Υπερπακέτο μέτρων «σταυρώνει» την κυβέρνηση
Οι υπερβολικές απαιτήσεις των θεσμών για επιπλέον μέτρα έφεραν νωρίτερα τη Μεγάλη Βδομάδα στο Μαξίμου
Της Μ.Πρωτονοταρίου
Ο υπουργός οικονομικών, επιστρέφει στην Αθήνα με ένα διπλό πακέτο μέτρων στις βαλίτσες του, των κυρίως και των...αναπληρωματικών -με τα οποία όπως του υποδείχτηκε, θα γεφυρωθεί η απόσταση που χωρίζει την Ευρώπη και το ΔΝΤ.Ο κοινός στόχος όλων είναι να αρθεί το αδιέξοδο των συζητήσεων για την αξιολόγηση και για να γίνει αυτό θα πρέπει να νομοθετηθούν επιπλέον «έκτακτα» μέτρα ύψους περίπου 3 δισ. ευρώ πάνω από τα 5 δισ. ευρώ που ήδη τελούν υπό διαπραγμάτευση.
Αυτός είναι ο όρος για να ξεπεραστούν οι επιφυλάξεις του ΔΝΤ που δεν πιστεύει ότι η χώρα μπορεί να πιάσει τους στόχους των πρωτογενών πλεονασμάτων τα επόμενα χρόνια.
Φυσικά τα παραπάνω μέτρα...είναι από τις απαιτήσεις του ΔΝΤ που συμφωνεί η Γερμανία η οποία συμμερίζεται τις επιφυλάξεις του Ταμείου για τις αδυναμίες του ελληνικού προϋπολογισμού και όχι τις αισιόδοξες εκτιμήσεις της Κομισιόν. Η πίεση για την ελληνική κυβέρνηση είναι αφόρητη, αφού εκτός από το πολιτικό κόστος του νέου υπερπακέτου μέτρων η κυβέρνηση θα πρέπει να αποδεχτεί ότι θα υπερβεί τα όσα συμφωνήθηκαν τον περασμένο Αύγουστο και να νομοθετήσει και τα προαιρετικά μέτρα που θα εφαρμοστούν μόνο αν δεν πιαστούν οι στόχοι.
«Αφού η Ελλάδα είναι σίγουρη ότι δεν χρειάζονται επιπλέον μέτρα για να πιαστεί ο στόχος του 3,5% δεν θα πρέπει να έχει πρόβλημα, αφού τα έξτρα μέτρα δεν θα χρειαστούν», υποστηρίζει πηγή, εξηγώντας ότι το πακέτο αναπληρωματικών μετρων θα λειτουργούν ως ρήτρα σε περίπτωση..αστοχίας.
Επόμενος γύρος με απρόβλεπτα αποτελέσματα
Προετοιμάζοντας τον επόμενο γύρο των διαπραγματεύσεων που ξεκινάει από αύριο , πραγματοποιήθηκε χτες αργά το βράδυ και έκτακτη συνάντηση του Έλληνα υπουργού Οικονομικών με την γενική διευθύντρια του ΔΝΤ, Λαγκάρτν , σε συνάντηση που διήρκεσε σχεδόν 20 λεπτά και... «πήγε αρκετά καλά». Ωστόσο δεν σημαίνει και πολλά αυτό αφού η ίδια η μία ημέρα μετά τη συνάντησή της με τον Έλληνα Υπουργό Οικονιμικών είχε πει: «Το μόνο που μπορώ να πώ είναι ότι είχαμε εποικοδομητικές και εγκάρδιες συνομιλίες με διάφορα πρόσωπα που εμπλέκονται στην ελληνική υπόθεση, στη διάρκεια της εαρινής συνόδου του ΔΝΤ. Υπάρχει ακόμη πολλή δουλειά που πρέπει να γίνει, οπότε μην περιμένετε άμεσα αποτελέσματα γιατί αυτά τα πράγματα παίρνουν χρόνο. Η θέση μας πάνω στο θέμα της βιωσιμότητας της ελληνικής οικονομίας δεν έχει μεταβληθεί».
Από την άλλη τόσο ο κ. Ντομπρόβσκις όσο και ο πρόεδρος της Κομισιόν Ζαν-Κλοντ Γιούνκερ θεωρούν ότι είναι επιτακτικό να κλείσει η συμφωνία και θεωρούν ότι η ευρωπαϊκή πλευρά του κουαρτέτου βρίσκεται μια ανάσα πριν την ολοκλήρωση της διαπραγμάτευσης με την ελληνική πλευρά. Η Κομισιόν επιχειρεί να πιέσει για ένα αποτέλεσμα προσπαθώντας να πείσει τόσο την επικεφαλής της Fed, όσο και τον Τζακ Λιου για το ντόμινο που μπορεί να προκαλέσει η πιθανότητα να τραβήξει η ελληνική αξιολόγηση τον Ιούνιο, με στόχο ουσιαστικά αυτοί να «πρεσάρουν» την επικεφαλής του ΔΝΤ Κριστίν Λαγκάρντ να υποχωρήσει έστω και λίγο.
Αυτό που προβληματίζει είναι ότι όλες οι πλευρές εμμένουν στις θέσεις τους ακόμα και στο παρά ένα, η αναμέτρηση είναι σκληρή, το πολιτικό κόστος όσων απαιτούνται είναι τεράστιο και κανείς δεν μπορεί να προεξοφλήσει το αποτέλεσμα. Έτσι όλα τα ενδεχόμενα είναι ανοικτά: από το καλό σενάριο, που είναι μια συμφωνία πολύ σύντομα ή σε λίγες εβδομάδες, μέχρι το να μην κλείσει η αξιολόγηση και να συρθούμε σε αέναες συζητήσεις με επικίνδυνες συνέπειες