Απώλειες για έναν στους δύο συνταξιούχους - Ψαλίδι και στις συντάξεις χηρείας
ΘΥΜΑΤΑ ΤΗΣ ΑΝΑΛΓΗΤΗΣ ΚΥΒΕΡΝΗΤΙΚΗΣ ΠΟΛΙΤΙΚΗΣ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΟΙ ΑΠΟ 1 ΕΚΑΤ. ΣΥΝΤΑΞΙΟΥΧΟΙ
Οι μειώσεις που φέρνουν τα μέτρα που ψήφισε η κυβέρνηση, πλήττουν έναν στους δύο συνταξιούχους που άμεσα βλέπει από αυτόν το μήνα τις αποδοχές του να μειώνονται.
Την περασμένη Τετάρτη, χιλιάδες συνταξιούχοι διαπίστωναν έκπληκτοι ότι έλαβαν το μισό του μηνιαίου εισοδήματός τους, καθώς έχασαν το ΕΚΑΣ και δεν εισέπραξαν ούτε την επικουρική, η οποία πιστώθηκε χθες 4 Ιουλίου.
Έτσι από τον Ιούλιο οι επικουρικές δίνονται ψαλιδισμένες, καταργήθηκε το ΕΚΑΣ σε 158.000 συνταξιούχους ενώ το τσουνάμι περικοπών σε ΕΚΑΣ, επικουρικές, μέρισμα, εφάπαξ και συντάξεις άνω των 2.000 ευρώ θα επηρεάσει συνολικά 1.086.000 συνταξιούχους επί συνόλου 2,4 εκατομμυρίων.
Επικουρικές
Πάνω από 250.000 επικουρικές συντάξεις θα κοπούν στη μέση προκειμένου να εξοικονομηθούν 360 εκατ. ευρώ, σύμφωνα με όσα προβλέπει το μνημόνιο.
Οι δικαιούχοι επικουρικών που εισπράττουν υψηλή κύρια σύνταξη και παράλληλα η επικουρική τους υπολογίστηκε με υψηλό ποσοστό αναπλήρωσης χωρίς να έχουν καταβάλει αντίστοιχες εισφορές κινδυνεύουν περισσότερο, καθώς ξεπερνούν το πλαφόν των 1.300 ευρώ μηνιαίως.
Οι απώλειες θα φτάσουν έως και 350 ευρώ (μείωση 40%-50%) για τις συντάξεις των τουριστικών και ναυτιλιακών πρακτόρων (αναπλήρωση 47%), εμπορικών καταστημάτων (αναπλήρωση 40%), πρατηριούχων υγρών καυσίμων κ.ά. Για παράδειγμα, συνταξιούχος πρατηριούχος υγρών καυσίμων με 37 χρόνια ασφαλιστικό βίο λαμβάνει από τον ΟΑΕΕ κύρια σύνταξη 1.350 ευρώ και επικουρική 550 ευρώ. Η επικουρική του θα μειωθεί στα 330 ευρώ. Θα χάσει δηλαδή 220 ευρώ (-40%).
Και υποσχέσεις αυξήσεων
Το υπουργείο Εργασίας, δεν σταματά τις υποσχέσεις και ακόμη και τώρα βλέπει να έρχονται αυξήσεις μέσω του επανυπολογισμού των συντάξεων όταν θα έρθει η... ανάπτυξη.
Η πραγματικότητα όμως που έχουν να αντιμετωπίσουν οι συνταξιούχοι, είναι χειρότερη και από ότι υπολογιζόταν. Κι αυτό γιατί τελικά η απώλεια του ΕΚΑΣ άγγιξε περισσότερους από ότι αρχικά σχεδιαζόταν, για να κρατηθεί η υπόσχεση του Πρωθυπουργού να μην ζητηθούν αναδρομικά τα ΕΚΑΣ που είχαν δοθεί από 1 Ιανουαρίου. Αν δηλαδή η αξιολόγηση είχε κλείσει το Δεκέμβριο, θα γλίτωναν την απώλεια του ΕΚΑΣ 68.000 συνταξιούχοι...
Οι καθυστερήσεις, δημιούργησαν μαύρη τρύπα και η απαλλαγή των χαμηλοσυνταξιούχων από την υποχρέωση να επιστρέψουν τα αναδρομικά, έπρεπε να χάσουν το επίδομα ή να κατέβουν κατηγορία περίπου 158.000 συνταξιούχοι, αντί για 90.000 που υπολογιζόταν αρχικά.
