Φόροι ισοπεδωτές στα συντρίμμια του Έλληνα
ΕΠΙΒΑΡΥΝΣΕΙΣ ΚΑΙ ΧΑΡΑΤΣΙΑ ΣΕ ΑΚΙΝΗΤΑ, ΑΥΤΟΚΙΝΗΤΑ, ΚΑΥΣΙΜΑ, ΤΟΥΡΙΣΜΟ, ΤΗΛΕΦΩΝΙΑ, ΤΣΙΓΑΡΑ, ΜΠΥΡΑ, ΚΑΦΕ
Ο λογαριασμός των φορολογικών μέτρων για να κλείσει η πρώτη αξιολόγηση, ανέβηκε στα 4 δισ. αφού στο πακέτο των άμεσων φόρων ύψους 1,8 δισ. ευρώ προστίθενται τώρα άλλα 2,3 δισ. ευρώ με το πολυνομοσχέδιο.
Στα νέα έσοδα που αρχικά υπολογίζονταν στα 1,6 δισ. προστίθενται και τα έσοδα που θα έχει το δημόσιο από την αύξηση του ΕΦΚ στα καύσιμα από όπου το ΥΠΟΙΚ υπολογίζει πρόσθετα έσοδα ύψους 450 - 500 εκατ. ευρώ.
Οι φορολογικές επιβαρύνσεις έρχονται ένα μήνα νωρίτερα αφού η αύξηση του κανονικού συντελεστή ΦΠΑ από το 23% στο 24% ισχύει από την 1η Ιουνίου. Από την ίδια ημερομηνία άλλωστε καταργείται και η έκπτωση 30% στους συντελεστές ΦΠΑ στα νησιά Σύρος, Θάσος, Άνδρος, Τήνος, Κάρπαθος, Μήλος, Σκύρος, Αλόννησος, Κέα, Αντίπαρος και Σίφνος.
Το νομοσχέδιο καθιερώνει και μια σειρά νέων φόρων, όπως τον φόρο εισαγωγών στον καφέ και τον ειδικό φόρο κατανάλωσης στο ηλεκτρονικό τσιγάρο, το τέλος διανυκτέρευσης στα ξενοδοχεία-ενοικιαζόμενα δωμάτια και το τέλος σταθερής τηλεφωνίας.
Την ίδια στιγμή, με τις ρυθμίσεις που προβλέπονται στο πολυνομοσχέδιο αλλάζουν οι συντελεστές του ΕΝΦΙΑ.
Ο πρώτος συντελεστής 0,1% αφορά ακίνητη περιουσία από 200.001 έως και 250.000 ευρώ, όταν μέχρι σήμερα ο συντελεστής αυτός αφορούσε ακίνητη περιουσία από 300.000 έως και 400.000 ευρώ. Τα κλιμάκια αλλάζουν, ενώ και ο ανώτατος συντελεστής του συμπληρωματικού φόρου ανεβαίνει στο 1,15% (για το κλιμάκιο ακίνητης περιουσίας άνω των 2 εκατ. ευρώ), όταν έως σήμερα ήταν 1% (για άνω του 1 εκατ. ευρώ). Ο συμπληρωματικός φόρος, ο οποίος έως το 2015 αφορούσε μόνο όσους είχαν ακίνητα αντικειμενικής αξίας άνω των 300.000 ευρώ, εφεξής θα αφορά ακίνητη περιουσία άνω των 200.000 ευρώ.
Ο ανώτατος συντελεστής προσδιορισμού του φόρου για τα οικόπεδα αυξάνεται από τα 9 ευρώ ανά τετραγωνικό στα 11,25 ευρώ, για μοναδιαία αξία άνω των 5.000 ευρώ ανά τετραγωνικό. Στα νομικά πρόσωπα και στις νομικές οντότητες γενικά αυξάνεται ο συντελεστής του συμπληρωματικού ΕΝΦΙΑ από το 5 στο 5,5 τοις χιλίοις ενώ για τα νομικά πρόσωπα δημοσίου και ιδιωτικού δικαίου μη κερδοσκοπικού χαρακτήρα καθώς και τις Ανώνυμες Εταιρείες Επενδύσεων σε Ακίνητη Περιουσία, ο συντελεστής αυξάνεται σε 3,5 από 2,5 τοις χιλίοις.
