Σταθάκης: Τα 3 χρόνια κατασκευής του ΤΑP 8.000 νέες θέσεις εργασίας
Ενεργειακό κέντρο καθίσταται η βόρεια Ελλάδα με τον αγωγό TAP, τονίζει σε συνέντευξή του στο Aθηναϊκό Πρακτορείο ο υπουργός Οικονομίας, Ανάπτυξης και Τουρισμού, Γ. Σταθάκης.
Όπως σημειώνει ο κ. Σταθάκης, κατά την τριετία κατασκευής του έργου στην Ελλάδα, θα δημιουργηθούν 8.000 θέσεις εργασίας, ενώ θα υπάρξουν και αρκετές μόνιμες θέσεις μετά την ολοκλήρωση του έργου. Για τον ρωσικό αγωγό ο κ. Σταθάκης σημειώνει ότι έχει ξεκινήσει το πρωτόκολλο συνεργασίας αλλά είναι αρκετά νωρίς για οριστική απόφαση.
Τέλος, αναφερόμενος στο κλείσιμο της αξιολόγησης, ο κ. Σταθάκης επισημαίνει ότι οι σχετικές προσδοκίες έχουν προεγγραφεί "και αυτό φαίνεται και από την αντίδραση των αγορών και των επενδυτών".
Ολόκληρη η συνέντευξη
-Κύριε Σταθάκη, κύριε υπουργέ ευχαριστούμε πολύ που μιλάτε στο ΑΠΕ-ΜΠΕ. Στη Θεσσαλονίκη σήμερα μια νέα σελίδα στον τομέα της ανάπτυξης της χώρας ανοίγει με τα εγκαίνια της επένδυσης του TAP, του νέου αγωγού που μεταφέρει φυσικό αέριο από το Αζερμπαϊτζάν. Τι σημαίνει αυτή η επένδυση για τη χώρα;
-Αυτή η επένδυση όπως ξέρετε είναι διακρατική, στο πλαίσιο της Ευρωπαϊκής Ένωσης. Περιλαμβάνει τρεις χώρες: την Ελλάδα, την Αλβανία και την Ιταλία. Ο αγωγός φυσικά έρχεται μέσω Τουρκίας. Είναι ένα μεγάλο έργο. Τα δύο τρίτα του αγωγού στο ευρωπαϊκό κομμάτι είναι η Ελλάδα. Τα 580 από τα 800 τόσα χιλιόμετρα είναι εντός ελληνικού εδάφους. Το έργο αυτό είναι μια πολύ μεγάλη επένδυση, περίπου 2 δισεκ. ευρώ. Δημιουργεί ένα πολύ σημαντικό ενεργειακό κέντρο και αυτό είναι η Βόρεια Ελλάδα. Ταυτόχρονα είναι ένα έργο το οποίο εγκαινιάζεται σήμερα, το κατασκευαστικό έργο. Έχουμε φτάσει στο τέλος της διαδικασίας και έχει ένα χρονοδιάγραμμα ολοκλήρωσης μέχρι το 2019 άρα είναι μια πάρα πολύ μεγάλη επένδυση σε μια υποδομή η οποία θα έχει επιπρόσθετα οφέλη για την οικονομία στη Βόρεια Ελλάδα.
-Κύριε υπουργέ ποια θα είναι αυτά τα οφέλη; Μπορούμε να τα προσδιορίσουμε από τώρα;
-Πέρα από το κατασκευαστικό μέρος την επόμενη τριετία, το οποίο θα προσφέρει πάρα πολύ σημαντικές δραστηριότητες και εργασίες κατασκευαστικές εταιρίες στην απασχόληση και αλλού, ο αγωγός προφανώς ανοίγει δρόμο για να υπάρχει ενεργειακή προσφορά σε επιλεγμένες περιοχές ανάλογα με το σχεδιασμούς μας και το δεύτερο και σημαντικό διευκολύνει την προσέλκυση επιπρόσθετων επενδύσεων στον ενεργειακό τομέα όπου μπορεί να λειτουργήσει η Βόρεια Ελλάδα ως ένα ενεργειακό κέντρο. Υπάρχουν και άλλα ενδιαφέρονται επενδυτικά σχέδια που εμπλέκουν την ενέργεια και μπορεί να διαμορφώσουν ένα πολύ διαφορετικό πλαίσιο προσέλκυσης επιπρόσθετων επενδύσεων στον ενεργειακό τομέα στη Βόρεια Ελλάδα.
