Νέο «δράμα» με δηλώσεις και ΕΝΦΙΑ
Νέο μπάχαλο αναμένεται με την εκκαθάριση των φορολογικών δηλώσεων, με το υπουργείο να δηλώνει ότι δεν πρόκειται να δοθεί νέα παράταση της προθεσμίας πέραν της 15 του μήνα, παρά το γεγονός ότι εκκρεμεί η κατάθεση άλλων περίπου 700.000 δηλώσεων για τις τέσσερις ημέρες που απομένουν μέχρι τη λήξη της προθεσμίας.
Ωστόσο, ο ρυθμός υποβολής των δηλώσεων με βάση και τα χθεσινά στοιχεία της ΓΓΠΣ υποδηλώνει ότι φορολογούμενοι (και φοροτεχνικοί) αναμένουν νέα παράταση, αφού έχει υποχωρήσει στα επίπεδα του Μαΐου στις 75-80.000 χιλιάδες δηλώσεις την ημέρα, ενώ λόγω του περιορισμένου χρόνου θα έπρεπε να ξεπερνά κατά πολύ τις 140.000 δηλώσεις την ημέρα.
Με βάση τα στοιχεία της χθεσινής ημέρας, είχαν υποβληθεί συνολικά 5.315.963 δηλώσεις φόρου εισοδήματος έναντι των συνολικών 6,1 εκατ. δηλώσεων. Από τις 5.269.338 που εκκαθαρίστηκαν, οι 1.911.337 (ποσοστό 36,37%) ήταν χρεωστικές, με μέσο φόρο περίπου 1.330 ευρώ, με το σύνολο του αναλογούντα φόρου να φτάνει τα 2,55 δισ. ευρώ. Οι 904.843 (ποσοστό 17,7%) είναι πιστωτικές, με μέση επιστροφή 282 ευρώ στη δήλωση και το σύνολο του φόρου που θα πρέπει να επιστραφεί να φτάνει τα 255 εκατ. ευρώ. Μηδενικές ήταν 2.453.158, δηλαδή το 46,6% των δηλώσεων που έχουν εκκαθαριστεί μέχρι τώρα.
Ο κ. Αλεξιάδης σε συνεχείς δηλώσεις του ξεκαθάρισε ότι όσοι δεν υποβάλουν έγκαιρα τις φορολογικές τους δηλώσεις θα πρέπει να προετοιμαστούν για τσουχτερά πρόστιμα λόγω εκπρόθεσμης δήλωσης τα οποία κυμαίνονται ως εξής:
* Για τους φορολογούμενους που δεν τηρούν βιβλία (δηλαδή τους μισθωτούς και τους συνταξιούχους) 100 ευρώ.
* Για τους φορολογούμενος που τηρούν βιβλία, με βάση απλοποιημένα λογιστικά πρότυπα, 250 ευρώ,.
* Για τους φορολογούμενους οι οποίοι τηρούν διπλογραφικά βιβλία, 500 ευρώ.
* Για κάθε μήνα καθυστέρησης καταβολής του φόρου προσαύξηση 0,73% στο ποσό του φόρου που οφείλει.
Στο μεταξύ, σύμφωνα με τον Ελέυθερο Τύπο, η ΓΓΔΕ εντόπισε χθες 3.000 δηλώσεις (περίπου 1.000 φυσικά και 2.000 νομικά πρόσωπα) οι υπόχρεοι των οποίων θα αναγκαστούν, χωρίς δική τους ευθύνη, σε τροποποιητικές δηλώσεις, από τις οποίες είναι πολύ πιθανό να προκύψει και επιπλέον φόρος, αφού κατά την πρώτη εκκαθάριση δεν υπολογίστηκε το τέλος επιτηδεύματος από τη ΓΓΔΕ λόγω τεχνικού λάθους.
Η Γενική Γραμματεία Εσόδων πρόκειται να στείλει ενημερωτικό e-mail σε όλους όσοι είχαν την τύχη αυτή, ώστε να προλάβουν να καταθέσουν συμπληρωματικές δηλώσεις μέχρι και την Παρασκευή. Αν έχοντας όμως κάνει τη δήλωσή τους έχουν ξεκινήσει την θερινές τους διακοπές, θα αντιμετωπίσουν τον κίνδυνο εκτός από το τέλος επιτηδεύματος να υποστούν και το πρόστιμο για την εκπρόθεσμη τροποποιητική δήλωση.
Στο μεταξύ, η βία για την ολοκλήρωση της εκκαθάρισης των δηλώσεων συνδέεται και με την εκκαθάριση και -το ποιο βασικό- τον αριθμό των δόσεων που θα πληρωθεί ο ΕΝΦΙΑ του 2016 ο οποίος θα έρθει φουσκωμένος για περίπου 650.000 από τα 6,5 εκατ. ιδιοκτήτες ακινήτων.
Ακόμη όμως και αυτοί που θα πάρουν εκκαθαριστικό με τον ίδιο ή χαμηλότερο ΕΝΦΙΑ, λόγω της μείωσης των αντικειμενικών αξιών, θα ήθελαν να πληρώσουν σε περισσότερες δόσεις το φόρο. Τούτο διότι ήδη τα εισοδήματά τους έχουν αρχίσει να ροκανίζονται από τον Ιούνιο λόγω της αυξημένης παρακράτησης φόρου (από τη μείωση του αφορολόγητου) και της αύξησης των έμμεσων φόρων και κυρίως του ΦΠΑ.
Με τα μέχρι στιγμής δεδομένα, φαίνεται ότι πολύ δύσκολα θα υπάρξουν περισσότερες από τέσσερις δόσεις για τον ΕΝΦΙΑ. Ο νόμος του 2013 προβλέπει ότι ο φόρος εκκαθαρίζεται μετά την εκκαθάριση του φόρου εισοδήματος και εξοφλείται σε ισόποσες μηνιαίες δόσεις μέχρι και το τέλος του χρόνου, με την πρώτη να καταβάλλεται στο τέλος του επόμενου μήνα από την εκκαθάριση του φόρου.
Το 2015 κατ’ εξαίρεση οι δανειστές δέχθηκαν την εξόφληση του φόρου μέχρι και το τέλος Φεβρουαρίου, αφού η εκκαθάριση του φόρου εισοδήματος έγινε τον Σεπτέμβριο. Φέτος, όμως, καραδοκεί ο δημοσιονομικός κόφτης και οι κανονισμοί του προγράμματος που θα κρίνουν την Ελλάδα με βάση τα αποτελέσματα μέχρι και τις 31 Δεκεμβρίου.
Το πιο πιθανό σενάριο είναι ο φόρος να εκκαθαριστεί μέσα στον Αύγουστο και να αποπληρωθεί σε τέσσερις δόσεις μέχρι και τα τέλη Δεκεμβρίου.