Έρχεται ο «Μεγάλος Αδερφός» στις συναλλαγές
ΑΠΟΔΕΙΞΕΙΣ, ΠΛΑΣΤΙΚΟ ΧΡΗΜΑ ΚΑΙ ΑΦΟΡΟΛΟΓΗΤΟ - ΤΙ ΑΛΛΑΖΕΙ ΓΙΑ ΝΟΙΚΟΚΥΡΙΑ ΚΑΙ ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΕΙΣ - ΠΟΙΕΣ ΟΙ ΜΕΓΑΛΕΣ ΑΝΑΤΡΟΠΕΣ ΠΟΥ ΚΡΥΒΕΙ ΤΟ ΝΟΜΟΣΧΕΔΙΟ ΠΟΥ ΕΤΟΙΜΑΖΕΤΑΙ ΝΑ ΚΑΤΑΘΕΣΕΙ ΤΟ ΥΠΟΥΡΓΕΙΟ ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΩΝ
Το υπουργείο Οικονομικών, μέσω του πλαστικού χρήματος επιδιώκει να ελέγξει τη φοροδιαφυγή και ήδη από το δεύτερο εξάμηνο του έτους αλλάζουν όλα. Συναλλαγές πάνω από 500 ευρώ δεν θα μπορούν να γίνουν με μετρητά και σταδιακά το σύνολο των συναλλαγών των πολιτών θα καταγράφονται και θα ελέγχονται. Έτσι, θα μπορεί να διασταυρωθεί αν όσοι δηλώνουν χαμηλά εισοδήματα στη φορολογική τους δήλωση πραγματοποιούν και ανάλογες δαπάνες.
Το σχετικό νομοσχέδιο για το «πλαστικό χρήμα» ετοιμάζεται να καταθέσει τις αμέσως επόμενες εβδομάδες ή μέρες το υπουργείο Οικονομικών.
Αν και το 2016 θα θεωρηθεί μεταβατική χρονιά αλλά από 1.1.2017 η εφορία δεν θα αναγνωρίζει ουσιαστικά καμία δαπάνη, αν δεν έχει γίνει με πληρωμή μέσω τραπέζης ή κάρτας. Ειδικά για φέτος όμως, επειδή οι αλλαγές θα ισχύσουν στα μέσα της χρονιάς, θα γίνονται δεκτές και οι αποδείξεις για δαπάνες που έγιναν στο α΄ εξάμηνο με μετρητά, εφόσον -σύμφωνα με πληροφορίες- αντιστοιχούν στο 50% το πολύ των δαπανών που θα δηλωθούν.
Από 1ης Ιανουαρίου του 2017 τα πάντα θα πληρώνονται μέσω τραπέζης. Για τους ιδιώτες θα επιτρέπονται πληρωμές με μετρητά έως του ποσού των 500 ευρώ, αλλά για τις μεταξύ επαγγελματιών και επιχειρήσεων συναλλαγές, το όριο σχεδιάζεται να τεθεί στα 50 ή 70 ευρώ μόλις.
Επίσης, το αφορολόγητο θα συνδέεται με τη χρήση καρτών, αφού για να κατοχυρώσει το αφορολόγητο των 8.636 ευρώ, για παράδειγμα, θα απαιτείται να έχουν κάνει κάποιος δαπάνες 864 ευρώ με ηλεκτρονικά μέσα πληρωμής, προκειμένου να μπορεί το δημόσιο να ελέγξει τη φοροδιαφυγή.
Ουσιαστικά όμως, όλοι οι φορολογούμενοι θα πρέπει να δαπανούν τουλάχιστον το 10% του εισοδήματός τους μέσω καρτών.
Σύμφωνα με πληροφορίες, το νομοσχέδιο που είναι στην τελική φάση προετοιμασίας θα προβλέπει ότι:
-Με στόχο να περιοριστεί η διακίνηση «μαύρου χρήματος», θα θεσπιστεί και απαγόρευση σε συναλλαγές πολιτών με καταστήματα λιανικής για αγορές άνω των 500 ευρώ με μετρητά.
-Αντίστοιχα, από την 1η Ιουλίου, όλες οι συναλλαγές μεταξύ επιχειρήσεων που υπερβαίνουν τα 500 ευρώ θα γίνονται μέσω τραπεζικού συστήματος (κάρτες, e-banking, τραπεζική συναλλαγή). Επίσης όλοι οι επιτηδευματίες που κάνουν από φέτος έναρξη εργασιών, θα πρέπει υποχρεωτικά να έχουν τα μηχανάκια POS.
-Από την 1η Ιανουαρίου 2017, όλες οι δαπάνες που δηλώνουν οι φορολογούμενοι για να εξασφαλίσουν το αφορολόγητο όριο ή να έχουν έκπτωση φόρου (π.χ. ιατρικά έξοδα) θα πρέπει να έχουν πραγματοποιηθεί με κάρτες ή τραπεζική συναλλαγή. Για το 2016 θα ισχύσει το υβριδικό μοντέλο 50% τουλάχιστον για δαπάνες με κάρτες ή μέσω τραπέζης και έως 50% το πολύ για δαπάνες με μετρητά.
-Στις δαπάνες θα προσμετρώνται όλες οι αποδείξεις, εκτός από τις πληρωμές σε ΔΕΚΟ. Δαπάνες για γιατρούς, φάρμακα, ενοίκια θα γίνονται υποχρεωτικά με τραπεζική κατάθεση ή μέσω χρεωστικής και πιστωτικής κάρτας.
-Το ύψος των αποδείξεων που απαιτείται για να κατοχυρώσει κάποιος το αφορολόγητο θα εξαρτάται από το δηλωθέν εισόδημα. Για άγαμους που θα έχουν μικρότερο εισόδημα από 8636 ευρώ, θα απαιτείται το 10%. Για όσους έχουν εισόδημα που ξεπερνά το αφορολόγητο όριο (πχ πολύτεκνοι με εισόδημα άνω των 9100 ευρώ) θα απαιτείται το 15% και το ποσοστό θα αυξάνεται όσο ανεβαίνει το εισόδημα. Όποιος δεν συγκεντρώσει το αναγκαίο ποσοστό, θα φορολογείται έστω και αν έχει πολύ χαμηλό εισόδημα (πχ αν κάποιος συγκεντρώσει 450 ευρώ αντί 500 που θα απαιτούνται για εισόδημα 5.000 ευρώ θα πληρώνει ένα «πρόστιμο» της τάξεως των 10 ευρώ).