Brexit: Θα αντέξει η ελληνική οικονομία;
Πόσο θα μας κοστίσει... ο σεισμός μιας εξόδου της Βρετανίας από την ΕΕ
Σε μια συγκυρία που ο ευρωσκεπτικισμός ανεβαίνει, αν η Βρετανία βγει από την ΕΕ και...δεν καταστραφεί, το ρεύμα αμφισβήτησης που θα δημιουργήσει θα είναι τεράστιο. Αυτή η εξέλιξη θα είναι ιδιαίτερα επικίνδυνη για την Ελλάδα που εξαρτάται από τα πακέτα διάσωσης της Ευρωζώνης, αφού θα μπορούσε... η έγκριση που δόθηκε από τα Ευρωπαϊκά Κοινοβούλια, για τα 10,5 δισ. ευρώ της πρόσφατης δόσης,... να είναι και η τελευταία. Σε αυτο το πλαίσιο το Brexit θα αποτελέσει ένα σκληρό stress-test για την ευρωπαϊκή συνοχή...
Το ενδεχόμενο Brexit δημιουργεί μια πολύ κακή συγκυρία για τη χώρα μας, αφού μέσα στο μήνα, που θα διεξαχθεί το δημοψήφισμα (23/6), αναμένεται να εκταμιευτεί η δόση των 7,5 δισ. ευρώ. Το Brexit έρχεται να δυναμιτίσει την εποχή που η κυβέρνηση ήθελε να είναι η «αφετηρία» για τη σταδιακή επιστροφή της εγχώριας οικονομίας σε θετικά πρόσημα.
Οι ελπίδες για επενδυτική ευφορία θα χαθούν αν εγκαινιαστεί μια περίοδος μέγιστης ανασφάλειας, που όλοι περιγράφουν ως αχαρτογράφητα νερά, αφού κανείς δεν μπορεί να προβλέψει με ακρίβεια τι θα φέρει η επόμενη μέρα για τη Βρετανία και την Ευρώπη. Αν και στελέχη της αγοράς καθησυχάζουν, επισημαίνοντας πως δεν κινδυνεύουν οι καταθέσεις, η αναμενόμενη αστάθεια θα τραβήξει «χειρόφρενο» στην επενδυτική δραστηριότητα του συνόλου των κρατών-μελών.
Οι συνέπειες της εξόδου της Βρετανίας, μιας οικονομίας 3 τρισ. δολαρίων, από την Ευρωπαϊκή Ενωση θα είναι μεγάλες σε όλες τις χώρες της ΕΕ καθώς θα λειτουργήσει σε πολλά διαφορετικά επίπεδα. Πέρα από το πολιτικό επίπεδο και την επίδραση στην ψυχολογία και τη συνοχή της Ε.Ε οι συνέπειες για την Ελλάδα θα είναι άμεσες, μεσοπρόθεσμες και θα επηρεάσουν τον τουρισμό και την επιχειρηματική δραστηριότητα.
Οι συνέπειες στον τουρισμό
Μεγάλες ανησυχίες δημιουργούνται και στον τουρισμό, αφού κάθε χρόνο επισκέπτονται την Ελλάδα 2 εκατ. Βρετανοί τουρίστες, οι οποίοι όμως είναι άγνωστο τι θα επιλέξουν να κάνουν φέτος, αφού σύμφωνα με πληροφορίες δεν κάνουν κρατήσεις. Υπάρχουν βάσιμοι φόβοι ότι σε περίπτωση Brexit ο φόβος υποτίμησης της λίρας κρατά τους Βρετανούς τουρίστες μακριά από δαπανηρά σχέδια διακοπών. Γι αυτό και προς το παρόν προτιμούν να περιμένουν και να διαπιστώσουν τι θα φέρει η επόμενη μέρα στην τσέπη τους.