Για τις αλλαγές αυτές το Γενικό Λογιστήριο του Κράτους δεν αποκαλύπτει στην έκθεσή του πόσο θα στοιχίσουν στις τσέπες των φορολογουμένων..
Όσον αφορά στο ΦΠΑ, από την 1η Ιουνίου, το νομοσχέδιο φέρνει αύξηση του συντελεστή από το 23% στο 24%, γεγονός το οποίο συνεπάγεται ανατιμήσεις σε μια ευρεία γκάμα προϊόντων. Από τυποποιημένα είδη διατροφής (μακαρόνια, ρύζι, αλεύρι, καφές, κακάο, αλλαντικά, μαρμελάδες, σοκολάτες, παγωτά, είδη ζαχαροπλαστικής, μπαχαρικά, προψημένο ψωμί, προμαγειρεμένα φαγητά, ψωμί του τοστ, φρυγανιές κ.ά.), αναψυκτικά, χυμούς, εισιτήρια μέσων μαζικής μεταφοράς και κόμιστρα ταξί και καύσιμα, έως τον κλάδο της εστίασης, εργασίες επισκευής και συντήρησης παλαιών κατοικιών, υπηρεσίες από συγγραφείς, καλλιτέχνες, συνθέτες, άνθη, φυτά και αποχέτευση.
Από την 1η Ιουνίου καταργείται η έκπτωση στους συντελεστές ΦΠΑ στα νησιά Σύρος, Θάσος, Άνδρος, Τήνος, Κάρπαθος, Μήλος, Σκύρος, Αλόννησος, Κέα, Αντίπαρος και Σίφνος.
Τουρισμός: Ο φόρος διαμονής ανά ημερήσια χρήση του δωματίου, σουίτας, διαμερίσματος ή ενιαίας κατοικίας θα έρθει από 1/1/2018. Για ξενοδοχεία ενός και δύο αστέρων ο φόρος είναι 0,50 ευρώ, για αυτά με τρία αστέρια 1,5 ευρώ για τέσσερα αστέρια τρία ευρώ και για ξενοδοχεία πέντε αστέρων 4 ευρώ. Για τα ενοικιαζόμενα δωμάτια ο φόρος είναι 0,25 ευρώ για δωμάτια 1-2 κλειδιών, για τα τρία κλειδιά αυξάνεται σε 0,50 ευρώ και για τέσσερα κλειδιά σε 1 ευρώ.
Τηλεόραση-τηλεφωνία: Από την 1η Ιουνίου 2016, έρχεται και το τέλος στη συνδρομητική τηλεόραση που θα επιβάλλεται σε κάθε μηνιαίο λογαριασμό κάθε σύνδεσης σε συνδρομητική τηλεόραση και υπολογίζεται ως ποσοστό 10% επί του συνολικού μηνιαίου λογαριασμού, περιλαμβανομένου και του παγίου τέλους που εισπράττεται υπέρ της επιχείρησης, πριν όμως επιβληθεί ο ΦΠΑ.
Από την 1η Ιουλίου 2017 επιβάλλεται τέλος σε κάθε μηνιαίο λογαριασμό κάθε σύνδεσης σταθερής τηλεφωνίας με πρόσβαση σε υπηρεσίες φωνής ή /και ευρυζωνικής πρόσβασης (Internet) και υπολογίζεται ως ποσοστό 5% επί του συνολικού μηνιαίου λογαριασμού, περιλαμβανομένου και του πάγιου τέλους που εισπράττεται υπέρ της επιχείρησης, προ ΦΠΑ.
