Φούσκα χρεών: όλοι χρωστούν σε όλους

Άνθρακες… αποδεικνύεται για τα ασφαλιστικά ταμεία, ο «θησαυρός» των κατασχέσεων αφού για οφειλές 5.000 ευρώ μετά από εντολή κατάσχεσης βρέθηκαν μόνο από μερικά λεπτά ως 100 ευρώ… κάτι που δείχνει ότι τα χρέη δεν μπορούν να πληρωθούν.

Φούσκα χρεών: όλοι χρωστούν σε όλους
4'

ΚΑΤΑΣΧΕΣΕΙΣ ΣΕ ΑΔΕΙΑ ΠΟΡΤΟΦΟΛΙΑ - ΠΩΣ ΜΠΟΡΕΙΤΕ ΝΑ «ΣΩΣΕΤΕ» ΤΟΝ ΛΟΓΑΡΙΑΣΜΟ ΣΑΣ

Η αγορά έχει οδηγηθεί σε τέλμα, καθώς, το αποστράγγισμα από μετρητά και η μείωση του διαθέσιμου εισοδήματος διογκώνει τα χρέη και κάνει πιο επίκαιρο από ποτέ το «ουκ αν λάβης…».

Μια τεράστια και διογκούμενη φούσκα χρεών, μετακυλύει από το Δημόσιο στους ιδιώτες και από αυτούς πίσω στο Δημόσιο και στα Ταμεία αλλά και στις τράπεζες, με αποτέλεσμα στο σύνολό τους τα χρέη μόνο να αυξάνονται και μεγάλο μέρος αυτών να μην είναι εισπράξιμα.

Από το σύνολο των ληξιπρόθεσμων οφειλών προς το Δημόσιο, οι οποίες προσεγγίζουν τα 88 δισ. ευρώ, εισπράξιμες θεωρούνται μόλις το 15%, αντίστοιχα μέρος μόνο από τα μη εξυπηρετούμενα δάνεια που έχουν ξεπεράσει τα 140 δισεκατομμύρια ευρώ, μπορεί έστω να ρυθμιστεί, ενώ οι ακάλυπτες επιταγές που κυκλοφορούν στην αγορά επίσης αυξάνονται κάθε μήνα σύμφωνα με πληροφορίες. Έφτασαν στα 140 εκατ. ευρώ στο πεντάμηνο Ιανουαρίου – Μαΐου 2016, έναντι 108 εκατ. ευρώ στο αντίστοιχο διάστημα του 2015.

Στο περιβάλλον αυτό, ύφεσης και μειωμένης δραστηριότητας και αύξησης των υποχρεώσεων και των φόρων, οι κατασχέσεις μοιάζουν η μόνη λύση όμως, τελικά καταλήγουν κι αυτές αδιέξοδες αφού σκάνε σε άδειους λογαριασμούς.

Το πρώτο εξάμηνο του 2016 στάλθηκαν στις τράπεζες από το ΚΕΑΟ, πάνω από 60.000 ηλεκτρονικά κατασχετήρια όμως οι λογαριασμοί των οφειλετών στις περισσότερες περιπτώσεις δεν είχαν μέσα χρήματα.

Ένα 10% - 15% από τις ηλεκτρονικές εντολές είσπραξης εις χείρας τρίτων επέστρεψε με μηδενικά ποσά, αλλά το πιο εντυπωσιακό που καταγράφεται στα εσωτερικά δεδομένα του ΚΕΑΟ, είναι ότι σε μεγάλο ποσοστό τα ποσά που μπλόκαραν και εισπράχθηκαν με τα ηλεκτρονικά κατασχετήρια ήταν από μερικά λεπτά έως 100 ευρώ, έναντι οφειλών που ξεκινούν από 5.000 ευρώ και φτάνουν τα δεκάδες εκατομμύρια.

Σε καθημερινή βάση το ΚΕΑΟ στέλνει περίπου 600 κατασχετήρια στις τράπεζες με εντολές είσπραξης εις βάρος οφειλετών των Ταμείων. Μάλιστα μια εντολή μπορεί να πάει για τον ίδιο οφειλέτη και στις 4 συστημικές τράπεζες και στον ένα λογαριασμό να βρεθούν 50 ευρώ, στον άλλο 30 ευρώ ή ακόμα 10 και 5 ευρώ.

Οι λογαριασμοί αδειάζουν πριν σταλούν τα κατασχετήρια και το μόνο που μένει είναι το μπλοκάρισμα των λογαριασμών, ώστε να δεσμεύεται κάθε ποσό που θα εμφανιστεί εκτός μισθοδοσίας ή σύνταξης, καθώς η εντολή κατάσχεσης δεν αίρεται παρά μόνο σε περίπτωση που ο οφειλέτης θα υποβάλει αίτηση για ρύθμιση.

Όμως δεν επιλέγουν και πολλοί τις ρυθμίσεις… Στο δεύτερο τρίμηνο του 2016 από τους περίπου 120.000 οφειλέτες που μέχρι πέρσι τέτοια εποχή είχαν ενταχθεί στις 100 δόσεις, σήμερα έχουν απομείνει περίπου 55.000, δηλαδή σχεδόν το 50% έχει διακόψει τη ρύθμιση. Σημειώνεται ότι η μόνη δυνατότητα ρύθμισης, που δίνεται είναι οι 12 δόσεις με επιτόκιο 8,05%. Στις 12 δόσεις είναι αυτή τη στιγμή περίπου 23.000 οφειλέτες με φθίνουσα πορεία, αφού αυξάνονται όσοι κάθε μήνα χάνουν τη ρύθμιση.

Δηλώστε και Σώστε

Με αφορμή δημοσιεύματα για θέματα ληξιπροθέσμων χρεών προς το Δημόσιο, η Γενική Γραμματεία Δημοσίων Εσόδων διευκρινίζει ότι:

1. Όπως είναι γνωστό (ν. 4254/2014), οι φορολογούμενοι έχουν δικαίωμα, με απλή διαδικασία, να δηλώσουν στο TAXIS έναν (μοναδικό) τραπεζικό λογαριασμό, στον οποίο υπάρχει προστασία από κατασχέσεις, μέχρι του ποσού των 1.250 ευρώ τον μήνα. Δυστυχώς, μεγάλος αριθμός φορολογουμένων δεν έχει δηλώσει ακατάσχετο λογαριασμό, με αποτέλεσμα να καταγράφονται διαμαρτυρίες από πολίτες, που εάν είχαν δηλώσει τον λογαριασμό αυτό, θα είχαν λάβει την προβλεπόμενη προστασία.

2. Σε κοινούς λογαριασμούς, το δικαίωμα του Δημοσίου να επιβάλλει κατάσχεση περιορίζεται στο ποσοστό του οφειλέτη (π.χ. σε λογαριασμό οφειλέτη του Δημοσίου με συνδικαιούχο μη οφειλέτη, η κατάσχεση επιβάλλεται στο 1/2 του λογαριασμού).

3. Η δημοσιοποίηση των στοιχείων οφειλετών έγινε βάσει νόμου, που ισχύει από το 2011 (άρθρο 9 του ν. 3943/2011), και είναι η τρίτη φορά που εφαρμόζεται (οι προηγούμενες δύο ήταν το 2011 και το 2013). Αποτελεί ένα από τα μέτρα που λαμβάνουμε για την ομαλή εκτέλεση του προϋπολογισμού και την υλοποίηση των δεσμεύσεων της χώρας.

Σχετικές ειδήσεις

Ροή Ειδήσεων Δημοφιλή