 ευρώ, κάτι που θα πλήξει τα χαμηλά και μεσαία εισοδήματα.
Αναφερόμενος στη συνάντηση ο υπουργός Οικονομικών είπε ότι «δεν το κλείσαμε» αλλά άφησε να εννοηθεί ότι υπάρχει χρόνος για κάτι τέτοιο ως και την Παρασκευή.
Ασφαλιστικό
Και το ασφαλιστικό έμεινε... ορθάνοιχτο χθες με μεγαλύτερο πρόβλημα την απόσταση στις επικουρικές συντάξεις καθώς οι δανειστές αρνούνται την πρόταση της κυβέρνησης να επιβληθεί αύξηση εισφορών.
Ωστόσο η διαφωνία μεταξύ Θεσμών και κυβέρνησης είναι δομική, αφού οι εκπρόσωποι των δανειστών επιδιώκουν τη δημιουργία ενός πιο ανταποδοτικού συστήματος, με χαμηλότερα ποσοστά αναπλήρωσης και κατά συνέπεια μικρότερες συντάξεις, οι οποίες όμως θα αντιστοιχούν στις εισφορές που έχουν καταβληθεί. Αντίθετα, η κυβέρνηση επιδιώκει τη δημιουργία ενός μηχανισμού αναδιανομής, προς όφελος των χαμηλών και μεσαίων στρωμάτων.
Το ύψος της Εθνικής Σύνταξης συζητείται με τα νέα ποσοστά αναπλήρωσης, το χρονοδιάγραμμα και κυρίως το μηχανισμό επανυπολογισμού των ήδη καταβαλλόμενων συντάξεων και τέλος, τις μόνιμου χαρακτήρα εκπτώσεις στο ύψος των εισφορών των νέων επιστημόνων - ελεύθερων επαγγελματιών και των αγροτών. Το ύψος της Εθνικής Σύνταξης είναι κεντρικό θέμα όπως και τα ποσοστά αναπλήρωσης της ανταποδοτικής σύνταξης. Οι πιστωτές, έχουν ζητήσει από το υπουργείο Εργασίας Εθνική Σύνταξη στα 320 ευρώ μετά από 20 έτη ασφάλισης και μικρότερα ποσοστά αναπλήρωσης, που να εκκινούν στην 15ετία από 0,5% το έτος. Η ελληνική πλευρά έχει απορρίψει την πρόταση. «Το ύψος της Εθνικής Σύνταξης στα 384 ευρώ είναι αδιαπραγμάτευτο», είχε πει όμως ο κ. Κατρούγκαλος μετά τη συνάντηση του περασμένου Σαββάτου.
Ένα ενδεχόμενο ωστόσο είναι τα 384 ευρώ να δίνονται μόνο με τη συμπλήρωση 20ετούς ασφάλισης, ενώ στα 15-20 χρόνια ασφάλισης να δίνεται μικρότερη σύνταξη.
Τρίτο σημείο - «αγκάθι» οι μειώσεις των επικουρικών συντάξεων. Το «κούρεμα» εκτιμάται ότι θα είναι κλιμακωτό, ξεκινώντας από το 6% και φτάνοντας ακόμα και στο 30% στις υψηλές. Μετά τη συνάντηση ο κ. Κατρούγκαλος επισήμανε ότι εξακολουθούν να υφίστανται οι χαώδεις διαφορές για τη μείωση των επικουρικών συντάξεων, την ανταποδοτικότητα εισφορών- παροχών και τις περικοπές στις κύριες συντάξεις.
Το Υπερταμείο συμφωνήθηκε
Ήδη από την Τρίτη φαίνεται πως συμφωνήθηκαν οι βασικές δομές του νέου Υπερταμείου. Το Ταμείο πρέπει να είναι σε θέση να λειτουργεί μέσα στο δεύτερο εξάμηνο του 2016 και θα διοικείται από πενταμελές Διοικητικό Συμβούλιο τριών Ελλήνων και δύο ξένων ενώ και ο επικεφαλής θα ορίζεται από τους δανειστές.
Θα απαρτίζεται από τέσσερις θυγατρικές:
- Το ΤΑΙΠΕΔ, που θα φέρει εις πέρας τα εκκρεμή projects αποκρατικοποιήσεων ( (ΟΛΘ, ΤΡΑΙΝΟΣΕ, εταιρεία αεροδρομίου Ελ. Βενιζέλος, Ελληνικό, Αστέρας, Αφάντου Ρόδου, ΔΕΣΦΑ)
- Το Ταμείο Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας (ΤΧΣ), το οποίο θα διαχειρίζεται τα πακέτα τραπεζικών μετοχών που κατέχει το Δημόσιο
- Μία νέα εταιρεία συμμετοχών, στην οποία θα περιέλθουν οι μετοχών επιχειρήσεων κοινής ωφελείας (ΕΥΔΑΠ, ΔΕΗ, ΔΕΠΑ κλπ), που βρίσκονται στα χέρια του Δημοσίου
- Την κρατική εταιρεία ακίνητης περιουσίας ΕΤΑΔ, με χαρτοφυλάκιο από 80.000 δημόσια ακίνητα. Οι δανειστές επέμειναν, σύμφωνα με τις πληροφορίες, να ενταχθούν στο Ταμείο όλα τα ακίνητα, δίχως εξαιρέσεις.
Αν και σύμφωνα με το Μνημόνιο από τα έσοδα του Υπερταμείο ένα μόνο μέρος θα πηγαίνει στο χρέος, δεν ισχύει το ίδιο με τη διάθεση των εσόδων που θα συγκεντρώσει το ΤΑΙΠΕΔ από τις επτά εν εξελίξει αποκρατικοποιήσεις (ΟΛΘ, ΤΡΑΙΝΟΣΕ, Ελ. Βενιζέλος, Ελληνικό, Αστέρας, Αφάντου Ρόδου, ΔΕΣΦΑ), καθώς δεν πέρασε το ελληνικό αίτημα να μη διατεθούν όλα τα έσοδα μόνο για την αποπληρωμή του χρέους.