«Εμπλοκή» στις διαπραγματεύσεις μετά το «άδειασμα» της Λαγκάρντ
Αρχίζει ο νέος γύρος με τους εκπροσώπους των θεσμών
Οι διαπραγματεύσεις ξεκινούν υπό το βάρος της διαρροής των συνομιλιών αξιωματούχων του ΔΝΤ, Πολ Τόμσεν και Ντέλιας Βελκουλέσκου.
Οι διαρροές αυτές αλλά και η αξιολόγηση του ελληνικού προγράμματος συζητήθηκαν στις τηλεφωνικές συνομιλίες που είχε ο πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας με την καγκελάριο της Γερμανίας Άγκελα Μέρκελ, τον πρόεδρο του Ευρωκοινοβουλίου Μάρτιν Σουλτς, τον πρόεδρο της ευρωομάδας Σοσιαλιστών και Δημοκρατών Τζιοβάνι Πιτέλα, τον διοικητή της Κεντρικής Ευρωπαϊκής Τράπεζας, Μάριο Ντράγκι και τον πρωθυπουργό της Πορτογαλίας Αντόνιο Κόστα.
Επίσης ο υπουργός Οικονομικών Ευκλείδης Τσακαλώτος έχει επικοινωνήσει τηλεφωνικά με τον επίτροπο Οικονομικών και Νομισματικών Υποθέσεων της ΕΕ, Πιερ Μοσκοβισί, τον επικεφαλής του Eurogroup Γερούν Ντάισελμπλουμ, καθώς και τους υπουργούς Οικονομικών της Γερμανίας, Βόλφγκανγκ Σόιμπλε, της Γαλλίας, Μισέλ Σαπέν, και της Ιταλίας, Πιερ Κάρλο Παντοάν.
Από όλες τις παραπάνω συνομιλίες διαπιστώθηκε ότι κοινή πεποίθηση είναι η ανάγκη να ολοκληρωθεί η πρώτη αξιολόγηση του ελληνικού προγράμματος μέσα στον Απρίλιο, εκτιμά το Μέγαρο Μαξίμου.
Στους στόχους της κυβέρνησης είναι να ολοκληρωθεί η διαπραγμάτευση ώστε να αρχίσει αμέσως η συζήτηση για το χρέος.
«Η διαπραγμάτευση του χρέους είναι μέρος του πλαισίου συμφωνίας και νομίζω ότι μπορεί και πρέπει να προχωρήσει με λελογισμένο τρόπο προκειμένου μαζί με τη συμφωνία και την πρώτη αξιολόγηση να είμαστε σε βιώσιμη στρατηγική εξόδου από την κρίση» δήλωσε το Σάββατο ο υπουργός Οικονομίας Γ. Σταθάκης.
Να σημειωθεί ότι η πολυαναμενόμενη απάντηση της επικεφαλής του ΔΝΤ που «ήλπιζε» η ελληνική κυβέρνηση να ξεκαθαρίσει τα πράγματα μάλλον τα περιέπλεξε και τα επιδείνωσε αφού επί της ουσίας η Κριστίν Λαγκάρντ επιρρίπτει ευθύνες, για να μην πούμε κατηγορεί την Αθήνα για ελλιπή μέτρα ασφαλείας σε ό,τι αφορά τις επικοινωνίες.
Επίσης μας λέει ότι το χάσμα παραμένει και απέχουμε πολύ από το να υπάρχει για την Ελλάδα ένα συνεκτικό πρόγραμμα το οποίο η ίδια μπορεί να το παρουσιάσει στο διοικητικό της συμβούλιο.
«Εχω επισημάνει σε κάθε ευκαιρία ότι μπορούμε να υποστηρίξουμε ένα αξιόπιστο πρόγραμμα που βασίζεται σε ρεαλιστικές προβλέψεις. Διαφορετικά, θα αποτύχουμε να επαναφέρουμε την αξιοπιστία με συνέπεια μεταξύ άλλων και εστιάζουμε σύντομα σε αναζήτηση νέων μέτρων» τονίζει η επικεφαλής του οργανισμού.
Παράλληλα, καλύπτει τους συνεργάτες, αμφισβητεί αν μπορεί να υπάρξει πρόοδος αλλά βάζει νερό στο κρασί της και... επιτρέπει την επιστροφή των κλιμακίων στην Αθήνα. Δηλαδή, αφού «αδειάζει» επί της ουσίας την ελληνική κυβέρνηση, ζητάει και τα ρέστα!
Η επιστολή Λαγκάρντ
Το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο διεξάγει τις διαπραγματεύσεις του με καλή πίστη, όχι μέσω απειλών, και δεν επικοινωνούμε μέσω διαρροών, γράφει η γενική διευθύντρια του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου Κριστίν Λαγκάρντ στην απαντητική της επιστολή προς τον πρωθυπουργό Αλέξη Τσίπρα, τονίζοντας ότι την δημοσιοποιεί μέσω της ιστοσελίδας του ΔΝΤ με στόχο «την περαιτέρω ενίσχυση της διαφάνειας στον διάλογό μας».
«Συμφωνώ μαζί σας ότι οι επιτυχείς διαπραγματεύσεις οικοδομούνται επί της αμοιβαίας εμπιστοσύνης και το συμβάν αυτού του Σαββατοκύριακου με προβλημάτισε ως προς το αν μπορούμε πραγματικά να επιτύχουμε πρόοδο σε ένα κλίμα ακραίας ευαισθησίας απέναντι στις δηλώσεις κάθε πλευράς. Ωστόσο, κατόπιν σκέψης, αποφάσισα να επιτρέψω την επιστροφή της ομάδας μας στη Αθήνα για τη συνέχιση των συνομιλιών», γράφει η Κριστίν Λαγκάρντ.
«Η ομάδα απαρτίζεται από έμπειρο προσωπικό που έχει την πλήρη εμπιστοσύνη μου και την προσωπική μου στήριξη... είναι κρίσιμης σημασίας οι αρχές σας να διασφαλίσουν ένα περιβάλλον που σέβεται την ιδιωτικότητα των εσωτερικών συνομιλιών και λαμβάνει όλα τα αναγκαία μέτρα για την εγγύηση της προσωπικής τους ασφάλειας», τονίζει η γενική διευθύντρια του ΔΝΤ.
«Η άποψή μου για τις εν εξελίξει διαπραγματεύσεις είναι ότι απέχουμε αρκετά από την συγκρότηση ενός συνεκτικού προγράμματος που να έχω τη δυνατότητα να παρουσιάσω στο Εκτελεστικό μας Συμβούλιο. Έχω τονίσει με πολλές ευκαιρίες ότι μπορούμε να υποστηρίξουμε ένα πρόγραμμα μόνο εάν είναι αξιόπιστο και βασισμένο σε ρεαλιστικές εκτιμήσεις και αν ανταποκρίνεται στον στόχο του να θέσει την Ελλάδα στον δρόμο της δυναμικής ανάπτυξης με τη σταδιακή αποκατάσταση της βιωσιμότητας του χρέους», γράφει.
«...φυσικά, οποιαδήποτε υπόθεση ότι το προσωπικό του ΔΝΤ θα μπορούσε να εξετάσει το ενδεχόμενο να χρησιμοποιήσει ένα πιστωτικό γεγονός ως διαπραγματευτική τακτική είναι απλώς ανοησία», τονίζει η Κριστίν Λαγκάρντ.