ΔΝΤ: Ζητάει «αίμα» για τα εργασιακά στην Ελλάδα - Τι θα γίνει με μισθούς και απολύσεις
Ακόμα πιο …ευέλικτες συμβάσεις εργασίας, απελευθέρωση όλων των επαγγελμάτων και των ομαδικών απολύσεων, ζητά το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο.
ΕΡΧΕΤΑΙ «ΤΣΟΥΝΑΜΙ» ΣΤΗΝ ΑΓΟΡΑ ΕΡΓΑΣΙΑΣ – ΣΤΟ ΣΤΟΧΑΣΤΡΟ ΤΑ ΔΩΡΑ ΣΤΟΝ ΙΔΙΩΤΙΚΟ ΤΟΜΕΑ – ΤΙ ΘΑ ΓΙΝΕΙ ΜΕ ΤΙΣ ΟΜΑΔΙΚΕΣ ΑΠΟΛΥΣΕΙΣ
Σε έκθεσή του για την Ευρωζώνη, η οποία δημοσιοποιήθηκε σήμερα Παρασκευή 8 Ιουλίου, το Ταμείο, παραβλέποντας προφανώς την ύφεση και την ανεργία που μαστίζουν την κοινωνία και τις παραγωγικές ηλικίες, ζητά εκτεταμένες παρεμβάσεις στην αγορά εργασίας.
Επίσης, απαιτεί να μην αλλάξει ούτε ένα από τα μέτρα που έχουν ψηφιστεί το 2012 και αυτό αφορά και στον κατώτατο μισθό αλλά θα μπορούσε να «αγγίζει» και την κατάργηση 13ου και 14ου μισθού στον ιδιωτικό τομέα, κάτι το οποίο «καλοβλέπει» το Ταμείο.
Αυτό που προκαλεί αίσθηση μάλιστα είναι ότι όλες αυτές οι αιματηρές απαιτήσεις προβάλλονται με το σκεπτικό ότι θα τονωθεί η ανταγωνιστικότητα και θα περιοριστεί η ανεργία των νέων!
Το πλέον αντιφατικό αλλά και ενδεικτικό της σύγχυσης στρατηγικής σε ένα πρόγραμμα που δεν βγαίνει, είναι ότι ταυτόχρονα παραδέχεται ότι υπάρχει «βουτιά» στις επενδύσεις λατα τα χρόνια της κρίσης.
Συγκεκριμένα, το ΔΝΤ στην εκθεσή του προειδοποιεί να μη θιγούν οι μεταρρυθμίσεις που έχουν ήδη γίνει στην αγορά εργασίας στην Ελλάδα και ειδικότερα εκείνες που αφορούν τον κατώτατο μισθό, ο οποίος, όπως επισημαίνει, είναι υψηλότερος μεταξύ των χωρών της ΕΕ σε σχέση με το κατά κεφαλήν ΑΕΠ.
Ακόμη, το Ταμείο τάσσεται υπέρ νομοθετικών αλλαγών προκειμένου να εναρμονιστεί το πλαίσιο για τις ομαδικές απολύσεις με τις πρακτικές της ΕΕ.
Το ΔΝΤ ζητά ακόμη να προχωρήσει το άνοιγμα των «κλειστών επαγγελμάτων» με προτεραιότητα σε κρίσιμα επαγγέλματα όπως οι μηχανικοί, οι δικηγόροι και οι φορτοεκφορτωτές! Στην ίδια βάση ζητά να εφαρμοσθούν οι συστάσεις του ΟΟΣΑ για τη μείωση των εμποδίων για τον ανταγωνισμό στους τομείς του χονδρικού εμπορίου, των κατασκευών και του ηλεκτρονικού εμπορίου, ενώ τάσσεται υπέρ της αναμόρφωσης του συστήματος αδειοδότησης στους κλάδους τροφίμων και ποτών, καθώς και στον τουρισμό.
Αναγνωρίζει ότι η Ελλάδα έχει ολοκληρώσει σε μεγάλο βαθμό τις συστάσεις του ΟΟΣΑ με στόχο την ενίσχυση του ανταγωνισμού σε βασικούς τομείς (π.χ., μεταφορές, τουριστικά ενοίκια, γάλα, αρτοποιεία, φαρμακεία, προϊόντα πετρελαίου κ.ά.) και προχωρεί στο άνοιγμα ορισμένων κλειστών επαγγελμάτων (συμβολαιογράφοι, δικαστικοί επιμελητές) και στην απελευθέρωση της αγοράς για τις τουριστικές ενοικιάσεις.
Το ΔΝΤ θεωρεί ότι οι δημογραφικές εξελίξεις και δη η γήρανση του πληθυσμού αποτελούν τροχοπέδη στην ανάπτυξη επηρεάζοντας ταυτόχρονα αρνητικά το Δημόσιο Χρέος.
Όπως αναφέρεται στην Έκθεση, οι χώρες που αναμένεται να πληγούν περισσότερο από τη γήρανση του εργατικού δυναμικού είναι η Ελλάδα, η Ισπανία, η Πορτογαλία, η Ιταλία, η Σλοβενία, η Σλοβακία και η Ιρλανδία, όπου η μέση αύξηση του μεριδίου των παλαιών εργαζομένων στο συνολικό εργατικό δυναμικό θα είναι περίπου 10% μεταξύ 2020 και 2035.
Ειδική αναφορά γίνεται στο έλλειμμα επενδύσεων στην Ελλάδα, μετά τη δραματική μείωσή τους κατά 20% στη διάρκεια της κρίσης. Όπως σημειώνει, οι εταιρικές επενδύσεις στη ζώνη του ευρώ μειώθηκαν μετά την κρίση και παρέμειναν σε σχετικά χαμηλά επίπεδα. Όπως προκύπτει από τα στοιχεία του ΔΝΤ, οι ακαθάριστες πραγματικές επενδύσεις ως ποσοστό του ΑΕΠ από μη χρηματοπιστωτικές επιχειρήσεις στη ζώνη του ευρώ υποχώρησαν σχεδόν 15% κατά τη διάρκεια της κρίσης, ΑΕΠ.
Παράλληλα, οι αναλυτές του διεθνούς οργανισμού εντάσσουν την Ελλάδα μαζί με την Κύπρο, την Ιρλανδία, την Ιταλία και την Πορτογαλία στις χώρες οπού τα μη εξυπηρετούμενα δάνεια θέτουν προκλήσεις για τις τράπεζες και τις οικονομίες. Ωστόσο, δεν παραλείπει να αναφέρει πως οι μεγάλες τράπεζες στη Γαλλία και τη Γερμανία αντιμετωπίζουν και αυτές προκλήσεις από την υψηλή μόχλευση. «Ο χρηματοπιστωτικός τομέας στην Ευρώπη αγωνίζεται να προσαρμοστεί στη παρατεταμένη περίοδο χαμηλής ανάπτυξης», συνοψίζει η έκθεση.