Αναπτυξιακό Σχέδιο Γιούνκερ: Δίνουν χρήματα στην Ελλάδα και δεν μπορεί να τα αξιοποιήσει!
Σύμφωνα με τα όσα προκύπτουν από την συνέντευξη Τύπου του αντιπροέδρου της Επιτροπής, Γίρκι Κατάινεν, το ζήτημα είναι ότι οι Τράπεζες στην Ελλάδα είτε λόγω απροθυμίας, είτε επειδή δεν μπορούν, δεν παρέχουν ρευστότητα στην οικονομία.
Τα αποτελέσματα του ΕΤΣΕ, όσον αφορά τη χρηματοδότηση ελληνικών μικρομεσαίων επιχειρήσεων είναι πενιχρά.
Mόλις 121 μικρομεσαίες επιχειρήσεις αναμένεται να επωφεληθούν, σύμφωνα με τα στοιχεία που παρουσιάστηκαν.
Κληθείς να σχολιάσει το πρόβλημα χρηματοδότησης των ελληνικών μικρομεσαίων επιχειρήσεων , ο αντιπρόεδρος της Επιτροπής, αρμόδιος για θέματα ανάπτυξης και απασχόλησης Γίρκι Κατάινεν ανέφερε ότι κατά τη διάρκεια της πρόσφατης επίσκεψής του στην Αθήνα, συζήτησε το θέμα αυτό με κάποιους Προέδρους ελληνικών τραπεζών.
«Οι τράπεζες είτε δεν θέλουν είτε δεν μπορούν να παίξουν τον ρόλο του μεσάζοντα στη χρηματοδότηση των επιχειρήσεων», παραδέχτηκε ο κ. Κατάινεν.
Δεσμεύτηκε ωστόσο ότι, αν όλα πάνε καλά, «θα υπάρξει νέα συμφωνία».
«Ο πιο γρήγορος τρόπος για να τονωθεί η ελληνική οικονομία και να δημιουργηθούν νέες θέσεις απασχόλησης είναι να βελτιωθούν οι συνθήκες χρηματοδότησης των μικρομεσαίων επιχειρήσεων», τόνισε ο Γίργι Κατάινεν και πρόσθεσε ότι η Επιτροπή εργάζεται στενά με τις ελληνικές τράπεζες και τις ελληνικές αρχές προς αυτό το σκοπό.
Η Επιτροπή πρότεινε την παράταση κατά ένα έτος της λειτουργίας του ΕΤΣΕ, πέραν της αρχικά προβλεπόμενης τριετούς περιόδου του (στα μισά του 2018). Ο σκοπός είναι να καλυφθούν τα εναπομένοντα κενά και οι ελλείψεις της αγοράς και να συνεχίσουν να κινητοποιούνται ιδιωτικά κεφάλαια για τη χρηματοδότηση επενδύσεων καίριας σημασίας για την απασχόληση, την ανάπτυξη και την ανταγωνιστικότητα στην Ευρώπης στο μέλλον. Η Επιτροπή θα παρουσιάσει νομοθετικές προτάσεις για την παράταση της λειτουργίας του ΕΤΣΕ το φθινόπωρο. Επίσης, η Επιτροπή θα διερευνήσει τη δυνατότητα χρησιμοποίησης ενός μοντέλου του τύπου του ΕΤΣΕ για τις επενδύσεις σε αναπτυσσόμενες τρίτες χώρες.