Το «ντόμινο» πανικοβάλλει την Ευρωζώνη

Πανικός στην Ευρωζώνη-Στο στόχαστρο των αγορών Ιταλία και Ισπανία-Αγωνιώδης έκκληση Μπαροζο..

Το «ντόμινο» πανικοβάλλει την Ευρωζώνη
1'

Σε κατάσταση πανικού βρίσκεται η Ευρωζώνη, καθώς οι κερδοσκοπικές επιθέσεις εντείνονται και ενισχύονται οι φόβοι για κρίση –ντόμινο ενώ πληθαίνουν οι αγωνιώδεις εκκλήσεις ευρωπαίων αξιωματούχων για άμεσες δράσεις.

Η ομιλία του Σίλβιο Μπερλουσκόνι χθες στο Ιταλικό Κοινοβούλιο δεν καθησύχασε τις αγορές.

Οι συναλλαγές των ιταλικών 10ετών ομολόγων ξεκινούν με επιτόκιο 6,25% ενώ το πλαφόν έχει τεθεί στο 7%, το οποίο «στέλνει» μια από τις μεγαλύτερες οικονομίες της Ε.Ε στον ευρωπαϊκό μηχανισμό διάσωσης.

Ωστόσο ο μηχανισμός έχει διαθέσιμα μόλις 450 δισ. Ευρώ, από τα οποία τα 100 με 120 προορίζονται για Ελλάδα, Ιρλανδία και Πορτογαλία. Γίνεται αντιληπτό πως ο μηχανισμός δεν είναι επαρκής για την Ιταλία που θα χρειαστεί περίπου 1,5 τρισ. ευρώ!

Ανησυχία επικρατεί και στην Ισπανία, η οποία δανείστηκε με αυξημένο κόστος ποσό ύψους 3,311 δισ. ευρώ σε δημοπρασία 3τών και 4ετών ομολόγων.

Οι εξελίξεις αυτές ανάγκασαν τον πρόεδρο της Κομισιόν Ζοζέ Μπαρόζο να ζητήσει επαναξιολόγηση όλων των υφιστάμενων και μελλοντικών μηχανισμών διάσωσης, συμπεριλαμβανομένων των αποθεματικών τους.

Την καθοδική του πορεία συνεχίζει στην Αθήνα το χρηματιστήριο ενώ τάσεις ανόδου παρουσιάζουν τα spread στα δεκαετή ομόλογα, που κινούνται πάνω από τις 1.300 μονάδες βάσης.

Η κρίση στην ευρωζώνη αποδεικνύει τα αδιέξοδα της αστικής διαχείρισης και δρομολογεί νέα μνημόνια διαρκείας κατά των εργαζομένων σε όλες τις χώρες, επισημαίνει το ΚΚΕ.

Διαβάστε επίσης:

Στο «κόκκινο» τα ευρωπαϊκά χρηματιστήρια

Ανησυχία για ντόμινο στην Ευρωζώνη

Ροή Ειδήσεων Δημοφιλή