Ελενα Κουντουρά: Σε τροχιά ανάπτυξης ο τουρισμός
Η υπουργός ανέλυσε διεξοδικά μια σειρά από ενέργειες που θέτουν σε νέα βάση την τουριστική πολιτική, η οποία αποτελεί σύμφωνα με την κ. Κουντουρά «εθνική υπόθεση και προτεραιότητα για την κυβέρνηση, πολιτική που αποκοπεί στη μακροπρόθεσμη και συνεχή αύξηση της προσέλευσης τουριστών».
Το ελπιδοφόρο μήνυμα στη σχετική συνέντευξη Τύπου διατυπώθηκε δια στόματος της ίδιας της υπουργού η οποία αναφέρθηκε στην ανοδική τάση των κρατήσεων φέτος συνολικά στην πλειονότητα των αγορών, με αυξήσεις στις κρατήσεις που κυμαίνονται από 4% έως και 30% ανά αγορά, με εξαίρεση ίσως τις περιοχές των Κάτω Χωρών, «που όμως έχουν αρχίσει και ανακάμπτουν».
Τα στοιχεία της ΥΠΑ για το πεντάμηνο, όπως είπε, καταδεικνύουν αύξηση της τάξεως του 5% στις διεθνείς αφίξεις και τα στοιχεία του Ελευθέριος Βενιζέλος για το εξάμηνο αποτυπώνουν επίσης αύξηση κατά 5% των ξένων ταξιδιωτών. Το βέβαιο είναι ότι με βάση όλα τα επίσημα στοιχεία που διαθέτει το υπουργείο από τα αεροδρόμια, τους ξένους tour operators και τα γραφεία ΕΟΤ εξωτερικού, το 2016 έχει ξεκινήσει σε θετικό πρόσημο.
Η διευκόλυνση των τουριστικών επενδύσεων είναι ένας από τους στόχους του υπουργείου και τα 15 επενδυτικά σχέδια έχουν υποβληθεί στην αρμόδια ΥΠΑΤΕ (Υπηρεσία Αδειοδότησης Τουριστικών Επιχειρήσεων), η οποία λειτουργεί ως υπηρεσία one-stop-shop για την υποδοχή και διευκόλυνση υλοποίησης τουριστικών επενδύσεων στην Ελλάδα. Τέσσερα από τα επενδυτικά αυτά σχέδια υποβλήθηκαν το τελευταίο εξάμηνο στην υπηρεσία και αφορούν δύο επενδύσεις στην Κρήτη και από μία στην Ήλιδα και τη Λήμνο. Ο συνολικός τους προϋπολογισμός ξεπερνά το 1,5 δισ. ευρώ και, ανάλογα με τα σχέδια που θα υλοποιηθούν, μπορεί να φτάσει έως και πέντε δισ. ευρώ.
Νέα οργανογράμματα
Η υπουργός προανήγγειλε παράλληλα, νέα οργανογράμματα για το Υπουργείο Τουρισμού, αλλά και τον Ελληνικό Οργανισμό Τουρισμού (ΕΟΤ), ο οποίος πρόκειται να αναδιαρθρωθεί εκ βάθρων.
Όπως εξήγησε η στρατηγική του Υπ. Τουρισμού αφορά 4 μεγάλες κατευθύνσεις:
1. Στην επιδίωξη για άμεση αύξηση των τουριστικών ροών και το άνοιγμα νέων αγορών και λόγω επειγουσών οικονομικών αναγκών της Ελλάδας, αλλά και της προσπάθειας για εκμετάλλευση των ευνοϊκών συγκυριών στην ευρύτερη περιοχή μας.
2. Στη δημιουργική τακτοποίηση με νομοθετικές πρωτοβουλίες και ρυθμίσεις πολλών και διαφορετικών, μεγάλων και μικρών, καθημερινών προβλημάτων του τουριστικού κλάδου.
3. Στην άμεση αντιμετώπιση των επιπτώσεων από το προσφυγικό και
4. Στη διευκόλυνση και την προσέλκυση νέων επενδύσεων στον τουρισμό.
Ασπίδα στον τουρισμό από το προσφυγικό πρόβλημα
Όπως επεσήμανε η κυρία Ελενα Κουντουρά, «η πολιτική της κυβέρνησης έθεσε τον τουρισμό ως προτεραιότητα. Το Υπουργείο Τουρισμού και ο ΕΟΤ εργάστηκαν με τις Περιφέρειες και τις τοπικές κοινωνίες, με τους tour operators στο εξωτερικό και με τον ιδιωτικό τομέα, προκειμένου», όπως επεσήμανε χαρακτηριστικά, «το πρόβλημα του προσφυγικού να αφήσει τις μικρότερες επιπτώσεις στις τρέχουσες τουριστικές ροές».
Και ενώ η εικόνα του τετραμήνου στα στοιχεία των αφίξεων και των τουριστικών εσόδων αντανακλά τις πιέσεις από το προσφυγικό και κυρίως την συμπίεση του οδικού τουρισμού, λόγω των κλειστών συνόρων, η εικόνα είναι πολύ διαφορετική στο πεντάμηνο και στο εξάμηνο, όπως δείχνουν τα συνολικά στοιχεία που έχουμε από τις επίσημες πηγές, την Υπηρεσία Πολιτικής Αεροπορίας, το αεροδρόμιο Ελευθέριος Βενιζέλος και τα γραφεία ΕΟΤ Εξωτερικού που είναι σε καθημερινή επαφή με τους ξένους tour operators και παρακολουθούν την εξέλιξη των κρατήσεων.
