Λαγκάρντ: Το ασφαλιστικό οδεύει ολοταχώς σε τοίχο!
Μιλώντας μάλιστα στο συνέδριο «Women in the World Summit» στη Νέα Υόρκη, η γενική διευθύντρια του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου ανέφερε χαρακτηριστικά πως το ασφαλιστικό «πάει κατευθείαν στον τοίχο», αλλά και πως οι Ευρωπαίοι πρέπει να είναι «λογικοί» για το χρέος που μπορεί να σηκώσει η Ελλάδα.
Αν και ερωτήθηκε πάντως για το ζήτημα που ανέκυψε με τις διαρροές του Wikileaks, η Κριστίν Λαγκάρντ απέφυγε να το σχολιάσει αναφέροντας πως «οι διάλογοι των Τόμσεν-Βελκουλέσκου δεν έχουν να επιδείξουν τίποτα καινούργιο από τα όσα ήδη έχει κατά καιρούς πει το ΔΝΤ σε σχέση με την Ελλάδα και την ελάφρυνση χρέους», ενώ εστίασε στο ελληνικό πρόγραμμα, για το οποίο σημείωσε πως δεν έχει αλλάξει κάτι σε σχέση με τη θέση που έχει εκφράσει το Ταμείο ήδη από τον προηγούμενο Ιούλιο.
«Έχουμε εξαρχής πει δύο πράγματα. Ότι η χώρα πρέπει να προχωρήσει σε σημαντικές μεταρρυθμίσεις και ότι το χρέος της είναι πολύ μεγάλο. Αυτά τα δύο θέματα υπογραμμίζαμε πάντα και πάντα τονίζαμε ότι θα πρέπει να αντιμετωπισθούν. Τα περισσότερα θα πρέπει να τα προωθήσουν οι ίδιοι οι Έλληνες. Για παράδειγμα το ασφαλιστικό σύστημα. Γνωρίζουν και οι ίδιοι ότι θα πρέπει να υποβληθεί σε μεταρρυθμίσεις. Γνωρίζουν ότι βρίσκεται με την πλάτη στον τοίχο, εάν παραμείνει στην κατάσταση που είναι σήμερα. Θα πρέπει παράλληλα να πατάξουν τη φοροδιαφυγή, να την πατάξουν ουσιαστικά. Απέχουν αρκετά από αυτό», σημείωσε επίσης η κα Λαγκάρντ και εξέφρασε την ελπίδα να υπάρξει πρόοδος στην ελληνική υπόθεση τις επόμενες εβδομάδες.
Αφού αναφέρθηκε, δε, στη φορολογία υπογραμμίζοντας πως «πρέπει να διευρυνθεί η φορολογική βάση και να καταπολεμηθεί η φοροδιαφυγή», η επικεφαλής του ΔΝΤ ήταν ακόμα πιο ξεκάθαρη για το θέμα του χρέους. «Οι Ευρωπαίοι πρέπει να είναι λογικοί για το χρέος που μπορεί να σηκώσει η χώρα. Θα πρέπει να κατανοήσουν ότι το ελληνικό χρέος δεν είναι βιώσιμο. Θα πρέπει να υπάρξει ελάφρυνση του. Ας επιλέξουν τον τρόπο που θα το πράξουν», ανέφερε και περιέγραψε ως λύσεις την επέκταση των ωριμάνσεων, αλλά και τη μείωση των επιτοκίων των δανείων που έχει δώσει η Ευρωζώνη στην Ελλάδα.
Σε αυτό το σημείο πρέπει να τονισθεί πως μέχρι σήμερα ο ESM και η Ευρωζώνη συνολικά διαφωνούν με περαιτέρω μείωση των επιτοκίων των δανείων που έχουν δοθεί στην Ελλάδα, θεωρώντας πως αυτά είναι ήδη χαμηλά.
Αναφερόμενη, τέλος, σε άλλα θέματα διεθνούς οικονομικού ενδιαφέροντος, η επικεφαλής του ΔΝΤ είπε πως ο κίνδυνος Brexit «είναι μια ανησυχία», ότι οι κινεζικές αρχές έχουν «παρερμηνευθεί» ως προς την υποτίμηση του γουάν, αλλά και ότι την ανησυχούν οι αυξημένοι γεωπολιτικοί κίνδυνοι.
Στη βάση αυτή αποκάλυψε πως το ΔΝΤ πιθανόν να αναθεωρήσει χαμηλότερα τις εκτιμήσεις του για τις παγκόσμιες οικονομικές προοπτικές ανάπτυξης την επομένη εβδομάδα όταν και θα παρουσιασθεί η σχετική έκθεση στην Ουάσιγκτον.
Πηγή: cnn.gr