Καταβολή του ΦΠΑ σε δόσεις

Σημαντική βοήθεια στην δύσκολη περίοδο που διανύουν οι ελληνικές επιχειρήσεις αναμένεται να αποτελέσει το μέτρο της καταβολής του ΦΠΑ σε τρεις δόσεις.

Σημαντική βοήθεια στην δύσκολη περίοδο που διανύουν οι ελληνικές επιχειρήσεις αναμένεται να αποτελέσει το μέτρο της καταβολής του ΦΠΑ σε τρεις δόσεις. Ήδη περισσότερες από 7.000 επιχειρήσεις που υποβάλλουν ηλεκτρονικά τις περιοδικές δηλώσεις ΦΠΑ επέλεξαν την καταβολή του φόρου σε δόσεις.

Το μέτρο και η υπηρεσία ηλεκτρονικής υποβολής της περιοδικής δήλωσης ΦΠΑ ενεργοποιήθηκε από τις 14 Ιουλίου. Αναφορικά με τον τρόπο καταβολής του ΦΠΑ σε δόσεις οι φορολογούμενοι πρέπει να γνωρίζουν ότι πριν από την ολοκλήρωσητης υποβολής της περιοδικής δήλωσης οφείλουν να συμπληρώσουν το ποσό της πρώτης δόσης στο πεδίο με κωδικό 521 του νέου εντύπου Φ2. Επιπλέον το ποσό της πρώτης δόσης πρέπει να είναι τουλάχιστον το 40% του χρεωστικού υπολοίπου ενώ δεν μπορεί να είναι κατώτερο από 300 ευρώ. Όταν έχει συμπληρωθεί το ποσό της πρώτης δόσης η «ταυτότητα πληρωμής» με την οποία γίνεται η καταβολή στις τράπεζες, αφορά μόνο στο ποσό αυτό. Το υπόλοιπο προσαυξημένο κατά 2% καταβάλλεται σε δύο μηνιαίες δόσεις στο τμήμα εσόδων της αρμόδιας ΔΟΥ. Κάθε δόση εξαιρουμένης της τελευταία δεν μπορεί να είναι μικρότερη από 300 ευρώ. Να σημειωθεί ότι η δυνατότητα τμηματικής καταβολής δεν ισχύει για τις έκτακτες δηλώσεις ΦΠΑ, ενώ οι φορολοφούμενοι σε περίπτωση που δεν καταβληθεί εμπρόθεσμα μια δόση, στερούνται του δικαιώματος καταβολής του φόρου σε δόσεις για την τρέχουσα και την επόμενη κάθε φορά διαχειριστική περίοδο.