Τυχερά παιχνίδια: Τελικά ο φόρος στα τυχερά παιχνίδια ήρθε κλιμακωτά και αφορά...μόνο τον ΟΠΑΠ. Μάλιστα ο φόρος θα επιβληθεί αναδρομικά, από την 1η Ιανουαρίου 2016 και εκτιμάται ότι θα επιβαρύνει τον ΟΠΑΠ με άνω των 70 εκατ. ευρώ. Ο νέος νόμος προβλέπει ότι η συμμετοχή του ελληνικού δημοσίου στα μεικτά κέρδη των εταιρειών καθορίζεται κλιμακωτά και διαμορφώνεται σε 30% επί μεικτού κέρδους μέχρι 100 εκατ. ευρώ, σε 32,5% για το κλιμάκιο κερδών από 100 εκατομμύρια και ένα λεπτό έως 200 εκατ. ευρώ και 35% επί μεικτού κέρδους για το υπερβαίνον τμήμα από 200.000.001 ευρώ και πάνω. Τα έσοδα θα αποδίδονται στο δημόσιο εντός 16 ημερών από το τέλος του ημερολογιακού μήνα που αφορούν και όχι μια φορά στο τρίμηνο όπως ήταν μέχρι σήμερα.
Τσιγάρα: Από την 1η Ιανουαρίου 2018, ο αναλογικός φόρος αυξάνεται από το 20% στο 26% της λιανικής τιμής ενώ διατηρείται σταθερός ο φόρος των 82,5 ευρώ ανά χίλια τσιγάρα. Στελέχη της αγοράς βλέπουν τις αυξήσεις να ξεκινούν από το μισό ευρώ ανά πακέτο, κυβερνητικά στελέχη εκτιμούν ότι οι αυξήσεις θα είναι της τάξεως των 22 λεπτών. Στα στριφτά, ο φόρος αυξάνεται από τα 156 στα 170 ευρώ ανά κιλό, το οποίο μεταφράζεται σε αύξηση 26 λεπτών ανά 20 γραμμάρια λεπτοκομμένου καπνού.
Από την 1η Ιουλίου 2017, επιβάλλεται ειδικός φόρος κατανάλωσης στα υγρά αναπλήρωσης των ηλεκτρονικών τσιγάρων ίσος με δέκα λεπτά του ευρώ ανά χιλιοστόλιτρο προϊόντος.
Κατά την εισαγωγή καφέ από την 1η Ιουλίου 2017, επιβάλλεται φόρος 2 ευρώ ανά κιλό καθαρού βάρους στον μη καβουρδισμένο καφέ, 3 ευρώ στον καβουρδισμένο και 4 ευρώ για τον στιγμιαίο καφέ καθώς και σε παρασκευάσματα με βάση εκχυλίσματα, αποστάγματα ή συμπυκνώματα του καφέ.
Στις μπύρες, καταργείται ο φόρος ο οποίος είχε επιβληθεί το 2015 στα μικρά ζυθοποιεία. Στη θέση του όμως επιβάλλεται διπλάσιος ΕΦΚ στην μπύρα καθώς αυξάνεται σε 5 ευρώ ανά βαθμό Plato κατά όγκο και εκατόλιτρο μπίρας (από 2,6 ευρώ που είναι σήμερα). Παράλληλα αυξάνεται σε 2,5 ευρώ ανά βαθμό Plato κατά όγκο και εκατόλιτρο μπύρας από 1,30 ευρώ που είναι σήμερα ο μειωμένος συντελεστής ΕΦΚ που επιβάλλεται στην μπύρα που παράγεται στη χώρα μας ή σε άλλα κράτη-μέλη της Ε.Ε. από ανεξάρτητα μικρά ζυθοποιεία, εφόσον η παραγωγή τους δεν υπερβαίνει τις 200.000 εκατόλιτρα μπύρας ετησίως.
