Βορά στα «κοράκια» της κερδοσκοπίας πρώτη κατοικία και «κόκκινα» δάνεια

Με συνοπτικές διαδικασίες και με απώτερο στόχο να «κλειδώσει» πάση θυσία η αξιολόγηση της ελληνικής οικονομίας και να επέλθει συμφωνία με τους δανειστές, η κυβέρνηση Τσίπρα-Καμμένου δρομολογεί την εκχώρηση όλων των «κόκκινων» δανείων στους οικονομικούς δολοφόνους των ξένων funds, ενώ εμφανίζεται έτοιμη να γράψει στα παλαιότερα των υποδημάτων της προγενέστερες δεσμεύσεις της αναφορικά με τη δήθεν προστασία της πρώτης κατοικίας.

Βορά στα «κοράκια» της κερδοσκοπίας πρώτη κατοικία και «κόκκινα» δάνεια
3'

ΜΕ ΣΥΝΟΠΤΙΚΕΣ ΔΙΑΔΙΚΑΣΙΕΣ Η ΚΥΒΕΡΝΗΣΗ ΣΥΡΙΖΑ – ΑΝΕΛ ΞΕΠΟΥΛΑΕΙ ΤΑ ΠΑΝΤΑ ΣΤΑ ΞΕΝΑ ΕΠΕΝΔΥΤΙΚΑ FUNDS – ΣΤΟ ΣΤΟΧΑΣΤΡΟ ΑΚΟΜΗ ΚΑΙ ΤΑ ΕΞΥΠΗΡΕΤΟΥΜΕΝΑ ΔΑΝΕΙΑ – ΤΙ ΠΕΡΙΜΕΝΟΥΝ ΟΙ ΔΑΝΕΙΣΤΕΣ, ΓΙΑ ΝΑ ΞΕΚΙΝΗΣΕΙ ΤΟ ΜΕΓΑΛΟ «ΦΑΓΟΠΟΤΙ»

Τι σημαίνει πρακτικά αυτό; Πολύ απλά, το οικονομικό επιτελείο όσο και το Κουαρτέτο, ευθυγραμμιζόμενα πλήρως με τις επιταγές του «Μνημονίου 3» τα βγάζουν όλα στο «σφυρί». Τι τους εμποδίζει να προχωρήσουν στην υλοποίηση των σχεδίων τους; Η παρατεταμένη και επαναλαμβανόμενη αποχή των δικηγόρων καθώς και η αποχή που πραγματοποιούν ανά τακτά χρονικά διαστήματα και οι συμβολαιογράφοι.

Όπως εκτιμούν καλά πληροφορημένες πηγές, με την επάνοδο των δικηγόρων στις δικαστικές αίθουσες, δρομολογείται σταδιακά η πλήρης απελευθέρωση των πλειστηριασμών. Με βάση έναν πρόχειρο υπολογισμό, οι τράπεζες προετοιμάζονται να πλειστηριάσουν σε πρώτη φάση τουλάχιστον 500 ακίνητα. Ωστόσο, ο τελικός στόχος είναι να εκποιηθούν περισσότερα από 5.000 ακίνητα έως τα τέλη του 2016.

Στο στόχαστρο των κερδοσκόπων, σύμφωνα πάντα με το ρεπορτάζ, βρίσκονται κατ’ απόλυτη προτεραιότητα τα «κόκκινα» δάνεια μεγάλων επιχειρήσεων, γεγονός που ήδη έχουν προαναγγείλει άμεσα ή έμμεσα μέσω δηλώσεών τους τόσο ο υπουργός Οικονομικών Ευκλείδης Τσακαλώτος όσο και ο υπουργός Οικονομίας Γιώργος Σταθάκης.

Ωστόσο, αυτό δεν σημαίνει σε καμία απολύτως περίπτωση πως δεν θα υπάρξει ενδιαφέρον των funds και για τα στεγαστικά δάνεια, γεγονός που θα ανοίξει διάπλατα την «Κερκόπορτα» των πλειστηριασμών πρώτης κατοικίας.

Βεβαίως, δεν αποτελεί άγνωστο δεδομένο το ότι ήδη σε ένα σύνολο 380.000-400.000 οφειλετών που έχουν στην κατοχή τους μη εξυπηρετούμενα δάνεια, περίπου 250.000 δεν είναι σε θέση να αποπληρώσουν τα χρέη τους.

Οι τράπεζες, προς ώρας, διατείνονται πως στόχος τους δεν είναι οι φτωχοί πολίτες και οι οικονομικά αδύναμες κοινωνικές ομάδες, αλλά εκείνοι οι μεγαλοοφειλέτες που ισχυρίζονται ότι αδυνατούν να αποπληρώσουν τα δάνειά τους, μολονότι διαθέτουν την οικονομική δυνατότητα να το πράξουν και κρύβουν λεφτά σε θυρίδες και λογαριασμούς του εξωτερικού.

Αυτοί θα καλούνται να τακτοποιήσουν ή ακόμη και να διακανονίσουν τις οφειλές τους, με συνοπτικές διαδικασίες, για να μη βρεθούν προ δυσάρεστων εκπλήξεων.

Αυτό, επί του παρόντος τουλάχιστον, συνεπάγεται πως δεν θα δούμε στην Ελλάδα φαινόμενα τύπου Ισπανίας, όπου πάνοπλοι αστυνομικοί συνοδεία εισαγγελέων και κλητήρων πετούσαν στο δρόμο ανερυθρίαστα εκατοντάδες οικογένειες μέσα από τα σπίτια τους.

Εντούτοις, το καθεστώς τρόμου που γεννά αυτή η πρωτόγνωρη για τα ελληνικά δεδομένα κατάσταση, είναι μαθηματικά βέβαιο πως θα αρχίσει να διαχέεται και προς τα κάτω. Γιατί, ποιος μπορεί να εγγυηθεί – πόσω δε μάλλον μια κυβέρνηση, όπως η τωρινή που δεν έχει υλοποιήσει καμία από τις δεσμεύσεις της – ότι τέτοιου είδους μέτρα δεν θα επεκταθούν και περαιτέρω;

Στο στόχαστρο και τα εξυπηρετούμενα δάνεια

Ένα, επίσης, σημαντικό στοιχείο είναι η εκχώρηση ακόμη και εξυπηρετούμενων δανείων στα κερδοσκοπικά funds, με απώτερο σκοπό την επαναφορά της ρευστότητας σε υψηλά επίπεδα.

Σε κάθε περίπτωση, οι τράπεζες καλούνται μέσα σε ορίζοντα τριετίας να συρρικνώσουν δραματικά τους ισολογισμούς τους, ελαχιστοποιώντας τις ζημίες τους μέσω της αποδέσμευσης των «κόκκινων» δανείων σε ξένες εταιρείες.

Σύμφωνα με εκτιμήσεις, υπολογίζεται ότι τα μη εξυπηρετούμενα δάνεια των ελληνικών τραπεζών φτάνουν σε σύνολο τα 115,5 δισ. ευρώ.

Τα λεφτά είναι πολλά, τα χρέη μεγάλα και οι κερδοσκόποι διψούν για πολλά περισσότερα. Πάντως, όλα θα κριθούν βάσει του «πού θα κάτσει εν τέλει η μπίλια» μέσα στις επόμενες ημέρες σε ό,τι αφορά τη διαπραγμάτευση της κυβέρνησης με τους Θεσμούς.

Σχετικές ειδήσεις

Ροή Ειδήσεων Δημοφιλή