Το παραδέχονται και στις Βρυξέλλες: Tο Eurogroup δεν πήρε καμία άμεση απόφαση για το ελληνικό χρέος
Προσερχόμενος στη συνεδρίαση του ECOFIN στις Βρυξέλλες, νωρίς σήμερα (25/5) το πρωί ο πρόεδρος του Eurogroup, Γερούν Ντάισελμπλουμ τόνισε πως οι διαπραγματεύσεις ήταν «δύσκολες», καθώς από τη μία το ΔΝΤ ζητούσε πολλά από τους Ευρωπαίους και από την άλλη οι εταίροι ζητούσαν πολλά από την Ελλάδα.
Τελικά όμως «καταφέραμε να φτάσουμε σε συμφωνία που δίνει προοπτική στην Ελλάδα, επιτρέπει τη συμμετοχή του ΔΝΤ και ενδυναμώνει την εμπιστοσύνη μεταξύ μας αλλά και στην ευρωζώνη», δήλωσε, προσθέτοντας πως «αυτό με κάνει ευτυχισμένο».
Ερωτηθείς για τη συμμετοχή του ΔΝΤ στο πρόγραμμα σημείωσε πως δεν είναι 100% σίγουρη, καθώς «έχουν τους δικούς τους κανόνες και διαδικασίες».
Στο ίδιο μήκος κύματος και ο επίτροπος Οικονομικών Υποθέσεων Πιερ Μοσκοβισί ο οποίος χαρακτήρισε τη χθεσινή λύση «θετική» και «βιώσιμη».
Προσέθεσε, μάλιστα, πως η δόση των 10,3 δισεκατομμυρίων ευρώ είναι σημαντική για την Ελλάδα, αλλά και πως βοηθάει στην αποπληρωμή των ληξιπρόθεσμων οφειλών του Δημοσίου.
Στο μεταξύ, την πλήρη κάλυψη των χρηματοδοτικών αναγκών της Ελλάδας ως το τέλος Οκτωβρίου, διασφαλίζει η δόση των 10,3 δισ. ευρώ, που αναμένεται να εκταμιευθεί μετά τη συμφωνία του Eurogroup, εκτιμούν παράγοντες της ευρωζώνης.
Περιγράφοντας το παρασκήνιο των χθεσινών διαπραγματεύσεων στο Eurogroup, πηγές της ευρωζώνης ανέφεραν ότι ΔΝΤ και Ευρωπαίοι κατέληξαν σε έναν συμβιβασμό, παρά τις διαφορετικές θέσεις τους στην αρχή της συνεδρίασης, ενώ παράλληλα επιβεβαιώθηκε ότι το ΔΝΤ θα συμμετέχει.
«Δεν έχει να κάνει με παιχνίδι ισχύος, απλώς όλες οι πλευρές μετακινήθηκαν από τη θέση τους», σχολίασε κοινοτικός αξιωματούχος, σημειώνοντας ότι το ΔΝΤ κατανοεί πλήρως ότι το πλαίσιο στο οποίο λειτουργεί η ευρωζώνη είναι αρκετά διαφορετικό από τον τρόπο που λειτουργεί το ίδιο.
Αναφορικά με τα μέτρα για το χρέος, ευρωπαϊκές πηγές τόνισαν ότι «δεν υπάρχουν άμεσες αποφάσεις και αυτό δεν αποτελεί έκπληξη, καθώς δεν υπάρχουν άμεσες λήξεις». Οι ίδιες πηγές επισήμαναν ότι σε μεσοπρόθεσμο επίπεδο, οι χώρες της ευρωζώνης δεσμεύθηκαν να εξετάσουν την περίπτωση πρόωρης εξαγοράς δανείων του ΔΝΤ, ή των διμερών δανείων με τις χώρες της ευρωζώνης, χρησιμοποιώντας τα αδιάθετα κεφάλαια (περί τα 20 δισ. ευρώ) που προορίζονταν για την ανακεφαλαιοποίηση των τραπεζών. Ωστόσο, κάτι τέτοιο θα χρειαζόταν την έγκριση ορισμένων εθνικών κοινοβουλίων.
Εξάλλου, στελέχη της ευρωζώνης εκτίμησαν ότι οι πιθανότητες να επιστρέψει η Ελλάδα στις αγορές στο τέλος του προγράμματος, με «λογικά επιτόκια», είναι πολύ μεγαλύτερες μετά τη συμφωνία που επετεύχθη στο Eurogroup. Οι ίδιοι παράγοντες εξήγησαν ότι η πρόσβαση της Ελλάδας στις αγορές μπορεί να ξεκινήσει σταδιακά, το δεύτερο εξάμηνο του 2017 και ότι στόχος είναι η πλήρης πρόσβαση της χώρας στις αγορές ως τα τέλη του 2018. Όσο πιο αξιόπιστη είναι η οικονομική πολιτική της Ελλάδας (και επιτευχθεί ο στόχος για το πρωτογενές πλεόνασμα) τόσο μικρότερα θα είναι και τα «σπρεντς», ανέφεραν. Ωστόσο παραδέχθηκαν ότι ο δανεισμός από την ευρωζώνη είναι πάντα φθηνότερος.
Τέλος, πηγές της ευρωζώνης εκτιμούν ότι η δεύτερη αξιολόγηση θα ξεκινήσει περί τα τέλη Οκτωβρίου, επισημαίνοντας ότι αυτά που θα πρέπει να γίνουν δεν είναι τόσο δύσκολα σε σχέση με τα προαπαιτούμενα της πρώτης αξιολόγησης.