Ο ρόλος του Βερολίνου, το «βελούδινο διαζύγιο» με το ΔΝΤ και το χρέος
ΟΙ ΣΥΜΒΟΥΛΕΣ ΤΟΥ ΤΑΜΕΙΟΥ ΚΑΙ ΤΟ ΑΙΤΗΜΑ ΤΗΣ ΑΘΗΝΑΣ
της Μαρίνας Πρωτονοταρίου
Αν η Γερμανία δεν φέρει κάποια αντίρρηση και αποδεχτεί τον περιορισμό του ρόλου του ΔΝΤ τότε, μένει να δούμε πώς θα αντιδράσει για διευθέτηση του χρέους....
Η αξιολόγηση θα ολοκληρωθεί ευκολότερα, χωρίς τις επιφυλάξεις του ΔΝΤ αφού το μεγαλύτερο μέρος των διαφωνιών προέρχονται από αυτό. Τότε το ...κουαρτέτο θα ξαναγίνει τρόικα και οι αξιολογήσεις του ελληνικού προγράμματος θα κλείνουν σε ευρωπαϊκό επίπεδο.
Η επικεφαλής του Ταμείου άνοιξε τα χαρτιά της χθες στη Νέα Υόρκη, αποκαλύπτοντας αυτό που ψιθυριζόταν σε κύκλους, εδώ και καιρό: Ότι το ΔΝΤ θα περιοριστεί στο ρόλο του τεχνικού συμβούλου, αφήνοντας το βάρος των αποφάσεων για την αξιολόγηση, το πρόγραμμα τα μέτρα και την υλοποίησή τους στην Ε.Ε.
Ειδικότερα, η κα Λαγκάρντ χθες, άφησε να εννοηθεί ότι η διαφωνία με τους Ευρωπαίους για το θέμα του χρέους και για το ελληνικό πρωτογενές πλεόνασμα δεν διευθετήθηκε και έτσι έδωσε μια άλλη διέξοδο, με την αλλαγή της μορφής συνεργασίας.
«Δεν θα αποχωρήσουμε», τόνισε ερωτηθείσα σχετικά στο πλαίσιο της έναρξης των εαρινών συνόδων του ΔΝΤ και της Παγκόσμιας Τράπεζας, επιμένοντας: «Η μορφή της συμμετοχής μας μπορεί να μεταβληθεί, ανάλογα με τις δεσμεύσεις της Ελλάδας και την ανάληψη υποχρεώσεων από μέρους των Ευρωπαίων εταίρων, όμως δεν θα αποχωρήσουμε».
Αν η εξαγγελία αυτή τελικά επιβεβαιωθεί θα μείνει το ελληνικό πρόγραμμα στα χέρια των πολιτικών (ΕΕ) και όχι τεχνοκρατών (ΔΝΤ) κάτι που η ελληνική πλευρά με κάθε τρόπο προσπάθησε και σε κάθε τόνο ζητάει. Μάλιστα πριν λίγο καιρό ο ΠτΔ Προκόπης Παυλόπουλος, είπε ότι το Ταμείο θα μπορούσε να παραμείνει ως τεχνικός σύμβουλος, αλλά χωρίς να χρηματοδοτεί...
Οι Συμβουλές του ΔΝΤ
Στην περίπτωση αυτή το Ταμείο δεν θα μπορεί να συμμετέχει στις αποφάσεις επί των μέτρων, αφού ο ρόλος του θα είναι συμβουλευτικός και το κουαρτέτο θα ξαναγίνει τρόικα. Ταυτόχρονα το χρηματοδοτικό του βάρος θα το αναλάβει ο ESM και το ελληνικό πρόγραμμα θα γίνει πλέον ευρωπαική υπόθεση.
Η κα Λαγκάρντ επανέλαβε, τέλος, ότι η Ελλάδα χρειάζεται ελάφρυνση χρέους, πράγμα «που δεν σημαίνει απαραιτήτως κούρεμα» του κεφαλαίου των δανείων που έχει λάβει. Το ΔΝΤ, κατέληξε, είναι ανοικτό στην παράταση του χρονοδιαγράμματος αποπληρωμής των δανείων και των ομολόγων, της περιόδου χάριτος ή της μείωσης των επιτοκίων.
Όπως είπε πρέπει να διπλασιασθεί ο χρόνος διάρκειας και λήξης του ελληνικού χρέους στα 70 χρόνια, να υπερδιπλασιασθεί η περίοδος χάριτος για τις πληρωμές τόκων σε 30 χρόνια αντί των 10 που προβλέπει το ισχύον πρόγραμμα και να επιλεγεί ενα σύστημα επιτοκιακής επιβάρυνσης που να διασφαλίζει εσαεί χαμηλά επιτόκια ό,τι και αν συμβαίνει την ίδια στιγμή στις αγορές...
"Όσα περισσότερο περιορίσει η Ελλάδα τις δαπάνες της μέσω των μεταρρυθμίσεων, τόσο μικρότερη αναδιάρθρωση χρέους θα χρειαστεί", είπε η Λαγκάρντ ."Στο τέλος της ημέρας, θα πρέπει να βγαίνουν τα νούμερα".
Το αίτημα της ελληνικής πλευράς
Με πρόταση για τη διευθέτηση του χρέους προσέρχεται στη Νέα Υόρκη η ελληνική πλευρά που θα εκπροσωπηθεί σε υψηλότατο επίπεδο, με στόχο να εξασφαλίσει την έγκριση του ΔΝΤ για το ζήτημα του χρέους και να προχωρήσει και στο κλείσιμο της αξιολόγησης.
Η αποστολή του υπουργείου Οικονομικών απαρτίζεται από την Έλενα Παπαδοπούλου, Γενική Γραμματέα του υπουργείου, τον Στέλιο Παπαδόπουλο τον επικεφαλής του Οργανισμού Διαχείρισης Δημοσίου Χρέους και τον πολιτικό σύμβουλο του πρωθυπουργού Θοδωρή Μιχόπουλο. Στη Σύνοδο του ΔΝΤ θα μεταβούν και ο Αμερικανοκορεάτης σύμβουλος του κ. Τσακαλώτου, Γκλεν Κιμ με το συνεργάτη του Πίτερ Λεγκλέρ.
Η σύνθεση της ελληνικής ομάδας μαρτυρά και το θέμα της συζήτησης, τη διαπραγμάτευση για το θέμα του χρέους. Όπως μετέδωσε το πρακτορείο Reuters, η Ελλάδα θα ζητήσει να κλειδώσουν τα ετήσια κόστη εξυπηρέτησης χρέους για τα δάνεια που έχει λάβει από τον επίσημο τομέα σε σταθερά επιτόκια, για να καταστήσει το βάρος του χρέους πιο εξυπηρετήσιμο.
Η ελληνική πλευρά θα προτείνει στους δανειστές να υπάρξει ετήσιο πλαφόν για το κόστος εξυπηρέτησης του χρέους στο 15% του ΑΕΠ, με το 8% να αφορά στις αποπληρωμές ομολόγων, δόσεων δανείων και επιτοκίων και το 7% αποπληρωμές εντόκων γραμματίων.