Οι προτεραιότητες της τουριστικής πολιτικής είναι, η επιμήκυνση της τουριστικής περιόδου , η ανάπτυξη του city- break, η ανάπτυξη του θεματικού τουρισμού, που αφορά, τον Πολιτιστικό, τον Θρησκευτικό, τον Ιατρικό- Ιαματικό, τον Τουρισμό Υπαίθρου και τη Γαστρονομία, τον Συνεδριακό Τουρισμό, τον Ναυτικό Τουρισμό, τις κρουαζιέρες και το γιώτινγκ, και τον αθλητικό-προπονητικό τουρισμό.
New entries στην αεροπλοΐα
Επίσης , η ανάπτυξη του τουρισμού υψηλού εισοδηματικού επιπέδου για την άμεση αύξηση εσόδων ανά επισκέπτη , η καθιέρωση νέων απευθείας πτήσεων για τη φετινή περίοδο -πλέον τρεις αεροπορικές εταιρείες εκτελούν απευθείας δρομολόγια από την Αμερική (American, Delta και United Airlines )- και διεκδικούμε νέες απευθείας πτήσεις από Κίνα, Κορέα και Μέση Ανατολή και το άνοιγμα νέων αγορών.
Ήρθαν 650.000 Ρώσοι το 2015
Αναφορικά με τη ρωσική αγορά η κα Κουντουρά σημείωσε ότι το 2015 με τα επίσημα στοιχεία της Rostourism είχαμε 650.000 επισκέπτες και στόχος το 2016 είναι να ξεπεράσουν το 1 εκατομμύριο. Η στρατηγική μας στηρίζεται στις εθνικές συμφωνίες που υπογράψαμε με τους 6 μεγαλύτερους Tour Operators το Φεβρουάριο του 2016 για έως και 1.350.000 ταξιδιώτες. Λόγω τεχνικής εμπλοκής με το θέμα της visa τον Απρίλιο, μετακινήθηκαν από τους tour operators σε άλλους προορισμούς μεγάλος αριθμός τουριστικών πακέτων ταξιδιωτών που επιθυμούσαν να έρθουν στην Ελλάδα. Το θέμα της visa λύθηκε οριστικά από το Υπουργείο Εξωτερικών και γίνονται στοχευμένες προσπάθειες προβολής από τον ΕΟΤ και το γραφείο μας του ΕΟΤ στη Ρωσία για να ενισχύσουμε την τουριστική ροή και τις κρατήσεις τελευταίας στιγμής.
Ρίχνουν …γέφυρα σε Ινδία και Νότιο Αμερική
«Επόμενος μας στόχος είναι το άνοιγμα αγορών όπως η Ινδία και η Ν. Αμερική» σημείωσε ενώ αναφερόμενη σε πρόσθετους στόχους, αναφέρθηκε στην ενίσχυση του τουριστικού ρεύματος από ορισμένες αγορές, όπως παραδείγματος χάριν από την Τουρκία, μετά και την απόφαση του Υπουργείου Εξωτερικών για παράταση της εφαρμογής του πιλοτικού προγράμματος χορήγησης τουριστικής στα συνοριακά σημεία εισόδου των νησιών του Αν. Αιγαίου.
Επίσης τόνισε ιδιαίτερα τον στόχο ενδυνάμωσης συνολικά του ρόλου του Υπουργείου Τουρισμού ως έναν από τους βασικούς πυλώνες της ελληνικής οικονομίας.
Όπως είπε, «αναβαθμίζουμε τη διοικητική μας οργάνωση και την παρακολούθηση της τουριστικής πολιτικής μας. Ολοκληρώνουμε τις διαδικασίες για τα νέα οργανογράμματα του Υπουργείου και του ΕΟΤ, που παραλάβαμε σε εκκρεμότητα και ενδυναμώνουμε τις υπηρεσιακές δομές τους. Προχωράμε στην κωδικοποίηση της τουριστικής νομοθεσίας, με στόχο να ολοκληρωθεί στα τέλη της χρονιάς, για να έχουμε ένα πλήρες και για πρώτη φορά συνολικό πλαίσιο ξεκάθαρων δραστηριοτήτων στον τομέα του τουρισμού. Πρόκειται ουσιαστικά για την νομοθεσία που ξεκίνησε από το 1914 και που πρόθεσή μας είναι να προσαρμόσουμε συνολικά στις σημερινές απαιτήσεις και τις σύγχρονες ανάγκες του τουρισμού μας».
Το σινεμά στην υπηρεσία του υπουργείου
Στα άμεσα σχέδια του υπουργείου είναι το νομοθετικό πλαίσιο για τη δημιουργία του Film Commission σε συνεργασία με τα συναρμόδια υπουργεία με στόχο να υπάρξει ελκυστικό πλαίσιο για τη βιομηχανία του κινηματογράφου που εκτός από πολύ μεγάλη προβολή της χώρας μας είναι σημαντικό εργαλείο που θα προσφέρει οικονομική ενίσχυση και νέες θέσεις εργασίας.
Ενίσχυση της κρουαζιέρας
Τέλος δίνεται έμφαση στην ανάπτυξη της κρουαζιέρας, και έχει ήδη δημιουργηθεί μία Επιτροπή στο Υπουργείο Ναυτιλίας προκειμένου να σχεδιαστεί η ενίσχυσή της.