Τον σεβασμό του για τις θυσίες των Ελλήνων εξέφρασε ο Γκάμπριελ
Μετά την ολοκλήρωση της πρώτης αξιολόγησης, ανέφερε ο Γερμανός αντικαγκελάριος, έχουμε τελειώσει με κάποια θέματα και ό,τι έχει συμφωνηθεί, η κυβέρνηση θα το υλοποιήσει, ωστόσο, αυτό θα πρέπει να συμπληρωθεί με ανάπτυξη και θέσεις εργασίας.
Υπογράμμισε δε, την ανάγκη να δημιουργηθεί θετικό επενδυτικό κλίμα, ώστε να πειστούν οι επιχειρηματίες ότι αξίζει να επενδύσουν στην Ελλάδα και ως βασικές προϋποθέσεις γι’ αυτό ανέφερε το σταθερό πλαίσιο (να μην αλλάζει, όπως είπε, ο φορολογικός νόμος κάθε εξάμηνο) και να υπάρχει διαφάνεια στην δημόσια διοίκηση.
Ο Ζίγκμαρ Γκάμπριελ εξέφρασε το σεβασμό του για τις θυσίες των Ελλήνων πολιτών, τονίζοντας χαρακτηριστικά ότι σε σύγκριση με αυτές, οι μεταρρυθμίσεις που έγιναν στη Γερμανία το 2000 ήταν ένα «ανοιξιάτικο αεράκι».
Απέρριψε τα στερεότυπα με τα οποία γινόταν τα τελευταία χρόνια η συζήτηση μεταξύ των δύο πλευρών, με τους Έλληνες να θεωρούν ότι οι Γερμανοί επιβάλλουν τη σκληρή λιτότητα και τους Γερμανούς να θεωρούν τους Έλληνες ως μη παραγωγικούς. Είπε ότι και τα δυο στερεότυπα είναι εσφαλμένα και επεσήμανε την ανάγκη κάθε πλευρά να κατανοεί την οπτική γωνία του απέναντι, αλλά και να παραδειγματιστούμε από το προηγούμενο της δεκαετίας του ’50, όταν το ελληνικό κράτος ήταν το πρώτο που με θάρρος, λίγα χρόνια μετά τον πόλεμο και τις θηριωδίες των ναζί, αποκατέστησε τις διπλωματικές σχέσεις με τη Γερμανία.
Επεσήμανε δε, ότι το βρετανικό δημοψήφισμα αποτελεί παράδειγμα του τι συμβαίνει, όταν στην πολιτική εξεγείρουμε τα συναισθήματα των πολιτών και εξέφρασε την ελπίδα, όταν οι νέοι (που ψήφισαν υπέρ της παραμονής στην ΕΕ) αναλάβουν το τιμόνι της χώρας, η Μεγάλη Βρετανία να γίνει και πάλι μέλος της Ένωσης.
«Επιστροφή στην ανάπτυξη με βιώσιμο και δίκαιο τρόπο»
Ο υπουργός Ανάπτυξης, Οικονομίας και Τουρισμού Γιώργος Σταθάκης τόνισε ότι με την ολοκλήρωση της πρώτης αξιολόγησης, έκλεισαν δυο μεγάλες ενότητες που ήταν η δημοσιονομική και η χρηματοπιστωτική σταθερότητα και η πρόκληση μπροστά μας είναι η επιστροφή στην ανάπτυξη με βιώσιμο και δίκαιο τρόπο.
Χαρακτήρισε επίσης, τον Ζίγκμαρ Γκάμπριελ, ως μεγάλο φίλο και σύμμαχο της Ελλάδας με τις πολιτικές του πρωτοβουλίες στην Ευρώπη για τα θέματα της χώρας μας.
Η οριστική έξοδος από την κρίση, πρέπει να γίνει συστηματικά και γρήγορα.
Η δουλειά για την οριστική έξοδο από την κρίση, πρέπει να γίνει συστηματικά και γρήγορα, τόνισε από την πλευρά του ο πρόεδρος του Ελληνογερμανικού Επιμελητηρίου Μιχάλης Μαΐλλης, σημειώνοντας ότι η χώρα μας έχασε πολύτιμο χρόνο σε διαπραγματεύσεις, ενώ άλλες χώρες που μπήκαν σε προγράμματα μετά από την Ελλάδα, έχουν ήδη βγει και καλώντας την κυβέρνηση να αναλάβει την "ιδιοκτησία" του προγράμματος.
Ο Μιχάλης Μαΐλλης σημείωσε ότι βασικός στόχος θα πρέπει να είναι η πάταξη της φοροδιαφυγής, που φθάνει σε 10 δισ., ευρώ το χρόνο και της παραοικονομίας που ξεπερνά τα 40 δισ., αντί της υπερφορολόγησης. Ανέφερε ότι οι οικονομίες Ελλάδας και Γερμανίας διαφέρουν, όμως η γέφυρα που ενώνει αυτήν τη διαφορετικότητα είναι πάρα πολύ καλά κτισμένη, ειδικότερα σε κλάδους όπως η βιομηχανία, το εμπόριο, η ενέργεια και ο τουρισμός.
Τέλος, αναφερόμενος στο βρετανικό δημοψήφισμα σημείωσε ότι είναι αδύνατο να προσδιορίσει κανείς τις συνέπειες, αλλά είναι βέβαιο ότι θα υπάρξουν αλλαγές στην καθημερινότητα των Ευρωπαίων πολιτών.