Από το «δεν πληρώνω» στη στασιμοχρεοκοπία το έργο της κυβέρνησης
ΒΕΒΑΙΩΝΟΥΝ ΧΡΕΗ ΠΟΥ ΔΕΝ ΜΠΟΡΟΥΝ ΝΑ ΕΙΣΠΡΑΞΟΥΝ ΒΥΘΙΖΟΝΤΑΣ ΤΟΥΣ ΠΟΛΙΤΕΣ ΣΤΗΝ ΑΠΟΛΥΤΗ ΧΡΕΟΚΟΠΙΑ ΚΑΙ ΣΕ ΑΔΥΝΑΜΙΑ ΕΠΙΒΙΩΣΗΣ
Και σύντομα οι ευσεβείς πόθοι για βέβαια έσοδα... μετατρέπονται σε... περισσότερα βεβαιωμένα χρέη και περισσότερα πρόστιμα ληξιπρόθεσμων χρεών που όσο διογκώνονται τόσο πιο απίθανο είναι να αποπληρωθούν.
Η επιλογή έμφασης στους φόρους, βάζει το μαχαίρι στο λαιμό των φορολογούμενων που είναι αναγκασμένοι να ζουν και να χρωστάνε και ταυτόχρονα καταδικάζει τη χώρα σε πυραμιδική ύφεση που συνεχώς μειώνει τα διαθέσιμα εισοδήματα και αυξάνει τα ληξιπρόθεσμα.
Και οι εφορίες συνεχίζουν να βεβαιώνουν χρέη που δεν μπορούν να εισπραχθούν αναγκάζοντας την αγορά και τους πολίτες να ζουν σε ένα φαύλο κύκλο που δεν έχει τελειωμό. Το αποτέλεσμα θα είναι περισσότερες κλειστές επιχειρήσεις, περισσότεροι άνεργοι, περισσότερα ληξιπρόθεσμα...
Το «δεν πληρώνω» δεν είναι πια κίνημα, είναι το αποτέλεσμα του αδιεξόδου, που έφερε η έλλειψη ρευστότητας στην αγορά, καθώς οι επιχειρήσεις αδυνατούν να ανταποκριθούν στις υποχρεώσεις τόσο προς την εφορία όσο και προς τα πιστωτικά ιδρύματα.
Ταυτόχρονα όλο και περισσότερα νοικοκυριά έρχονται στην ίδια κατάσταση. Οι συνεχείς μειώσεις του διαθέσιμου εισοδήματος που τους έκαναν να σταματήσουν να πληρώνουν για βασικά καταναλωτικά αγαθά, για τους λογαριασμούς στη ΔΕΗ και για τις πληρωμές στις τράπεζες εκτινάσσοντας τα κόκκινα δάνεια - σήμερα φτάνουν μέχρι και τις πληρωμές προς την εφορία.
Τα πρόσφατα στοιχεία του υπουργείου Οικονομικών είναι αποκαλυπτικά της κατάστασης που επικρατεί στην ελληνική κοινωνία. Επιχειρήσεις και φυσικά πρόσωπα άφησαν τον Μάιο απλήρωτους φόρους ύψους 1,25 δισ. ευρώ ενώ τον Απρίλιο το ποσό αυτό ήταν μόλις 690 εκατ. ευρώ. Η ταχύτητα με την οποία αυξάνονται οι οφειλές προς το δημόσιο είναι ιλιγγιώδης και όπως όλα δείχνουν στο τέλος του έτους τα ληξιπρόθεσμα χρέη θα ξεπεράσουν τα 95 δισ. ευρώ και θα αποκαλύψουν το... μέγεθος της επιτυχίας της κυβερνητικής πολιτικής που αντί να αυξάνει τα έσοδα, αυξάνει τα χρέη.