Η απώλεια του ΕΚΑΣ θα πλήξει περισσότερο τα ζευγάρια συνταξιούχων που έπαιρναν και οι δύο ΕΚΑΣ ύψους 230 ευρώ, οι οποίοι ξαφνικά, θα χάσουν 5.520 ευρώ ετησίως, καθώς αν παίρνουν την κατώτατη σύνταξη του ΙΚΑ, ύψους 486 ευρώ, χωρίς να λαμβάνουν επικουρική, υπερβαίνουν το οικογενειακό εισοδηματικό πλαφόν των 11.000 ευρώ. Δηλαδή ο κάθε συνταξιούχος θα χάσει πάνω από 5 συντάξεις τον χρόνο.
Ακόμη χειρότερες μειώσεις αναμένεται να γίνουν του χρόνου, καθώς έχει εγγραφεί ότι θα εξοικονομηθούν 401 εκατ. ευρώ έναντι 168 εκατ. φέτος. Υπολογίζεται λοιπόν ότι τα θύματα θα ξεπεράσουν τις 200.000. Το υπουργείο Εργασίας υποστηρίζει ότι οι επιπτώσεις από την κατάργηση του ΕΚΑΣ θα μετριαστούν σταδιακά από τα υψηλότερα ποσοστά αναπλήρωσης του αθροίσματος εθνικής και ανταποδοτικής σύνταξης που θα εφαρμοστούν βάσει του Ν. 4387/2016 (έως και 120% για τις χαμηλές συντάξιμες αποδοχές).
Για να πάρουν όμως ψηλότερες συντάξεις από τα όρια του ΕΚΑΣ, θα πρέπει να έχουν συντάξιμο μισθό 1.000 ευρώ και 30 χρόνια ασφάλισης κάτι ιδιαίτερα δύσκολο στο περιβάλλον ανεργίας, όπου εκλίπουν οι θέσεις πλήρους απασχόλησης και τέτοιοι μισθοί.
Και οι εκπλήξεις θα συνεχιστούν το Σεπτέμβριο για τραπεζοϋπαλλήλους, υψηλοσυνταξιούχους με μηνιαίες αποδοχές που ξεπερνούν τα 2.000 ευρώ μεικτά, πολυσυνταξιούχους με αποδοχές άνω των 3.000 ευρώ και συνταξιούχους με υψηλές επικουρικές που θα υποστούν βαριές απώλειες έως το τέλος του καλοκαιριού.
Αλώβητοι από το τσουνάμι των μειώσεων θα βγουν προς το παρόν οι συνταξιούχοι που εισπράττουν αθροιστικά κύρια και επικουρική σύνταξη έως 1.300 ευρώ μεικτά (1.170 καθαρά).
Συντάξεις χηρείας
Αυστηρότερες προϋποθέσεις θα ισχύσουν για τις νέες συντάξεις χηρείας. Συγκεκριμένα τίθεται όριο ηλικίας τα 55 έτη. Οι χήρες/χήροι άνω των 55 θα παίρνουν δια βίου τη σύνταξη. Εφόσον είναι 52 θα την παίρνουν για τρία χρόνια, θα τη χάνουν και μετά θα επαναχορηγείται στα 67. Αν είναι κάτω από 52 θα την εισπράττουν για τρία χρόνια (με επιπλέον διετή επιδότηση ασφαλιστικών εισφορών σε περίπτωση ανεργίας) εκτός αν είναι μητέρες ανηλίκων οπότε θα τη λαμβάνουν μέχρι να ενηλικιωθεί το παιδί ή μέχρι να αποφοιτήσει (24 ετών) .
Ειδικές προϋποθέσεις ισχύουν για τις συντάξεις χηρείας των διαζευγμένων.
Επίσης περιορίζεται το ποσοστό του επιζώντος συζύγου επί της σύνταξης γήρατος του θανόντος εφόσον αυτό πλέον συναρτάται από τη διάρκεια του γάμου (μεγαλύτερη των 5 ετών) και τη διαφορά ηλικίας μεταξύ των συζύγων. Αν η διαφορά ηλικίας μεταξύ του αποβιώσαντος και της συζύγου του, αφαιρουμένου του διαστήματος του γάμου τους, είναι μεγαλύτερη από δέκα έτη, η σύνταξη του επιζώντος συζύγου, υφίσταται, για κάθε πλήρες έτος διαφοράς, μείωση που καθορίζεται σε:
-1% για τα έτη από το 10ο και το 20ό έτος.
-2% για τα έτη από το 21ο έως το 25ο έτος.
-3% για τα έτη από το 26ο έως το 30ό έτος.
-4% για τα έτη από το 31ο έως το 35ο έτος.
-5% για τα έτη από το 36ο και άνω.