Παραδέχεται υφεσιακές συνέπειες από τα μέτρα ο Χουλιαράκης
Η κοινωνική προστασία των αδυνάμων, το κοινωνικό εισόδημα αλληλεγγύης, η υγειονομική περίθαλψη των πολιτών, οι ενεργές πολιτικές καταπολέμησης της μακροχρόνιας ανεργίας ώστε σε βάθος τετραετίας να επιτευχθεί σύγκλιση με το μέσο όρο των αντίστοιχων ευρωπαϊκών δαπανών, μπαίνουν στο πρώτο "πλάνο" του κυβερνητικού σχεδιασμού, ο οποίος θα περιλαμβάνεται στο Μεσοπρόθεσμο Πλαίσιο Δημοσιονομικής Στρατηγικής 2017-2020, το οποίο θα έρθει το επόμενο διάστημα, λέει ο αναπληρωτής υπουργός Οικονομικών Γιώργος Χουλιαράκης, στην «Αυγή της Κυριακής».
Ο κ. Χουλιαράκης χαρακτηρίζει οικονομικό λαϊκισμό την ρητορική της ηγεσίας της ΝΔ περί μείωσης των φορολογικών βαρών χωρίς συνέπειες κάτι που θα μπορούσε να οδηγήσει ακόμη και σε ένα νέο πρόγραμμα διάσωσης.
Ο αναπληρωτής υπουργός Οικονομικών εκτιμά ότι η ολοκλήρωση της πρώτης αξιολόγησης αποτελεί αναμφίβολα έναν κρίσιμο σταθμό στην πορεία ανάκαμψης της ελληνικής οικονομίας για τέσσερις λόγους κυρίως.
Πρώτον, οδηγεί στην αποκατάσταση ενός σταθερού οικονομικού περιβάλλοντος και στην εμπέδωση κλίματος εμπιστοσύνης σχετικά με τις μεσοπρόθεσμες προοπτικές της ελληνικής οικονομίας, επιτρέποντας έτσι στα νοικοκυριά και στις επιχειρήσεις να προβλέπουν με ασφάλεια, να σχεδιάζουν μεσοπρόθεσμα και να επενδύουν.
Δεύτερον, εξασφαλίζει τους πόρους για την εξόφληση ληξιπρόθεσμων οφειλών του Δημοσίου τους αμέσως επόμενους μήνες, μέτρο που ισοδυναμεί με άμεση δημοσιονομική επέκταση της τάξης του 2% του Ακαθάριστου Εγχώριου Προϊόντος με πολλαπλασιαστικά αποτελέσματα για την ελληνική οικονομία.
Τρίτον, επιτρέπει στην Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα να δεχθεί το ελληνικό χρέος ως εγγύηση έναντι δανεισμού στις ελληνικές τράπεζες μειώνοντας σημαντικά το κόστος δανεισμού για τις τελευταίες και ενισχύοντας τη ρευστότητα της ελληνικής οικονομίας.
Τέταρτον, οδηγεί σύντομα στην ένταξη της χώρας στο πρόγραμμα ποσοτικής χαλάρωσης της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας, γεγονός που θα επιφέρει αποκλιμάκωση των επιτοκίων του ελληνικού χρέους και θα λειτουργήσει ως προθάλαμος για την επιτυχή έξοδο της χώρας στις διεθνείς αγορές κεφαλαίων και για το τέλος της επιτροπείας.
Πεποίθησή μας είναι πως η αποκατάσταση του κλίματος οικονομικής σταθερότητας μαζί με τη σημαντική δημοσιονομική επέκταση που η διαπραγμάτευση κατέκτησε και τη βελτίωση των συνθηκών ρευστότητας της οικονομίας, όχι απλώς αντισταθμίζουν τις ομολογουμένως υφεσιακές συνέπειες των δύσκολων δημοσιονομικών μέτρων που νομοθετήθηκαν, αλλά θέτουν τις βάσεις για την επανεκκίνηση της οικονομίας με τρόπο βιώσιμο από το δεύτερο εξάμηνο του έτους, εκτιμά ο κ. Χουλιαράκης.