Στον «αέρα» η συμφωνία για το Eurogroup
ΑΓΡΙΑ ΚΟΝΤΡΑ ΓΕΡΜΑΝΙΑΣ - ΔΝΤ ΚΑΙ ΣΤΗ ΜΕΣΗ Η ΕΛΛΑΔΑ. «ΠΡΟΑΠΑΙΤΟΥΜΕΝΑ» ΚΑΙ ΓΙΑ ΤΟΝ «ΚΟΦΤΗ»
Οι τελευταίες προτάσεις του ΔΝΤ για το χρέος, ήρθαν για να θυμίσουν το χάσμα που χωρίζει τις δύο πλευρές, χάσμα που υπήρχε από την αρχή. Όμως οι δύο πλευρές, Ευρωπαίοι και ΔΝΤ, αν δεν συμφωνήσουν κινδυνεύει να τιναχτεί στον «αέρα» κάθε προσπάθεια επιτυχούς ολοκλήρωσης στο Eurogroup στις 24 Μαρτίου, της αξιολόγησης.
To ΔΝΤ θέλει τα δάνεια που έχουν δοθεί στην Ελλάδα να αποπληρωθούν σταδιακά κατά τις επόμενες δεκαετίες, ως και το 2080, με βάση την πρόταση που έχει καταθέσει. Το επιτόκιο με το οποίο θα γίνει η αποπληρωμή των δανείων της Ευρωζώνης θα παραμείνει σταθερό στο υφιστάμενο επίπεδο του 1,5% για 30 με 40 χρόνια, με όλες τις πληρωμές τόκων να αναβάλλονται μέχρι την ωρίμανση των δανείων.
Οι κυβερνήσεις της Ευρωζώνης, με επικεφαλής τη Γερμανία, δεν έχουν καμία διάθεση να προχωρήσουν σε τόσες μεγάλες παραχωρήσεις για τα δάνεια που έχουν χορηγήσει στην Ελλάδα, τα οποία αυτή τη στιγμή ανέρχονται λίγο πάνω από τα 200 δισ. δολάρια, ενώ άλλα 60 δισ. δολάρια αναμένεται να δοθούν υπό το νέο πρόγραμμα διάσωσης.
Θεωρούν ότι δεν χρειάζεται να αλλάξει τίποτα και θεωρούν «πραγματικά σκληρή» την απαίτηση, καθώς αλλάζει τα δεδομένα και θα πρέπει να επανέλθει το θέμα στα κοινοβούλια τους κάτι που πολλές ευρωπαϊκές χώρες αποκλείουν.
Οι Γερμανοί το μόνο που συζητάνε είναι περιορισμένες προσαρμογές στο χρέος τώρα και να αναβληθούν οι μεγάλες αλλαγές για το 2018, μετά δηλαδή τις εκλογές του 2017 στη χώρα. Οι απαιτήσεις του ΔΝΤ όμως περιγράφουν κάτι πολύ διαφορετικό αφού το Ταμείο πιέζει την Ευρωζώνη να επιτρέψει στην Ελλάδα να μην πληρώνει τόκους ή κεφάλαιο για δάνεια διάσωσης ως το 2040.
Ακόμη και ο Γερούν Ντάισελμπλουμ δήλωσε σε ολλανδικά μέσα μαζικής ενημέρωσης ότι δεν μπορεί να είναι σίγουρος ότι θα υπάρξει συμφωνία στις 24 Μαΐου. «Υπάρχουν ορισμένα δύσκολα σημεία», εξήγησε ο ίδιος. Ωστόσο, όπως τόνισε, «υπάρχει μια βάση για αισιοδοξία» καθώς η ελληνική βουλή ψηφίζει την Κυριακή ένα μεγάλο πακέτο περικοπών. «Ανοίγει επίσης ο δρόμος για μια σοβαρή συζήτηση για το χρέος και τη βιωσιμότητά του. Αυτή η συζήτηση θα συνεχιστεί στο επόμενο Eurogroup», δήλωσε.
Πρόβλημα και με τον «κόφτη»
Εν τω μεταξύ, προβλήματα προέκυψαν και κατά «την τεχνική επεξεργασία» έχει και ο κόφτης που έγινε γνωστό ότι δεν θα κατατεθεί με το πολυνομοσχέδιο αλλά αργότερα ως τροπολογία. Κατά άλλους, ωστόσο, η έκφραση τεχνική επεξεργασία κρύβει μια διαφωνία που είναι ουσιαστική και όχι τεχνική. Το θέμα του ποιος αποφασίζει και επιλέγει τις περικοπές που θα γίνονται σε περίπτωση αποκλίσεων, με το ελληνικό κείμενο να θέλει να αποφασίζει ο υπουργός Οικονομικών ποιες περικοπές θα γίνονται, τις οποίες θα προωθεί με Προεδρικό Διάταγμα, ενεργοποιώντας τον «κόφτη». Οι δανειστές - και κυρίως το ΔΝΤ - θέλουν να περιγράφονται ευκρινώς από τώρα τα πεδία των δαπανών, από τα οποία θα γίνεται κατά προτεραιότητα η περικοπή δαπανών, αυτόματα, δηλαδή χωρίς τη διαμεσολάβηση άλλης απόφασης υπουργού ή Βουλής.