Το Brexit θα κοστίσει στη βρετανική τουριστική βιομηχανία περίπου 4,1 δισ. λίρες ενώ θα επιφέρει πτώση των τουριστικών εσόδων κατά 4,1 δισ. μειώνοντας κατά 1,1 δισ. λίρες τα φορολογικά έσοδα θέτοντας, έτσι, σε κίνδυνο τουλάχιστον 63.000 θέσεις εργασίας στη Βρετανία.
Σε ομιλία του ο Βρετανός πρωθυπουργός, Ντέιβιντ Κάμερον, δήλωσε πως ο λογαριασμός των διακοπών στη Μεσόγειο για κάθε βρετανική οικογένεια θα αυξηθεί κατά 230 λίρες, υπολογίζοντας το κόστος της υποτίμησης της λίρας.
Φοιτητές-Πολίτες
Για τους Έλληνες φοιτητές και εργαζόμενους θα αλλάξουν πολλά σε περίπτωση Brexit αφού μετά από μια ολική έξοδό της από την Ε.Ε. η Βρετανία ως τρίτη χώρα θα απαιτεί βίζα για εργασία ενώ το κόστος των διδάκτρων για τα αγλλικά Πανεπιστήμια μπορεί να αυξηθεί.
Άλλο παράδειγμα το οποίο θα επηρεάσει τις ελληνικές επιχειρήσεις και πολίτες είναι οι ενδοκοινοτικές αποκτήσεις (π.χ. χρηματοοικονομικές υπηρεσίες ή αγορές μέσω ιστοτόπων). Μέχρι να βρεθεί τρόπος να αναπληρωθούν αυτές οι αυτοματοποιημένες διαδικασίες θα υπάρξει σίγουρα μια κάποια ασάφεια.
Εξαγωγές-Συναλλαγές
Το Brexit ανησυχεί ιδιαιτέρα τους Έλληνες επιχειρηματίες καθώς το 1,7% των εγχωρίων εξαγωγών κατευθύνεται στη Βρετανία και το 0,3% των μετοχών στο βρετανικό χρηματιστήριο ανήκει σε ελληνικά χέρια καθώς σημαντικός αριθμός Ελλήνων πολιτών διατηρεί ισχυρούς δεσμούς με το βρετανικό τραπεζικό σύστημα.
Σε περίπτωση εξόδου της Μ. Βρετανίας θα υπάρξουν πολλές αλλαγές όσον αφορά στο ισχύον κανονιστικό πλαίσιο. Για παράδειγμα στις χρηματοοικονομικές συναλλαγές και εν γένει την παροχή υπηρεσιών οι οποίες είναι το 25% της αξίας του ετήσιου διεθνούς εμπορίου της.
Είναι άγνωστο τι καθεστώς θα επικρατήσει μεταξύ Βρετανίας και ΕΕ. Θα διατηρηθούν κάποιες έστω χαλαρές εμπορικές σχέσεις ή θα έχουμε ολική έξοδο και η Βρετανία θα είναι μετά Τρίτη χώρα;
Οσο η Βρετανία είναι στην ΕΕ, για τις εμπορικές συναλλαγές της εντός Ε.Ε. βάσιζε τη νομοθεσία της στην ίδια οδηγία ή κανονισμό με τις υπόλοιπες χώρες της ΕΕ. Ομως αν τεθεί εκτός ΕΕ δημιουργούνται άπειρα ερωτηματικά για την ισχύ των νόμων καθώς και για τους νέους νόμους που θα τους διαδεχτούν.
Η δυνατότητα αυτόνομης δικής της νομοθεσίας, θα δημιουργήσει ζητήματα συμβατότητας και ερμηνείας των νόμων, αλλά και χάος σε πολλούς τομείς, μέχρι να αποφασιστούν τα μέτρα και η διάδοχη κατάσταση που διέπει τις σχέσεις Ε.Ε. και Μ. Βρετανία.
Το επικρατέστερο σενάριο θέλει την αγγλική κυβέρνηση να συμφωνεί με την Ε.Ε. σε μια σταδιακή αποσύνδεση ώστε να δοθεί χρόνος προσαρμογής.