Αχίλλειος πτέρνα το ΔΝΤ σε συζητήσεις για κόφτη και χρέος
ΣΤΟ ΘΡΙΛΕΡ ΤΗΣ ΑΞΙΟΛΟΓΗΣΗΣ ΠΡΩΤΑΓΩΝΙΣΤΗΣ ΕΙΝΑΙ ΤΟ ΔΙΕΘΝΕΣ ΝΟΜΙΣΜΑΤΙΚΟ ΤΑΜΕΙΟ - ΚΥΒΕΡΝΗΣΗ ΚΑΙ ΔΑΝΕΙΣΤΕΣ ΑΝΑΖΗΤΟΥΝ ΛΥΣΗ ΓΙΑ ΤΟ ΕΛΛΗΝΙΚΟ ΧΡΕΟΣ
Το ΔΝΤ που απαιτεί πάντα περισσότερα τόσο από την ελληνική πλευρά όσο και τους δανειστές, απαιτεί ταυτόχρονα περισσότερα μέτρα από την ελληνική πλευρά και γενναία ρύθμιση από τους Ευρωπαίους. Η επιμήκυνση της αποπληρωμής των δανείων, της περιόδου χάριτος αλλά και η μείωση των επιτοκίων είναι όμως τα μόνα μέτρα που μελετώναι έτσι ώστε οι συνολικές χρηματοδοτικές ανάγκες για την εξυπηρέτηση του χρέους να είναι βιώσιμες. Σύμφωνα με τον αντιπρόεδρο της Κομισιόν, Βάλντις Ντομπρόβσκις, τα μεσοπρόθεσμα και μακροπρόθεσμα μέτρα δεν θα έχουν διαμορφωθεί πλήρως μέχρι τις 24 Μαΐου.
Ομως προς το παρόν υπάρχουν ακόμη μεγάλες διαφορές με το ΔΝΤ στο θέμα του χρέους και των μηχανισμό μείωσης δαπανών. Ο τρόπος λειτουργίας και η αξιοπιστία του μηχανισμού αυτόματης διόρθωσης των δημοσίων οικονομικών («κόφτης») δημιουργεί ερωτηματικά και ζητούν περαιτέρω διευκρινίσεις από την Αθήνα.
Στο μεταξύ, το θέμα της ελάφρυνσης του ελληνικού χρέους που έχει μπει για τα καλά στο τραπέζι των διαπραγματεύσεων ενδεχομένως να μην «κλείσει» στο Eurogroup που θα πραγματοποιηθεί στα τέλη Μαΐου.
Και η σύμφωνη γνώμη του ΔΝΤ στα μέτρα είναι απαραίτητη ώστε να επιτευχθεί το συντομότερο μια συμφωνία για την ολοκλήρωση της πρώτης αξιολόγησης, που θα οδηγήσει στην εκταμίευση της πολυπόθητης δόσης των 9-11 δισ., επικρατεί σε Αθήνα και Βρυξέλλες.
Ωστόσο οι υπόλοιποι αισιοδοξούν...
Από την πλευρά του ο Γιάννης Δραγασάκης δηλώνει ότι αναζητείται μία λύση που θα εξυπηρετεί συγκεκριμένα κριτήρια. Μεταξύ αυτών, το κριτήριο της οικονομικής βιωσιμότητας, δηλαδή η ρύθμιση θα πρέπει να διευκολύνει την έξοδο της Ελλάδας στις αγορές μέσα στον επόμενο χρόνο.
«Η διεθνής επενδυτική κοινότητα επιθυμεί γρήγορη και καθαρή λύση στο ζήτημα του χρέους», δήλωσε ο υπουργός Επικρατείας, Νίκος Παππάς, αμέσως μετά την ολοκλήρωση των επαφών του, στη Νέα Υόρκη, με εκπροσώπους κάποιων από τα μεγαλύτερα στον κόσμο επενδυτικά funds, ομίλους asset management και επενδυτές.
Είναι σημαντικό ότι ανάλογη στάση έχει και η Γερμανία η οποία για πρώτη φορά δεν αντιτάσσεται στο σενάριο της ρύθμισης του ελληνικού χρέους.Υπενθυμίζεται ότι και ο Μ. Σουλτς τόνισε μετά το τελευταίο Eurogroup τόνισε «χρειαζόμαστε ελάφρυνση του χρέους και είναι η πρώτη φορά που το συζητήσαμε αυτό. Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή δεν διστάζει να το συζητήσει αυτό, ακόμα και η Γερμανία είναι ανοικτή προς συζήτηση. Ανήκω σε ένα κόμμα που είναι μέλος της γερμανικής κυβέρνησης. Στηρίζουμε απόλυτα μια τέτοια συζήτηση και ο υπουργός Οικονομικών της Γερμανίας δεν έχει αντιταχθεί σε αυτήν την θέση. Επίσης πρέπει να σταματήσουμε να απαιτούμε συνέχεια περισσότερες θυσίες. Δεν μπορούμε άλλο να κόβουμε μισθούς και συντάξεις. Αυτό που πρέπει να κάνουμε είναι να αναγνωρίσουμε ότι η Ελλάδα μέσα στο 2015 έφτασε σε πρωτογενές πλεόνασμα. Αυτό σημαίνει ότι οι θυσίες που απαιτήσαμε από τους Έλληνες άρχισαν τώρα να αποδίδουν καρπούς».
Στουρνάρας : Να μειωθεί στο 2% ο στόχος για τα πλεονάσματα
Ο διοικητής της Τράπεζας της Ελλάδας Γιάννης Στουρνάρας κατέθεσε πρόταση για «κούρεμα» στο 2% του ΑΕΠ του αποπνικτικού στόχου για τα πρωτογενή πλεονάσματα, ώστε να ανασάνει η ελληνική οικονομία, που στο πρώτο τρίμηνο του 2016 παρέμεινε σε ύφεση 0,4%. Τη πρόταση κατέθεσε με την ομιλία του στον Σύνδεσμο Βιομηχανιών Βορείου Ελλάδος για τις εξελίξεις, τις ευκαιρίες και τις προοπτικές της ελληνικής οικονομίας ο κεντρικός τραπεζίτης υποστήριξε ότι η συζήτηση για την ελάφρυνση του χρέους πρέπει να συνοδευτεί και από ελάφρυνση του τελικού δημοσιονομικού στόχου.
Θα πρέπει, σύμφωνα με τον ίδιο, να συνοδευτεί από τη μείωση του τελικού πρωτογενούς πλεονάσματος της Γενικής Κυβέρνησης, από 3,5% του ΑΕΠ το 2018 σε 2% του ΑΕΠ, ώστε να καταστεί δυνατή η ταχύτερη επιστροφή της ελληνικής οικονομίας σε βιώσιμους και σχετικά υψηλούς ρυθμούς οικονομικής ανάπτυξης.