Κυβέρνηση:Φέρτε πίσω τα αδήλωτα χρήματα...και βλέπουμε

Κλειδί για την ενίσχυση της ελληνικής οικονομίας την επόμενη μέρα μετά την ολοκλήρωση της αξιολόγησης είναι η επιστροφή των καταθέσεων για την ενίσχυση του τραπεζικού συστήματος,τη δημιουργία κλίματος εμπιστοσύνης αλλά και τη χρηματοδότηση επενδύσεων.

Κυβέρνηση:Φέρτε πίσω τα αδήλωτα χρήματα...και βλέπουμε
3'

ΤΙ ΠΡΟΤΕΙΝΟΥΝ ΟΙ ΘΕΣΜΟΙ- ΠΟΙΑ ΕΙΝΑΙ ΤΑ ΚΙΝΗΤΡΑ ΓΙΑ ΟΣΟΥΣ ΠΙΣΤΟΥΝ ΝΑ ΕΠΙΣΤΡΕΨΟΥΝ ΣΤΙΣ ΕΛΛΗΝΙΚΕΣ ΤΡΑΠΕΖΕΣ «ΞΕΧΑΣΜΕΜΕΣ» ΚΑΤΑΕΘΕΙΣ

Στο πρώτο τετράμηνο του 2016, λόγω της αβεβαιότητας και του φόβου για την έκβαση της διαπραγμάτευσης, οι καταθέσεις έχουν μειωθεί σημαντικά, ενώ τον Απρίλιο η ΤτΕ αναγκάστηκε να αυξήσει τη χρηματοδότηση των τραπεζών, μέσω του Εκτακτου Μηχανισμού (ΕLA), στα 66,88 δισ. ευρώ, από 66,19 δισ. ευρώ τον περασμένο Μάρτιο.

Το ερώτημα πώς θα κάνουμε τις καταθέσεις να επιστρέψουν απασχολεί έλληνες και ευρωπαίους αξιωματούχους και αναμένεται να απαντηθεί απο τα κίνητρα που τελικά θα επιλέξει να νομοθετήσει η κυβέρνηση για την εθελοντική αποκάλυψη αδήλωτων εισοδημάτων.Η δυσκολία στη θέσπιση της διάταξης για την εθελοντική αποκάλυψη εισοδημάτων είναι η διαφωνία που υπάρχει μεταξύ κυβέρνησης και θεσμών για τα κίνητρα θα προσφέρει αφού αν δεν προσφέρει κίνητρα θα είναι αποτυχημένη δηλαδή δεν θα προσελκύσει κανέναν.

Φρένο όμως στα σχέδια για κίνητρα βάζει το προσχέδιο του επικαιροποιημένου μνημονίου που αναφέρει ότι τα κίνητρα θα είναι περιορισμένα, ενώ δεν περιλαμβάνει διατάξεις αμνηστίας των φορολογουμένων που έχουν αποκρύψει εισοδήματα. Μένει λοιπόν να δούμε σε ποια μορφή θα κατατεθεί τελικά η διάταξη στη Βουλή και τί θα υπόσχεται.

Κίνητρο ελευθερίας κινήσεων όχι αμνηστία.

Το κίνητρο της εξαίρεσής τους από τα capital controls προτείνουν παράγοντες των Βρυξελλών για να προσελκύσουν οι ελληνικές τράπεζες και νέα κεφάλαια. Ουσιαστικά προτείνουν το διαχωρισμό μεταξύ «παλαιών» και «νέων» καταθέσεων στο πρότυπο της Κύπρου για την επιστροφή καταθέσεων. Με τον τρόπο αυτό κάθε «νέο» ευρώ που μπαίνει στο τραπεζικό σύστημα ως κατάθεση θα μπορεί να μετακινείται ελεύθερα χωρίς όρια και περιορισμούς.

Απαίτηση των θεσμών είναι να μην υπάρξει φοροελάφρυνση και η φορολόγηση των κεφαλαίων που θα αποκαλυφθούν εθελοντικά να γίνει με την κλίμακα φορολόγησης που ίσχυε κατά το έτος που αποκτήθηκαν.
Επίσης τονίζουν ότι θα πρέπει ο φορολογούμενος που αποκαλύπτει αδήλωτα εισοδήματα να προσκομίσει αποδεικτικά στοιχεία, όπως κινήσεις τραπεζικών λογαριασμών, που να αποδεικνύουν το έτος που αποκτήθηκαν τα εισοδήματα προκειμένου να επιλεγεί η σχετική φορολογική κλίμακα.

Προτείνουν να δοθεί μόνο μερική έκπτωση από τις προσαυξήσεις στην περίπτωση που ο φορολογούμενος εξοφλήσει το φόρο που θα προκύψει από την ένταξη στη ρύθμιση εφάπαξ ή σε λίγες μηνιαίες δόσεις και να μην δοθεί αμνηστία από τυχόν ποινικές κυρώσεις για όσους θα αποκαλύψουν κεφάλαια.

Η πρόταση των θεσμών δεν ενθουσιάζει το υπουργείο Οικονομικών που εκτιμά ότι οι όροι των θεσμών θα απομακρύνουν κάθε σκέψη για επιστροφή κεφαλαίων. Αντιπροτείνουν την παροχή ουσιαστικών κινήτρων όπως η θέσπιση ενός ενιαίου συντελεστή φορολόγησης των αδήλωτων κεφαλαίων που δεν θα ξεπερνά το 30% ή εναλλακτικά η παροχή εκπτώσεων από το φόρο για την πραγματοποίηση επενδύσεων στην Ελλάδα (π.χ. αγορά ακινήτων, κρατικών ομολόγων) σε συνδυασμό με την πλήρη απαλλαγή από τις προσαυξήσεις και την ουσιαστική απειλή για την επικείμενη ενεργοποίηση της ανταλλαγής πληροφοριών με τις φορολογικές αρχές ξένων χωρών.

Σχετικές ειδήσεις

Ροή Ειδήσεων Δημοφιλή