Απίστευτο: Το ΔΝΤ ζητά «ψαλίδι» και στα αναπηρικά επιδόματα!
ΡΕΣΙΤΑΛ ΚΟΙΝΩΝΙΚΗΣ ΑΝΑΛΓΗΣΙΑΣ ΑΠΟ ΤΟΥΣ ΘΕΣΜΟΥΣ - ΣΤΟ «ΝΑΔΙΡ» ΟΙ ΠΡΟΝΟΙΑΚΕΣ ΔΑΠΑΝΕΣ ΣΤΗΝ ΕΛΛΑΔΑ – ΘΑ ΤΑ ΔΕΧΤΕΙ ΚΑΙ ΑΥΤΑ Η ΚΥΒΕΡΝΗΣΗ ΣΥΡΙΖΑ – ΑΝΕΛ;
Σύμφωνα με σημερινό δημοσίευμα της εφημερίδας «Έθνος», η ομάδα Βελκουλέσκου (ΔΝΤ) ζητά επίμονα από το οικονομικό επιτελείο της κυβέρνησης να συνυπολογίζει στο εξής τα επιδόματα στα εισοδηματικά κριτήρια για τη χορήγηση του Ελάχιστου Εγγυημένου Εισοδήματος ή Κοινωνικού Εισοδήματος Αλληλεγγύης.
Για το απάνθρωπο αυτό μέτρο η Ελλάδα διεκδικεί, εφόσον εγκριθεί κάτι τέτοιο, ακόμη μία πανευρωπαϊκή θλιβερή πρωτιά, αφού σε καμία άλλη χώρα της ΕΕ δεν ισχύει κάτι τέτοιο.
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΔΩ ΓΙΑ ΤΟ ΡΟΛΟ ΤΟΥ ΔΝΤ ΣΤΗ ΦΤΩΧΟΠΟΙΗΣΗ ΤΗΣ ΕΛΛΑΔΑΣ
Σύμφωνα, πάντα, με την εφημερίδα, το ζήτημα έχει ήδη τεθεί επί τάπητος στις διαπραγματεύσεις Ελλάδας – Θεσμών και για το λόγο αυτό αναβάλλεται για τον Ιούλιο η δεύτερη φάση υλοποίησης του Κοινωνικού Εισοδήματος Αλληλεγγύης.
Κατά τα λοιπά, οι δανειστές θεωρούν υπερβολικό το κονδύλι των 700 εκατ. ευρώ που προβλέπεται βάσει Προϋπολογισμού ως ετήσια δαπάνη για τα αναπηρικά δικαιώματα. Υπό το πρίσμα αυτό, οι Θεσμοί ζητούν να ξεκινήσει άμεσα η μεταρρύθμιση των επιδομάτων για τα Άτομα με Αναπηρία (ΑμεΑ), μέσω της επανεξέτασης των περίπου 185.000 δικαιούχων.
Η Παγκόσμια Τράπεζα λέει άλλα...
Σημειώνεται ότι, βάσει της έκθεσης της Παγκόσμιας Τράπεζας, η οποία αξιολογεί την πρώτη φάση του Ελαχίστου Εγγυημένου Εισοδήματος, οι προνοιακές δαπάνες στην Ελλάδα φτάνουν τα 3,8 δισ. ευρώ (2,1% του ΑΕΠ), όταν ο μέσος όρος στην Ευρώπη των 28 είναι 4,2% του ΑΕΠ.
Επομένως, στην χώρα μας δαπανώνται ήδη πολύ λιγότερα κεφάλαια στον τομέα της Κοινωνικής Πρόνοιας σε σύγκριση με τις υπόλοιπες χώρες-μέλη της ΕΕ.
Στην ίδια έκθεση αναφέρεται, πάντως, πως η χώρα μας καταβάλλει τουλάχιστον 200 προνοιακά επιδόματα χωρίς σαφή στρατηγική. Για παράδειγμα, εκτός από τα 700 εκατ. ευρώ που δαπανώνται σε αναπηρικά επιδόματα, άλλα 650 εκατ. ευρώ αποτελούν την ετήσια δαπάνη για τα οικογενειακά επιδόματα που δίνονται σε 800.000 δικαιούχους.
Σε κάθε περίπτωση το όλο ζήτημα παραμένει στον «αέρα», γιατί παρά το γεγονός ότι η ελληνική πλευρά έχει καταθέσει ήδη από τις αρχές Φεβρουαρίου δική της πρόταση για τον εξορθολογισμό το συστήματος Κοινωνικής Πρόνοιας, το Κουαρτέτο αποφεύγει να απαντήσει επί της ουσίας.
Το ζήτημα είναι σε ποιο πλαίσιο θα κινηθεί ο εξορθολογισμός αυτός. Θα δεχθεί η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ να προχωρήσει σε νέες αιματηρές περικοπές, καταφέροντας ένα μεγάλο πλήγμα στο κοινωνικό κράτος πρόνοιας;
Όλα θα φανούν στο προσεχές σύντομο διάστημα και σίγουρα οι εξελίξεις θα είναι ραγδαίες.