Πετρέλαιο: Περιορισμένος ο αντίκτυπος σε συμφωνία για πάγωμα της παραγωγής
Μια συμφωνία για το πάγωμα της παραγωγής του αργού από τον ΟΠΕΚ και χώρες εκτός του Οργανισμού θα έχει περιορισμένο αντίκτυπο στην παγκόσμια προσφορά και η ισορροπία στις αγορές δεν αναμένεται να αποκατασταθεί πριν το 2017, όπως ανακοίνωσε ο Διεθνής Οργανισμός Ενέργειας (IEA).
Σύμφωνα με τον IEA, αν και αυξάνεται ο ρυθμός μείωση της αμερικανικής παραγωγής αυξάνεται και το Ιράν δεν προσφέρει στην αγορά τόσα βαρέλια, όπως αναμενόταν, η προσφορά πετρελαίου παγκοσμίως θα συνεχίσει να ξεπερνά τη ζήτηση καθ’ όλη τη διάρκεια του 2016.
Το πετρέλαιο έχει καταρρεύσει από τα μέσα του 2014, υποχωρώντας σε επίπεδα έως τα 27 δολάρια το βαρέλι από τα 115 δολάρια, λόγω της αυξημένης παραγωγής από τον ΟΠΕΚ και τις ΗΠΑ.
Οι τιμές έχουν ανακάμψει σε επίπεδα άνω των 40 δολαρίων το βαρέλι τις τελευταίες εβδομάδες καθώς επιταχύνεται η μείωση της αμερικανικής παραγωγής και ενώ οι μεγάλοι παραγωγοί εντός και εκτός του ΟΠΕΚ αναμένεται να συναντηθούν στη Ντόχα του Κατάρ στις 17 Απριλίου προκειμένου να καταλήξουν σε συμφωνία για πάγωμα της παραγωγής.
«Εάν είναι να υπάρξει πάγωμα της παραγωγής, αντί για μείωση, ο αντίκτυπος στην πραγματική προσφορά πετρελαίου θα είναι περιορισμένος», ανέφερε ο ΙΕΑ στη μηνιαία έκθεσή του, προσθέτοντας ότι η «όποια συμφωνία δεν θα επηρεάσει ουσιαστικά το παγκόσμιο ισοζύγιο προσφοράς-ζήτησης κατά το πρώτο εξάμηνο του 2016».
Τον τελευταίο χρόνο τα παγκόσμια αποθέματα έχουν αυξηθεί σε επίπεδα ρεκόρ, ξεπερνώντας τα 3 δισεκ. βαρέλια, καθώς η παραγωγή ξεπέρασε τη ζήτηση. Ο IEA αναμένει τα αποθέματα να αυξηθούν κατά 1,5 εκατ. βαρέλια την ημέρα το πρώτο εξάμηνο του 2016 με το ρυθμό αύξησής του να επιβραδύνεται στα 0,2 εκατ. βαρέλια την ημέρα το δεύτερο εξάμηνο.
Ο IEA, που αναμένεται να δημοσιοποιήσει τις εκτιμήσεις του για το 2017 τον Ιούνιο, υποβάθμισε οριακά τις προβλέψεις του για την αύξηση της παγκόσμιας ζήτησης για το 2016, συγκριτικά με τον προηγούμενο μήνα, στα 1,16 εκατ. βαρέλια την ημέρα.
Αυτό αντιπροσωπεύει μια σημαντική μείωση από την πολύ ισχυρή αύξησης της τάξης των 1,8 εκατ. βαρελιών την ημέρα το 2015 λόγω των χαμηλών τιμών πετρελαίου. Ο IEA είπε ότι η αύξηση της ζήτησης επιβραδύνεται στην Κίνα, τις ΗΠΑ και σε μεγάλο τμήμα της Ευρώπης.
«Η Ινδία θα μπορούσε να αντικαταστήσει την Κίνα ως βασικός κινητήριος μοχλός της αύξησης της παγκόσμιας ζήτησης» είπε ο IEA.
Σε ό,τι αφορά την προσφορά, ο IEA είπε ότι αναμένει την παραγωγή εκτός του ΟΠΕΚ να μειωθεί κατά περίπου 700.000 βαρέλια την ημέρα το 2016.