Καύσιμα: Αυξάνονται από 1η Ιανουαρίου οι φόροι στα καύσιμα, με εξαίρεση το πετρέλαιο θέρμανσης που αυξάνει από τις 15 Οκτωβρίου του 2016. Στη βενζίνη ο ειδικός φόρος κατανάλωσης από τα 670 ευρώ ανά χιλιόλιτρο αυξάνεται σε 700 ευρώ. Σύμφωνα με παράγοντες της αγοράς, η επίπτωση θα είναι της τάξεως των 5 λεπτών από το 1,35 στο 1,40 ευρώ ανά λίτρο σε επίπεδα μέσης τιμής με τα σημερινά επίπεδα διεθνών τιμών.
Στο πετρέλαιο κίνησης, ο φόρος αυξάνεται από τα 330 στα 410 ευρώ το λίτρο (επιβάρυνση 8 λεπτών ανά λίτρο από το 1 ευρώ στο 1,08 ευρώ) και στο πετρέλαιο θέρμανσης ο ΕΦΚ αυξάνεται από τα 230 στα 280 ευρώ (από τα 75 λεπτά στα 81 λεπτά, επιβάρυνση έξι λεπτών ανά λίτρο). Στα υγραέρια τα οποία χρησιμοποιούνται ως καύσιμα κινητήρων ο ΕΦΚ αυξάνεται από 330 σε 430 ευρώ ανά χιλιόλιτρο ενώ από την 1η Ιουνίου απαλλάσσεται από τον ΕΦΚ το φυσικό αέριο το οποίο χρησιμοποιείται αποκλειστικά για την παραγωγή ηλεκτρικής ενέργειας.
Από την 1η Ιουνίου αλλάζουν τα τέλη ταξινόμησης των Ι.Χ. και συνδέονται με τη λιανική τιμή προ φόρων και τους ρύπους, με αποτέλεσμα μειώσεις για τα φθηνά και μη ρυπογόνα και αυξήσεις για τα ακριβά και περισσότερο ρυπογόνα. Τα νέα τέλη ταξινόμησης είναι:
- 4% επί της λιανικής τιμής εφόσον αυτή δεν υπερβαίνει τις 14.000 ευρώ
- 8% επί της λιανικής τιμής εφόσον αυτή κυμαίνεται από 14.001 έως και 17.000 ευρώ
- 16%% επί της λιανικής τιμής για Ι.Χ. με τιμή προ φόρων από 17.001 έως και 20.000 ευρώ
- 24% της λιανικής τιμής για Ι.Χ. με τιμή από 20.001 έως και 25.000 ευρώ
- 32% για Ι.Χ. με λιανική τιμή από 25.000 ευρώ και πάνω.
Επιβαρύνσεις έρχονται για τα υβριδικά αυτοκίνητα, τα οποία εφεξής θα απαλλάσσονται μόνο από το 50% του προβλεπόμενου τέλους ταξινόμησης (έως σήμερα απαλλάσσονται πλήρως), ενώ τα αμιγώς ηλεκτροκίνητα αυτοκίνητα δεν υπόκεινται σε τέλη ταξινόμησης. Αλλαγές προβλέπονται και για τα εισαγόμενα μεταχειρισμένα αυτοκίνητα, με επιβαρύνσεις των τελών ταξινόμησης.
Επίσης με το νέο νόμο επανακαθορίζονται τα είδη στα οποία επιβάλλεται φόρος πολυτελείας από την 1η Ιουνίου 2016. Μεταξύ αυτών αεροπλάνα, υδροπλάνα και ελικόπτερα (20%), κάσες για ρολόγια από πολύτιμα μέταλλα, μπρασελέ ρολογιών από πολύτιμα μέταλλα, είδη χρυσοχοΐας και κοσμήματα από πολύτιμα μέταλλα, δέρματα, χαλιά από μετάξι, μαργαριτάρια ακατέργαστα και σκόνη διαμαντιού (10%).