«Φωτιά» ο νέος ληστρικός ΕΝΦΙΑ - Ποιοι θα πληρώσουν περισσότερα
ΠΩΣ ΔΙΑΜΟΡΦΩΝΕΤΑΙ Η ΝΕΑ ΚΛΙΜΑΚΑ ΓΙΑ ΤΟΝ ΣΥΜΠΛΗΡΩΜΑΤΙΚΟ ΦΟΡΟ - ΣΥΓΚΡΙΤΙΚΟΙ ΠΙΝΑΚΕΣ ΠΡΙΝ ΚΑΙ ΜΕΤΑ
Με τις ρυθμίσεις που προβλέπονται στο πολυνομοσχέδιο αλλάζουν οι συντελεστές του ΕΝΦΙΑ.
Ο πρώτος συντελεστής 0,1% αφορά ακίνητη περιουσία από 200.001 έως και 250.000 ευρώ, όταν μέχρι σήμερα ο συντελεστής αυτός αφορούσε ακίνητη περιουσία από 300.000 έως και 400.000 ευρώ.
Τα κλιμάκια αλλάζουν, ενώ και ο ανώτατος συντελεστής του συμπληρωματικού φόρου ανεβαίνει στο 1,15% (για το κλιμάκιο ακίνητης περιουσίας άνω των 2 εκατ. ευρώ), όταν έως σήμερα ήταν 1% (για άνω του 1 εκατ. ευρώ). Ο συμπληρωματικός φόρος, ο οποίος έως το 2015 αφορούσε μόνο όσους είχαν ακίνητα αντικειμενικής αξίας άνω των 300.000 ευρώ, εφεξής θα αφορά ακίνητη περιουσία άνω των 200.000 ευρώ.
Ο ανώτατος συντελεστής προσδιορισμού του φόρου για τα οικόπεδα αυξάνεται από τα 9 ευρώ ανά τετραγωνικό στα 11,25 ευρώ, για μοναδιαία αξία άνω των 5.000 ευρώ ανά τετραγωνικό.
Στα νομικά πρόσωπα και στις νομικές οντότητες γενικά αυξάνεται ο συντελεστής του συμπληρωματικού ΕΝΦΙΑ από το 5 στο 5,5 τοις χιλίοις ενώ για τα νομικά πρόσωπα δημοσίου και ιδιωτικού δικαίου μη κερδοσκοπικού χαρακτήρα καθώς και τις Ανώνυμες Εταιρείες Επενδύσεων σε Ακίνητη Περιουσία, ο συντελεστής αυξάνεται σε 3,5 από 2,5 τοις χιλίοις.
Να σημειωθεί στο σημείο αυτό ότι για τις αλλαγές το Γενικό Λογιστήριο του Κράτους δεν αποκαλύπτει στην έκθεσή του πόσο θα στοιχίσουν στους φορολογούμενους.
Οι αλλαγές σύμφωνα με όσα ορίζονται στο πολυνομοσχέδιο θα ισχύουν από 1.1.2016 δηλαδή για τον ΕΝΦΙΑ που θα καταβληθεί μέσα στο 2016, με βάση το taxheaven.
Εν τω μεταξύ σύμφωνα με την ΠΟΜΙΔΑ οι επιβαρύνσεις που έρχονται είναι:
1. ΣΥΜΠΛΗΡΩΜΑΤΙΚΟΣ ΦΟΡΟΣ. Η επιβολή του από τα 200.000 ευρώ, αντί για την πλήρη κατάργησή του, ρίχνει ολόκληρη την «μεσαία τάξη» στο «δόκανο» μιάς ανάλγητης διπλής φορολόγησης χωρίς όριο, και βάζει «ταφόπλακα» στην οικοδομή, την κτηματαγορά και ολόκληρη την οικονομία.
2. ΔΙΠΛΗ ΕΠΙΒΑΡΥΝΣΗ ΣΤΑ ΑΣΤΙΚΑ ΟΙΚΟΠΕΔΑ. Με το άρθρο 50 του σν αυξάνονται κατά ποσοστό 23-25% οι συντελεστές φόρου όλων των αστικών οικοπέδων της χώρας, ανεξάρτητα αν μειώθηκε ή όχι η αντικειμενική τους αξία. Αυτό σημαίνει ότι σε όσες περιοχές δεν μειώθηκαν οι αντικειμενικές αξίες, ή μειώθηκαν συμβολικά, η αύξηση του φορολογικού βάρους είναι διπλή, και από την αύξηση του συντελεστή οικοπέδου, αλλά και από την αύξηση της κλίμακας του συμπληρωματικού φόρου.
3. ΕΠΙΒΑΡΥΝΣΗ 25 % ΣΤΑ ΚΕΝΑ ΑΚΙΝΗΤΑ. Εκκωφαντικά απουσιάζει από τις νέες ρυθμίσεις η μέχρι σήμερα ισχύσουσα διάταξη για μείωση του φόρου των κενών και μη ρευματοδοτούμενων (ξενοίκιαστων) ακινήτων κατά 20%, που αποτελούσε μια ελάχιστη «ανάσα» σε φορολογούμενους με απρόσοδα ακίνητα, που επί ΕΕΤΗΔΕ-ΕΕΤΑ απαλλάσσονταν πλήρως, και η οποία τους δημιουργεί επιβάρυνση κατά 25% στα ποσά που θα πληρώσουν για τέτοια ακίνητα.
4. ΧΑΡΙΣΤΙΚΗ ΒΟΛΗ ΣΤΗ ΜΕΣΑΙΑ ΙΔΙΟΚΤΗΣΙΑ. Η αλύπητη φορολογία των απρόσοδων ακινήτων είναι η πλέον αντικοινωνική και εξοργιστική πλευρά του νέου ΕΝΦΙΑ καθώς εκατοντάδες χιλιάδες ιδιοκτήτες θα έλθουν αντιμέτωποι με φουσκωμένα εκκαθαριστικά που θα αποσταλούν σε λίγες εβδομάδες, τα δε νοικοκυριά με ιδιοκτησία θα οδηγηθούν σε πλήρες αδιέξοδο, απίστευτη υπερχρέωση (χωρίς να έχουν πάρει δάνειο και χωρίς καμιά προστασία πρώτης κατοικίας κλπ.!), κατασχέσεις λογαριασμών, πλειστηριασμούς και βαρύτατες ποινικές διώξεις, ακόμη και για «ξέπλυμα βρώμικου χρήματος»!!!
Η ΠΟΜΙΔΑ επαναλαμβάνει το ανυποχώρητο αίτημα για σημαντική ελάφρυνση, τουλάχιστον στο 50%, της φορολογίας των απρόσοδων ακινήτων, κατάργηση του συμπληρωματικού φόρου που "σκότωσε" την κτηματαγορά αλλά και ολόκληρη την οικονομία, και δραστική μείωση των συντελεστών του ΕΝΦΙΑ ώστε να ανταποκρίνονται στη σημερινή ζοφερή πραγματικότητα της χώρας.
Επισημαίνει ακόμη ιδιαίτερα το λυπηρό γεγονός ότι για τη διαμόρφωση των ρυθμίσεων αυτών δεν προηγήθηκε καμία διαβούλευση με τους φορείς της αγοράς και ιδιαίτερα της ιδιοκτησίας, αλλά και τον κίνδυνο, η αντίληψη των φορολογούντων ότι τα νέα αυτά βάρη, των 4 περίπου δις, θα μπορούν δήθεν να καταβληθούν από τους κατεστραμένους ιδιοκτήτες, να αποτελέσει τελικά ακόμη μία τραγική αυταπάτη