Σε ληξιπρόθεσμες οφειλές του Δημοσίου τα 3,5 δισ. από τα 10,3 δισ. ευρώ της δόσης
Συγκεκριμένα, τον Ιούνιο θα εκταμιευθούν 7,5 δισ. και το Σεπτέμβριο 2,8 δισ. ευρώ. Σύμφωνα με πληροφορίες από το υπουργείο Οικονομικών, περίπου 700 εκατ. ευρώ το μήνα, από τον Ιούνιο μέχρι και τον Οκτώβριο του 2016, θα δίνονται για τα ληξιπρόθεσμα χρέη του Δημοσίου, συνολικά δηλαδή 3,5 δισ.
Οι ίδιες πηγές αναφέρουν, ότι οι χρηματοδοτικές ανάγκες της χώρας μειώνονται για τα επόμενα χρόνια, καθώς στο Eurogroup συμφωνήθηκε ότι η Ελλάδα δεν θα πληρώνει πάνω από το 15% του ΑΕΠ για τόκους και χρεολύσια, το μεσοπρόθεσμο χρονικό διάστημα. Στη συνέχεια, ο περιορισμός αυξάνεται στο 20% του ΑΕΠ. Το ποσοστό αυτό, στο οποίο θα περιλαμβάνονται και τα έντοκα γραμμάτια, είναι χαμηλό με βάση τους συγκριτικούς δείκτες για χώρες με ανάλογα οικονομικά χαρακτηριστικά, σημειώνουν οι πηγές του ΥΠΟΙΚ.
Ως προς το θέμα της ρύθμισης του χρέους, τώρα, το υπουργείο Οικονομικών υποστηρίζει ότι δημιουργείται ένας «σαφής οδικός χάρτης», που εξομαλύνει τις συνθήκες ρευστότητας στην οικονομία. Με τις συμφωνηθείσες παρεμβάσεις για το χρέος (βραχυπρόθεσμες, μεσοπρόθεσμες και μακροπρόθεσμες), θα επιτευχθεί έξοδος στις αγορές, μέσω της τόνωσης της επενδυτικής εμπιστοσύνης και της εξάλειψης των συνθηκών αβεβαιότητας στην οικονομία, σημειώνουν οι ίδιες πηγές.
Τέλος, οι πληροφορίες από το ΥΠΟΙΚ αναφέρουν ότι 20 δισ. ευρώ που περίσσεψαν από την ανακεφαλαιοποίηση των τραπεζών, χαρακτηρίζονται ως «διαθέσιμα» για πράξεις επαναγοράς του χρέους.