Σαρκοζί: «Η ελπίδα μας είναι να επιτύχει το ελληνικό πρόγραμμα» πρίν απο 7 λεπτά

Προτάσεις για τη βελτίωση της διακυβέρνησης της ζώνης του ευρώ, η οποία δοκιμάσθηκε από την κρίση χρέους, ανακοίνωσαν ότι θα καταθέσουν το Παρίσι και το...

Σαρκοζί: «Η ελπίδα μας είναι να επιτύχει το ελληνικό πρόγραμμα» πρίν απο 7 λεπτά
2'

Προτάσεις για τη βελτίωση της διακυβέρνησης της ζώνης του ευρώ, η οποία δοκιμάσθηκε από την κρίση χρέους, ανακοίνωσαν ότι θα καταθέσουν το Παρίσι και το Βερολίνο μέχρι το τέλος του καλοκαιριού. «Η Αγγελα Μέρκελ και εγώ συμφωνήσαμε ότι πρέπει να προωθήσουμε την οικονομική διακυβέρνηση τις ερχόμενες εβδομάδες με φιλόδοξο και βολονταριστικό πνεύμα», δήλωσε ο πρόεδρος της Γαλλίας κατά τη διάρκεια της χθεσινοβραδινής συνέντευξης Τύπου στις Βρυξέλλες.

Η σύνοδος κορυφής (της Πέμπτης) ήταν «αφιερωμένη στις λύσεις για την Ελλάδα, αλλά μέχρι το τέλος του καλοκαιριού, θα καταθέσουμε από κοινού προτάσεις για την οικονομική διακυβέρνηση της ευρωζώνης και ο πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Ένωσης Χέρμαν βαν Ρομπέι θα παρουσιάσει προτάσεις τον Οκτώβριο», πρόσθεσε ο Νικολά Σαρκοζί, διευκρινίζοντας ότι έχει συμφωνήσει για το θέμα με την καγκελάριο Μέρκελ.

«Πιστεύουμε σαφώς, η τελευταία χρονική περίοδος το έχει δείξει, ότι οφείλουμε να συντονίσουμε περισσότερο μεταξύ μας την οικονομική και χρηματοπιστωτική πολιτική», δήλωσε λίγο αργότερα στους δημοσιογράφους η Αγγελα Μέρκελ. «Η Γερμανία και η Γαλλία αποφάσισαν να παρουσιάσουν διμερείς προτάσεις στο τέλος Αυγούστου, αρχές Σεπτεμβρίου», είπε.

Οι δύο ηγέτες δεν αποκάλυψαν λεπτομέρειες της συμφωνίας τους για την οικονομική διακυβέρνηση. «Φιλοδοξία μας είναι να εκμεταλλευθούμε την ευκαιρία της ελληνική κρίσης για να κάνουμε ένα ποιοτικό βήμα στη διακυβέρνηση της ευρωζώνης», τόνισε ο Νικολά Σαρκοζί, περιοριζόμενος να αναφερθεί μόνο στη δημιουργία «ευρωπαϊκού οίκου αξιολόγησης».

«Η Γαλλία αγωνίζεται εδώ και καιρό για μία οικονομική διακυβέρνηση της ευρωζώνης. Ακόμη και η ονομασία ήταν ταμπού», είπε. «Ως προς το θέμα αυτό το παράδειγμα πρέπει να δοθεί από τη Γαλλία και τη Γερμανία». Ο πρόεδρος της Γαλλίας εξέφρασε επίσης «την αποφασιστική δέσμευση» των χωρών της ευρωζώνης να "στηρίξουν" την Ελλάδα. «Το διακύβευμα είναι η ιστορική μας ευθύνη απέναντι στην Ευρώπη που εκφράζεται από τη νομισματική ένωση...μία αποτυχία στην υποστήριξη του ευρώ ήταν για εμάς απαγορευτική», είπε.

Σε ό,τι αφορά τη «δύσκολη πολιτικά και σύνθετη τεχνικά» συμμετοχή του ιδιωτικού τομέα στη διάσωση της Ελλάδας , ο Νικολά Σαρκοζί διευκρίνισε ότι αυτό που θα γίνει για την Ελλάδα δεν θα γίνει «για καμία άλλη χώρα της ευρωζώνης». «Η Ελλάδα αποτελεί ειδική περίπτωση, αυτό αποτελεί μία εξαιρετικά ισχυρή πολιτική επιλογή», πρόσθεσε.

Διαβάστε περισσότερα στο newscode.gr

Ροή Ειδήσεων Δημοφιλή