Θετικά μηνύματα από τη συνάντηση Βενιζέλου-Λανγκάρντ
Πολύ θετική χαρακτήρισε τη στάση του ΔΝΤ προς την Ελλάδα ο υπουργός Οικονομικών κ. Ευάγγελος Βενιζέλος μετά τη συνάντηση που είχε χθες με την νέα γενική διευθύντρια του ταμείου Κριστίν Λανγκάρντ και το επιτελείο της.
Ο κ. Βενιζέλος διευκρίνισε πως «εάν εφαρμόσουμε το πρόγραμμα και παρουσιάζουμε αποτελέσματα, το ΔΝΤ και η διεθνής κοινότητα θα στηρίξουν και θα στηρίζουν την Ελλάδα, έως ότου αποκαταστήσει τη δημοσιονομική της κυριαρχία και ανεξαρτησία, έως ότου κατακτήσει τη θέση που αναλογεί στην ιστορία και τις ικανότητες του ελληνικού έθνους».
Σε σύντομο χαιρετισμό του σε στελέχη της Διεθνούς Ένωσης Τραπεζών στην Ουάσινγκτον, ο έλληνας υπουργός Οικονομικών ανέφερε ότι χρειαζόμαστε τη στήριξη και τη δέσμευση του ΔΝΤ, τονίζοντας πως «πρέπει να στείλουμε από εδώ όλοι μας -το ΔΝΤ, το IIF, η αμερικανική κυβέρνηση, η Ευρωπαϊκή Ένωση, η ΕΚΤ- ένα πεντακάθαρο και ισχυρό μήνυμα: Έχουμε ένα πρόγραμμα, πιστεύουμε στην εφαρμογή του και τις προοπτικές του και θα πετύχουμε τους κοινούς μας στόχους. Η Ελλάδα αποτελεί μια ελκυστική υπόθεση ανασυγκρότησης, ελπίδας και αισιοδοξίας ενός ιστορικού έθνους».
Στην ομιλία του, αναφέρθηκε επίσης στις «ασύμμετρες απειλές», όπως τις χαρακτήρισε, των οίκων αξιολόγησης και στην απόφαση του Συμβουλίου Κορυφής της Ευρωζώνης της 21ης Ιουλίου, σε συνδυασμό με την αποφασιστικότητα της ελληνικής κυβέρνησης να προχωρήσει χωρίς καθυστερήσεις στην εφαρμογή των αναγκαίων μέτρων.
«Η προστασία και η βιωσιμότητα του ελληνικού δημοσίου χρέους αποτελεί μέτρο αυτοπροστασίας για το ευρώ ως διεθνές νόμισμα, ως κοινό ευρωπαϊκό νόμισμα, αλλά και για την Ευρωζώνη, ως οικονομική και πολιτική οντότητα» υπογράμμισε ο κ. Βενιζέλος.
Νωρίτερα, κατά τη συνάντησή του με τον Αμερικανό υπουργό Οικονομικών Τίμοθι Γκάιτνερ, συζήτησε για τα διεθνή δεδομένα που διαμορφώνονται, για τα θέματα του προϋπολογισμού και τη δημοσιονομική κατάσταση που επικρατεί στις ΗΠΑ και φυσικά, για την κρίση στην Ελλάδα.
Οι κ.κ. Βενιζέλος και Γκάιτνερ, συζήτησαν επίσης πτυχές της τελευταίας απόφασης της Συνόδου Κορυφής της Ευρωζώνης, καθώς και για τη διάθεση της κυβέρνησης των ΗΠΑ να βοηθήσει, με όσο γίνεται πιο δημιουργικό τρόπο και μέσω του ΙΜF και σε διμερές επίπεδο.
Επίσης, συναντήθηκε και με τον Τσαρλς Νταλάρα, τον Διευθύνοντα Σύμβουλο του Διεθνούς Χρηματοπιστωτικού Ινστιτούτου (IIF), ο οποίος ήταν ο άνθρωπος που κινητοποίησε τον ιδιωτικό τομέα και ιδιαίτερα τους επικεφαλής των τραπεζών.
Ο κ. Βενιζέλος μίλησε τέλος στο Peterson Institute for International Economics, με θέμα: «Ελληνική κρίση: προκλήσεις και ευκαιρίες».