Εφιάλτης στο δρόμο με τους... Θεσμούς: Σε κρίσιμη καμπή η διαπραγμάτευση

Σε έναν εφιάλτη εξελίσσεται η διαπραγμάτευση με την αξιολόγηση να γίνεται η κινούμενη άμμος πάνω στην οποία έχει στηριχθεί η ευάλωτη ελληνική οικονομία. Κάθε μέρα και χαμηλότερα πέφτει ο πήχης των προσδοκιών, κάθε μέρα και περισσότερες υποχωρήσεις είναι έτοιμη να κάνει η κυβέρνηση και κάθε μέρα και περισσότερες γίνονται οι απαιτήσεις.

Εφιάλτης στο δρόμο με τους... Θεσμούς: Σε κρίσιμη καμπή η διαπραγμάτευση
4'

ΟΡΑΤΟΣ ΠΛΕΟΝ Ο ΚΙΝΔΥΝΟΣ ΝΑ ΑΔΕΙΑΣΕΙ Ο ΚΡΑΤΙΚΟΣ ΚΟΡΒΑΝΑΣ ΣΕ ΠΕΡΙΠΤΩΣΗ ΠΟΥ ΟΙ ΣΥΝΟΜΙΛΙΕΣ ΚΥΒΕΡΝΗΣΗΣ - ΚΟΥΑΡΤΕΤΟΥ ΣΥΝΕΧΙΣΟΥΝ ΝΑ «ΞΕΧΕΙΛΩΝΟΥΝ»

Και όσο ο χρόνος περνά απομακρύνεται αντί να πλησιάζει η ολοκλήρωση της συμφωνίας και μεγαλώνει ο φόβος ότι ζούμε την «Ημέρα της Μαρμότας», αφού το περσινό θρίλερ φαίνεται πως επαναλαμβάνεται. Αν η αξιολόγηση δεν έχει κλείσει μέχρι τις αρχές Μαΐου, θα αρχίσουν να αδειάζουν τα κρατικά ταμεία.

Η κυβέρνηση ελπίζει ότι τα στοιχεία για το πρωτογενές πλεόνασμα ήδη από το 2015 που αναμένεται να ανακοινώσει σήμερα, Πέμπτη (21/04/2016) η Eurostat θα λύσουν το πρόβλημα, όμως άλλοι δεν συμμερίζονται την αισιοδοξία της.

Το νέο σημείο σύγκρουσης μεταξύ κυβέρνησης και Θεσμών και κυρίως του ΔΝΤ είναι η απαίτηση για ψήφιση και όχι η απλή αναφορά στα έκτακτα μέτρα. Και έτσι το παιχνίδι γίνεται όλο κα δυσκολότερο για την ελληνική κυβέρνηση, αφού το χάσμα μεγαλώνει αντί να γεφυρώνεται.

Και τώρα το περισσότερο που μπορεί να περιμένει η Αθήνα από τη συνεδρίαση του Άμστερνταμ αυτής της εβδομάδας, είναι μια διαπίστωση για πρόοδο στις συζητήσεις με τα τεχνικά κλιμάκια. Και οι ελπίδες για ανάσταση μεταφέρονται στην επόμενη εβδομάδα ενώ την ίδια στιγμή το χρονοδιάγραμμα, έτσι όπως μπαίνει από τις Βρυξέλλες, δεν δείχνει πως η λύση θα μπορούσε να είναι εφικτή μέσα στις επόμενες ημέρες.

Το έκτακτο Eurogroup, το οποίο ενδεχομένως να έδινε το «πράσινο φως», θα πραγματοποιηθεί μόνο εφόσον οι συζητήσεις έχουν φτάσει σε ένα τελικό επίπεδο και γίνεται αγώνας δρόμου και επαφών ώστε να γίνει η επόμενη συνεδρίαση των υπουργών Οικονομικών της ευρωζώνης την Μεγάλη Πέμπτη.

Στις αυριανές διαπραγματεύσεις στο Χίλτον θα επιχειρηθεί για ακόμη μια φορά «η μεγαλύτερη δυνατή σύγκλιση». Εν τω μεταξύ στο βωμό της συμφωνίας οι θυσές συνεχίζονται και «κλείδωσε» το πακέτο των έμμεσων φόρων, ύψους 1,8 δισ. ευρώ σε ορίζοντα έως το 2018, στις νέες επαφές της κυβέρνησης με τους δανειστές.

Ο βασικός συντελεστής ΦΠΑ αυξάνεται στο 24% (από 23%). Αντίθετα στο 13% παραμένει ο μεσαίος συντελεστής, όμως η απόσταση παραμένει.

Οι διαφωνίες

Στις διαφορές είναι και η διαφωνία με το ΔΝΤ για το ύψος του αφορολόγητου. Όπως ανέφερε κυβερνητικός παράγοντας, που επικαλείται το Αθηναϊκό Πρακτορείο, το οικονομικό επιτελείο επιμένει για αφορολόγητο όριο στις 9.091 ευρώ (όπως προβλέπεται και στο νομοσχέδιο που δόθηκε χθες σε διαβούλευση), ενώ από την πλευρά του ΔΝΤ ζητείται η άμεση μείωσή του στις 8.182 ευρώ. Από την πλευρά της Κομισιόν σε μια απόπειρα συμβιβασμού, προκρίνεται η σταδιακή μείωση του αφορολόγητου στα επίπεδα που ζητά το ΔΝΤ έως το 2018.

Η πρόταση της ελληνικής πλευράς για το ασφαλιστικό «διαφέρει σημαντικά» από την άποψη των Θεσμών, λέει πηγή των Βρυξελλών ενώ απόσταση υπάρχει και στο θέμα της νομοθέτησης και των «προληπτικών μέτρων» τα οποία δεν θα εφαρμοστούν τώρα.

Σύμφωνα με την ίδια πηγή για να προχωρήσουν τα πράγματα χρειάζεται συμφωνία στο πακέτο, στα άμεσα μέτρα και στο θέμα των «προληπτικών μέτρων» για να γίνει η αξιολόγηση και μετά να συζητηθούν τα μέτρα ελάφρυνσης χρέους. Κατά τον ίδιο είναι ανόητο να πιστεύει κανείς ότι θα μπορέσει να γίνει εκταμίευση με βάση ένα περιορισμένο σετ μεταρρυθμίσεων και αγνοώντας το ΔΝΤ και το θέμα του χρέους.

Και το μόνο θετικό είναι η σημερινή ανακοίνωση που αναμένεται να κάνει η Eurostat. Εφόσον η Ευρωπαϊκή Στατιστική Υπηρεσία επικυρώσει ένα πρωτογενές πλεόνασμα της τάξης τουλάχιστον του 0,2% του ΑΕΠ για την περασμένη χρονιά, θα ενισχυθεί τη διαπραγματευτική ισχύ της ελληνικής πλευράς απέναντι στους δανειστές.

Υπενθυμίζεται ότι ο προϋπολογισμός έχει προβλέψει πρωτογενές έλλειμμα 0,2% του ΑΕΠ το 2015, ενώ οι εκτιμήσεις του ΔΝΤ αναφέρουν για το 2015 πρωτογενές έλλειμμα 0,6% του ΑΕΠ.

Σχετικές ειδήσεις

Ροή Ειδήσεων Δημοφιλή