-Σε ό,τι αφορά την απασχόληση κύριε υπουργέ, ακούσαμε να μιλάτε για 8.000 νέες θέσεις εργασίας. Ισχύει αυτό;
-Ισχύει αυτό. Αυτό θα είναι η εκτιμώμενη απασχόληση σε όλη την κατασκευαστική τριετία την οποία συζητάμε τώρα καθώς υπάρχουν και σημαντικές μόνιμες θέσεις πλέον μετά την ολοκλήρωση των έργων.
-Κύριε υπουργέ, υπάρχει περίπτωση να δούμε και το λεγόμενο ρωσικό αγωγό να συζητά η κυβέρνηση; Ο κ. Πούτιν, ο Πρόεδρος της Ρωσίας έρχεται σε λίγες μέρες στην Αθήνα. Μήπως έχουμε και εκεί κάποια εξέλιξη;
-Όπως ξέρετε έχουμε ξεκινήσει το πρωτόκολλο συνεργασίας σε αυτό το θέμα. Είναι ακόμα πρόωρο για να προβλέψει κανείς την οριστική απόφαση γύρω από αυτό. Έχει ακόμα αρκετά στάδια συζήτησης για να οριστικοποιηθεί ή όχι ένα τέτοιο σχέδιο.
-Κύριε υπουργέ, και μια τελευταία ερώτηση. Το επενδυτικό κλίμα αλλάζει; Τι να περιμένουμε; Έκλεισε η αξιολόγηση ή κλείνει τέλος πάντων η αξιολόγηση, η πρώτη απ΄ότι φαίνεται. Τι να προσδοκούμε από ξένες επενδύσεις στη χώρα;
-Οι προσδοκίες είναι σημαντικές με το κλείσιμο της πρώτης αξιολόγησης. Έχει προεγγραφεί και αυτό φαίνεται και από την αντίδραση των αγορών και των επενδυτών, έχει προεγγραφεί ένα σταθερό περιβάλλον οικονομικό και πολιτικό για τη χώρα το οποίο προφανώς θα διευκολύνει τη ροή επενδύσεων. Υπάρχουν πολύ αισιόδοξα μηνύματα και χρέος της κυβέρνησης είναι να πάρει τα απαραίτητα μέτρα που να διευκολύνουν αυτή τη ροή επενδύσεων.
-Δηλαδή; Μέτρα όπως; Μπορείτε να μας διασαφηνίσετε;
-Τα μέτρα τα οποία έχει η κυβέρνηση όπως ξέρετε είναι αναπτυξιακός νόμος και αναπτυξιακή χρηματοδότηση διαθέσιμη από διάφορες πηγές. Είναι διευκόλυνση του επιχειρηματικού περιβάλλοντος με κανόνες και με σημαντικές πρωτοβουλίες. Μέτρα για τομές που χρειάζεται η χώρα προκειμένου να διευκολυνθεί η επενδυτική δραστηριότητα και η παραγωγή, ένα νέο σύστημα δημοσίων συμβάσεων που θα είναι διάφανο και θα επιτρέπει στις επιχειρήσεις να εμπλέκονται στις προμήθειες, και μια σειρά από άλλα θεσμικά μέτρα που διαμορφώνουν ένα πολύ σταθερότερο περιβάλλον. Προφανώς θα συνεχίσουμε να απλοποιούμε διαδικασίες αδειοδότησης. Συνεπώς με έναν τρόπο η κυβέρνηση πρέπει να διευκολύνει αυτή την ενίσχυση του επενδυτικού κλίματος και των επενδύσεων των αναμενόμενων στη χώρα.