«Οι Γερμανοί κάνουν λάθος - Η Ελλάδα είναι στα όριά της και η ΕΕ κινδυνεύει»
Όπως εξηγεί, μετά την ψήφιση των μέτρων από τη ελληνική πλευρά παραμένουν σημαντικές διαφορές, μεταξύ ΔΝΤ και Σόιμπλε για το πόσο μεγάλο πρωτογενές πλεόνασμα του προϋπολογισμού θα επιτευχθεί στα επόμενα λίγα χρόνια, και πάνω απ 'όλα για το θέμα της ελάφρυνσης του χρέους. Σε αυτό,για τον αρθρογράφο, το ΔΝΤ έχει δίκιο και οι Ευρωπαίοι που αντιτίθενται στη μείωση χρέους έχουν λάθος: δεν μπορεί να υπάρξει λύση για την ελληνική κρίση χωρίς αυτό.
Είναι λάθος αναφέρει ο Γερμανός καθηγητής στο άρθρο του να θεωρείται σαν μια χάρη στην Ελλάδα η μείωση χρέους γιατί το διακύβευμα είναι μεγαλύτερο και αφορά την Ευρώπη στο σύνολό της.
Η πραγματικότητα είναι ότι οι Έλληνες έχουν φτάσει στα όριά τους, σημειώνει ο κ.Μαζάουερ - και όχι μόνο όπως η συγκαταβατική βόρεια Ευρώπη θα το ήθελε, επειδή τελικά έχουν να πληρώσουν τους φόρους. «Με ό,τι συμβαίνει, μια ολόκληρη γενιά βρίσκεται μπροστά σε μια ζωή χωρίς εργασία. Πρόκειται για μια χώρα της οποίας ο κοινωνικός ιστός έχει καταστραφεί», αναφέρει, και συνεχίζει:
«Σε αυτό το σημείο το παιχνίδι επίρριψης ευθυνών είναι άσκοπο: αυτό που μετράει είναι αυτό που βρίσκεται μπροστά μας. Μια ψήφος κατά της λιτότητας θα σημαίνει κάτι περισσότερο από την έξοδο από το ευρώ. Αυτό θα σημάνει ότι οι άνθρωποι που ήταν πρόσφατα ένα από τα πιο φλογερά φιλοευρωπαϊκή στην ΕΕ έχουν έρθει σε απόγνωση της ηγεσίας του. Κανείς δεν μπορεί να πει τι θα ακολουθήσει, αλλά αυτό που συμβαίνει όταν οι πολιτικοί θεσμοί δημιουργούν αυτό το είδος της αντιπάθειας είναι ότι γίνονται πιο ευάλωτοι. Συναισθήματα αυτού του είδους είναι το τελευταίο πράγμα που οι ηγέτες της ΕΕ μπορεί να αγνοήσει αυτή τη στιγμή. Η ΕΕ είναι ένα τεράστιο πολιτικό επίτευγμα, εδώ και δεκαετίες, αλλά δεν μπορούμε πλέον να θεωρούμε την ύπαρξή της ως δεδομένη. Ο κ. Σόιμπλε μπορεί να πιστέψει ότι η ευρωζώνη είναι ασφαλής ακόμη και αν η σκληρή γραμμή του οδηγεί σε Grexit, αλλά η διάσωση του ευρώ θα μετρήσει για λίγο, αν το κόστος είναι τεράστια ζημιά στην ίδια την ΕΕ. Με την προσφυγική κρίση, τα απροκάλυπτα αυταρχικά ευρωσκεπτικιστικά κόμματα έχουν επωφεληθεί και απειλούν κάποιες από τις βασικές αξίες και αρχές της ΕΕ».
Σε αυτό το σημείο ο αρθρογράφος ανέφερε την προειδοποίηση του Ευκλείδη Τσακαλώτου, προς τους Ευρωπαίους ομολόγους ότι μπορούν να μετατρέψουν τη χώρα σε ένα «αποτυχημένο κράτος». Ακόμα κι αν μερικοί μπορεί να πιστεύουν ότι ήδη είναι, έχει δίκιο: τα πράγματα θα μπορούσε να πάρει πολύ χειρότερα. Δεν είναι μόνο για την κρίση των προσφύγων, αν και αυτό είναι ένας παράγοντας.
Η ΕΕ χρειάζεται η Ελλάδα για να χρησιμεύσει ως μια δύναμη για την σωστή ανάπτυξη σε όλα τα Βαλκάνια. Οι Έλληνες, σημειώνει, οι οποίοι παρά τη δική τους βαθιά κρίση κάνουν πολλά για να βοηθήσουν τους πρόσφυγες, ξέρουν καλύτερα: ο στρατός στα σύνορα των νεο-Αψβούργων για να κρατήσει έξω τους πρόσφυγες δεν θα λειτουργήσει. Δεν υπάρχει καλύτερη εναλλακτική από το να βοηθήσει τους Έλληνες στο τεράστιο έργο αντιμετώπισης των προσφύγων, αναφέρει, και καταλήγει, «η ΕΕ χρειάζεται η Ελλάδα για να χρησιμεύσει ως μια δύναμη για την ανάπτυξη ακριβώς απέναντι από τα Βαλκάνια και όχι ως κάποιο είδος επιβεβαίωσης ότι η ΕΕ έχει αποφασίσει να εγκαταλείψει ολόκληρη την περιοχή».