«Απογειώνονται» οι φόροι - Έρχεται και κατάργηση 716 φοροαπαλλαγών
Καταιγισμός νέων επιβαρύνσεων σε ποτά, τσιγάρα, συναλλαγές, διαμονή σε ξενοδοχεία
Μέτρα που ξέραμε και που δεν ξέραμε, όπως ο φόρος στις τραπεζικές συναλλαγές, στη διανυκτέρευση σε ξενοδοχεία
Μεταξύ των μέτρων της έκθεσης, η αύξηση του υψηλού συντελεστή ΦΠΑ κατά μία μονάδα, αύξηση των ειδικών φόρων κατανάλωσης στην αμόλυβδη, στο υγραέριο και στο φυσικό αέριο, αυξήσεις φόρων στα καπνικά και στα αλκοολούχα ποτά.
Ταυτόχρονα προβλέπεται εξοικονόμηση 1% του ΑΕΠ (1,8 δισ. ευρώ) από το ασφαλιστικό, 1% του ΑΕΠ από τη φορολογία εισοδήματος, καθώς και 0,25% του ΑΕΠ από αλλαγές στον ΦΠΑ, 0,75% από προσαρμογές στο σύστημα αμοιβών στο Δημόσιο, στη φορολογία Ι.Χ., στους φόρους κατανάλωσης (κυρίως στα προϊόντα ενέργειας), στα αλκοολούχα ποτά και στον καπνό.
Επίσης μαθαίνουμε ότι θα επιβληθεί τελικά το πολυσυζητημένο τέλος στις τραπεζικές συναλλαγές και στη διαμονή στα ξενοδοχεία, ενώ στο σκέλος των δαπανών η συμφωνία προβλέπει τη διατήρηση του κανόνα της μίας πρόσληψης στο Δημόσιο για κάθε πέντε αποχωρήσεις, έως και το 2018, καθώς και το «πάγωμα» των προαγωγών για τα ειδικά μισθολόγια. Από τα δύο αυτά μέτρα υπολογίζεται ότι θα εξοικονομηθούν περί τα 350 εκατ. ευρώ.
Στις φορολογικές αλλαγές που συνεισφέρουν στην εξοικονόμηση των 5,4 δισ. περιλαμβάνονται:
1. Αλλαγή της κλίμακας φορολογίας εισοδήματος με μικρότερο αφορολόγητο όριο, με στόχο την άντληση 1,8 δισ. ευρώ.
2. Αύξηση του υψηλού συντελεστή ΦΠΑ στο 24% από 23%. Από την αναπροσαρμογή του συντελεστή υπολογίζεται να εισπραχθούν 450 εκατ. ευρώ.
3. Αύξηση της φορολογίας στην αμόλυβδη, στο υγραέριο και στο φυσικό αέριο.
4. Αύξηση του ειδικού φόρου κατανάλωσης στον καπνό και στα τσιγάρα.
5. Αύξηση του ειδικού φόρου κατανάλωσης στα αλκοολούχα ποτά.
6. Αύξηση του τέλους ταξινόμησης των εισαγόμενων αυτοκινήτων και των τελών κυκλοφορίας.
Στην έκθεση της Κομισιόν δεν περιλαμβάνονται και άλλα επιβαρυντικά μέτρα που έχουν συμφωνηθεί με τους δανειστές (όπως η επιβολή τέλους στη συνδρομητική τηλεόραση καθώς και στη χρήση Διαδικτύου).
Κατάργηση φοροαπαλλαγών για 1,5 δισ. ευρώ;
Για τη θεσμοθέτηση επιπλέον μέτρων ύψους 3,6 δισ. ευρώ στην περίπτωση που διαπιστωθούν αποκλίσεις από τους δημοσιονομικούς στόχους, δεν έχει επέλθει συμφωνία μεταξύ κυβέρνησης και πιστωτών. Στο πλαίσιο του αυτόματου συστήματος περικοπής δαπανών, εξετάζεται και η περιστολή των φοροαπαλλαγών που έχουν απομείνει.
Αφορά την κατάργηση ή αντικατάσταση των 716 φοροαπαλλαγών που κοστίζουν στον προϋπολογισμό πάνω από 1,5 δισ. ευρώ (όταν κόστιζαν 8 δισ. ευρώ πριν από έξι χρόνια) και να μετατραπούν σε άμεσες ενισχύσεις στους φορολογουμένους που τις έχουν ανάγκη.
Οι φοροαπαλλαγές που ισχύουν σήμερα και επανεξετάζονται είναι οι εξής:
• 123 φοροαπαλλαγές συνολικού ύψους 275,29 εκατ. ευρώ έχουν απομείνει στα νοικοκυριά (ιατρικές δαπάνες, δωρεές και χορηγίες, έκπτωση φόρου λόγω αναπηρίας, έκπτωση 1,5% στην παρακράτηση φόρου).
Το μεγαλύτερο κόστος, 85,2 εκατ. ευρώ, προέρχεται από τις ιατρικές δαπάνες, για τις οποίες εξετάζεται να αναγνωρίζονται μόνον οι δαπάνες άνω των 100 ευρώ που γίνονται μέσω χρεωστικών ή πιστωτικών καρτών.
Αξίζει να σημειωθεί ότι από τα 5,9 εκατ. νοικοκυριά που κάνουν φορολογική δήλωση, 1,7 εκατ. νοικοκυριά περιορίζουν τη φορολογική τους επιβάρυνση, μέσω των ιατρικών εξόδων και της νοσοκομειακής περίθαλψης.
• 109 φοροαπαλλαγές αφορούν τις επιχειρήσεις και κοστίζουν στον προϋπολογισμό 13,75 εκατ. ευρώ.
• 19 φορολογικές εκπτώσεις και απαλλαγές που εφαρμόζονται στον Ενιαίο Φόρο Ιδιοκτησίας Ακινήτων και κοστίζουν στον προϋπολογισμό 426,24 εκατ. ευρώ. Από τις φοροαπαλλαγές αυτές ευνοούνται 1.145.575 φορολογούμενοι.
• Στα 972,4 εκατ. ευρώ ανέρχονται οι φοροαπαλλαγές που ισχύουν σήμερα στους Ειδικούς Φόρους Κατανάλωσης.