Κόντρα Βενιζέλου – Ελευθεροτυπίας για την Proton Bank
Αιχμηρή ανακοίνωση εξέδωσε το Υπουργείο Οικονομικών για το σημερινό δημοσίευμα της «Ελευθεροτυπίας»...
Αιχμηρή ανακοίνωση εξέδωσε το Υπουργείο Οικονομικών για το σημερινό δημοσίευμα της «Ελευθεροτυπίας», με το οποίο αναφέρεται σε υπέρμετρη πριμοδότηση της Proton Bank από τον υπουργό Οικονομικών σε συνεννόηση με την Τράπεζα της Ελλάδος (ΤτΕ).
Το δημοσίευμα αναφέρει ότι σε μια μέρα, στις 14 Ιουλίου του 2011, το Υπουργείο Οικονομικών υπό τον Ευάγγελο Βενιζέλο σε συνεννόηση με τον διοικητή της Τράπεζας της Ελλάδος Γ. Προβόπουλο και παρά την διαφωνία αρμόδιων στελεχών του Γενικού Λογιστηρίου του κράτους, πριμοδότησε με 160 εκατ. ευρώ από τα διαθέσιμα του Ελληνικού Δημοσίου την Proton Bank.
Όπως αναφέρει η «Ε» την ίδια μέρα η τράπεζα με δυσκολία επέστρεφε τα 65 εκατ. ευρώ που της είχαν δοθεί, ενώ δήλωσε αδυναμία για την επιστροφή άλλων 70 εκατ. ευρώ που είχαν τοποθετηθεί από τα ίδια διαθέσιμα που έληγαν την επόμενη μέρα, στις 15 Ιουλίου του 2011.
«Όλα αυτά γίνονται από την κυβέρνηση και την ΤτΕ, ενώ η Proton Bank είχε το προηγούμενο διοικητικό της συμβούλιο, που ξηλώθηκε κατά τα εκτελεστικά του μέλη 13 μέρες αργότερα, μόλις η Αρχή προστασίας από το βρώμικο χρήμα διαπίστωσε υπόθεση υπεξαίρεσης 51 εκατ. ευρώ με υπόπτους αυτά ακριβώς τα μέλη, με πρώτο το μεγαλομέτοχο Λ. Λαυρεντιάδη» αναφέρει η «Ελευθεροτυπία».
Η απάντηση του Υπουργείου Οικονομικών
Ο Αντιπρόεδρος της Κυβέρνησης και Υπουργός Οικονομικών κ. Ευάγγελος Βενιζέλος, αναφερόμενος στο δημοσίευμα της εφημερίδας «Ελευθεροτυπία», δήλωσε τα εξής:
«Λυπάμαι που η Ελευθεροτυπία αδυνατεί να αντιληφθεί τη διαφορά μίας τράπεζας, όπως η Proton Βank και συγκεκριμένων φυσικών προσώπων που ελέγχονται για την τέλεση παράνομων πράξεων.
Μέριμνα και ευθύνη του Υπουργείου Οικονομικών , όπως και της Τράπεζας της Ελλάδος, είναι η σταθερότητα και ασφάλεια του τραπεζικού συστήματος. Η δήλωσή μου ότι το ελληνικό τραπεζικό σύστημα είναι απολύτως ασφαλές, έχει πολύ πρακτικό περιεχόμενο για τους καταθέτες και γενικά για τους συναλλασσόμενους με τις τράπεζες.
Στο πλαίσιο αυτό, σε συνεννόηση με την Τράπεζα της Ελλάδος, τη διοίκηση των έξι μεγαλύτερων ελληνικών τραπεζών και το Συμβούλιο Συστημικής Ευστάθειας (στο οποίο μετέχουν μεταξύ άλλων ο Διοικητής και ο αρμόδιος Υποδιοικητής της Τράπεζας της Ελλάδος, ο Πρόεδρος της Επιτροπής Κεφαλαιαγοράς και ο Πρόεδρος του Ταμείου Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας) αποφασίστηκε να διατηρήσουν, τόσο το Δημόσιο όσο και οι άλλες τράπεζες, τα επίπεδα καταθέσεών τους στην Proton. Aυτό έγινε τόσο πριν όσο και μετά τη δημοσιοποίηση του πορίσματος της Τράπεζας της Ελλάδος και της Αρχής Διαφάνειας για πράξεις που αφορούν φυσικά πρόσωπα και όχι το νομικό πρόσωπο της τράπεζας καθεαυτό.
Ιδιαίτερα δε, πρέπει να σκεφθεί κανείς τη συγκυρία της 14ης Ιουλίου στην οποία αποφασίστηκε να διατηρηθούν οι καταθέσεις του ελληνικού Δημοσίου, καθώς επρόκειτο για την περίοδο ανακοίνωσης των stress test για το ελληνικό τραπεζικό σύστημα και βρισκόμασταν στην διαπραγμάτευση για τη διεθνή συμμετοχή του ιδιωτικού τομέα στο πρόγραμμα μακροπρόθεσμης βιωσιμότητας του ελληνικού δημοσίου χρέους. Νομίζω ότι δεν είναι δύσκολο να διακρίνει κανείς μεταξύ των μειζόνων και των ελασσόνων προκειμένου να κατανοήσει σε ποιες ενέργειες πρέπει να προβαίνει το ελληνικό Δημόσιο και το εποπτικό σύστημα σε τέτοιες περιπτώσεις.
Πρέπει επίσης να σημειωθεί ότι από το 2008 και μετά, το ελληνικό Δημόσιο έχει χορηγήσει στην Proton, με βάση τα μεγέθη της, κεφαλαιακές ενισχύσεις και εγγυήσεις που υπερβαίνουν τα 300 εκ. ευρώ. Τέτοιες ενισχύσεις, ανάλογα με το μέγεθός τους, έχουν χορηγηθεί σε όλες σχεδόν τις τράπεζες την ίδια περίοδο.
Είναι συνεπώς αναγκαίο, για την προστασία των συμφερόντων του Δημοσίου να διασφαλιστεί η ομαλή, απρόσκοπτη και ασφαλής λειτουργία της τράπεζας, ανεξαρτήτως μετοχικής σύνθεσης, διοίκησης και φυσικών προσώπων που συνδέονται άμεσα ή έμμεσα με αυτήν.
Αυτή η στάση του Δημοσίου και των ελεγκτικών αρχών είναι ένα μήνυμα σταθερότητας και ασφάλειας προς το καταθετικό και επενδυτικό κοινό, ιδίως στην παρούσα κρίσιμη συγκυρία».
* Επειδή η «Ε» απέκτησε και δημοσίευσε την πρώτη σελίδα του σχετικού πρακτικού της 14ης Ιουλίου, δίνεται στη δημοσιότητα και η δεύτερη η οποία περιλαμβάνει την αιτιολογία της απόφασης του ελληνικού δημοσίου ώστε όλοι να ξέρουν τι γίνεται και γιατί.
Πηγή: www.newscode.gr