Ντομπρόβσκις: Η Ελλάδα υπεραπέδωσε το 2015
Ειδικότερα, σύμφωνα με το δημοσίευμα του Euro2day.gr, στη συνέντευξή του, στο περιθώριο της εαρινής συνόδου του ΔΝΤ στην Ουάσιγκτον, ο κ. Ντομπρόβσκις υποστήριξε πως «είναι εμφανές τώρα πως η Ελλάδα έχει πάει σημαντικά καλύτερα απ’ όσο όταν συμφωνήθηκε το Μνημόνιο τον Αύγουστο», τόσο σε δημοσιονομικό όσο και σε μακροοικονομικό επίπεδο.
Η εξέλιξη αυτή, όπως σημείωσε, θα βοηθήσει στη συζήτηση μεταξύ Ευρωπαϊκής Ένωσης και Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου αναφορικά με το ύψος των μέτρων που χρειάζεται να λάβει η Ελλάδα, προκειμένου να κλείσει η πρώτη αξιολόγηση και να πετύχει τον στόχο του πρωτογενούς πλεονάσματος ύψους 3,5% του ΑΕΠ το 2018.
«Με βάση τα στοιχεία από τη Eurostat, θα επικαιροποιήσουμε το βασικό σενάριο», σχολίασε, προσθέτοντας πως τα δεδομένα «θα βοηθήσουν ώστε να ευθυγραμμίσουμε τη θέση μας με το ΔΝΤ».
Δεδομένου ότι οι προβλέψεις του ΔΝΤ βασίζονται σε πολύ απαισιόδοξα σενάρια, αν τα στοιχεία του 2015 για την Ελλάδα είναι καλύτερα του αναμενόμενου, εκτιμάται ότι η ΕΕ θα έχει αρκετά «πυρομαχικά», ώστε να πιέσει για αναθεώρηση των προβλέψεων του Ταμείου, με τρόπο που η όποια διαφορά τυχόν προκύψει δεν θα είναι τόσο σημαντική.
Ο κ. Ντομπρόβσκις επανέλαβε πως αν και οι στόχοι για το ελληνικό πρόγραμμα δεν μπορούν να αλλάξουν, αυτό που αμφισβητεί το ΔΝΤ είναι το ύψος των μέτρων που απαιτούνται, ώστε να επιτευχθούν οι στόχοι αυτοί. «Όμως είμαστε πιο κοντά σε κοινή προσέγγιση των θεσμών», σχολίασε.
Αν και ο κ. Ντομπρόβσκις αρνήθηκε για μια ακόμα φορά να ορίσει ημερομηνία για την ολοκλήρωση της πρώτης αξιολόγησης, δήλωσε πως όλες οι πλευρές «πρέπει να πιέσουν», ώστε να υπάρξει συμφωνία «εντός των επόμενων εβδομάδων».
Σε ό,τι αφορά στον ρόλο του ΔΝΤ και στην πιθανότητα αυτός να αλλάξει και το ΔΝΤ να μην παρέχει οικονομική στήριξη αλλά να διατηρήσει απλώς συμβουλευτικό ρόλο, ο αντιπρόεδρος της Κομισιόν δήλωσε πως η ΕΕ εργάζεται με την υπόθεση πως το ΔΝΤ θα έχει πλήρη συμμετοχή στο ελληνικό πρόγραμμα.
Ως προς τη διαμάχη για το ελληνικό χρέος, ο κ. Ντομπρόβσκις δήλωσε πως «αυτή τη στιγμή βρισκόμαστε ακόμα στα πολύ αρχικά στάδια» και ενώ παραδέχθηκε πως η άποψη του Γερμανού υπουργού Οικονομικών Βόλφγκανγκ Σόιμπλε, ότι δεν επείγει το θέμα της ελάφρυνσης του ελληνικού χρέους, «είναι σωστή» καθώς δεν υπάρχει άμεσο βάρος για την ελληνική οικονομία, ωστόσο τόνισε πως το χρέος πρέπει να συζητηθεί.