Η πορεία των οφειλών
Οι οφειλές των επιχειρήσεων και των νοικοκυριών αυξάνονται μήνα με τον μήνα και από τις αρχές του έτους μέχρι και τον Μάιο τα ληξιπρόθεσμα χρέη έφθασαν τα 5,58 δισ. ευρώ, ενώ συνολικά (μαζί με τα χρέη των προηγούμενων χρόνων) προσεγγίζουν τα 89 δισ. ευρώ.
Ειδικότερα και όπως προκύπτει από τα στοιχεία που δημοσιοποίησε η Γενική Γραμματεία Δημοσίων Εσόδων:
1. Τα παλαιά ληξιπρόθεσμα (αυτά που δημιουργήθηκαν προ του 2016) χρέη ανέρχονται στο ποσό των 83,3 δισ. ευρώ.
Εξ αυτών:
- Περισσότερα από 8 δισ. ευρώ χρωστούν οι δημόσιες επιχειρήσεις κοινή ωφελείας και οι δημοτικές επιχειρήσεις
- Περίπου 13 δισ. ευρώ οφείλουν πτωχευμένες επιχειρήσεις
- Περισσότερα από 63,δισ. ευρώ οφείλουν φυσικά και νομικά πρόσωπα.
2. Το νέο ληξιπρόθεσμο χρέος δηλαδή από τον Ιανουάριο έως και τον Μάιο ανέρχεται στα 5,58 δισ. ευρώ.
3. Μόνο τον Μάιο οι φορολογούμενοι άφησαν απλήρωτους φόρου ύψους 1,25 δισ. ευρώ
«Δεν πληρώνω» και από το Δημόσιο
Την ίδια στάση..... στασιμοχρεοκοπίας εφαρμόζει και το Δημόσιο προς τις επιχειρήσεις και τους πολίτες, ενώ κλείνει τα μάτια μπροστά στη μεγάλη ανάγκη να μπει χρήμα στην αγορά.
Αν και αναγνωρίζει την ανάγκη να πληρωθούν τα χρέη του.... το Δημόσιο, θα προχωρήσει στην αποπληρωμή χρεών ύψους 5,5 δισ. ευρώ, σταδιακά εντός των προσεχών 18 μηνών (μέχρι το τέλος του 2018).
Οι διαδικασίες για τη μεταφορά πιστώσεων από τον κρατικό προϋπολογισμό προς τους φορείς της Κεντρικής και της Γενικής Κυβέρνησης έχουν καθοριστεί με απόφαση του αναπληρωτή υπουργού Οικονομικών Γιώργου Χουλιαράκη.
Και θα προχωρήσουν...αν δεν υπάρξουν στην πορεία προβλήματα με τη χρηματοδότηση της χώρας από τον ESM. Τότε και μόνο τότε το υπουργείο Οικονομικών προτίθεται να εκταμιεύσει 3,5 δισ. ευρώ εντός του 2016 και άλλα 2 δισ. ευρώ εντός του 2017 για να εξοφληθούν τα χρέη προηγούμενων ετών όλων των υπουργείων, των νοσοκομείων, των ασφαλιστικών ταμείων, των οργανισμών τοπικής αυτοδιοίκησης και των λοιπών νομικών προσώπων δημοσίου δικαίου.
Πέρα όμως από τα απλήρωτα χρέη του Δημοσίου, οι επιχειρήσεις αναζητούν κάθε είδους ρευστότητα... Όμως οι φορείς του δημοσίου «ξεχνούν» να υποβάλουν αιτήματα για να απορροφήσουν κονδύλια από το υπουργείο Οικονομικών και να ξεπληρώσουν τους προμηθευτές τους.
Το αποτέλεσμα φαίνεται στα στοιχεία του Ιουνίου, που δείχνουν ότι «έπεσαν» στην αγορά 450 εκατ. ευρώ ενώ για τον Ιούλιο και τον Αύγουστο πρέπει να εισρεύσουν στην αγορά 1,5 δισ. ευρώ. Οι αιτήσεις όπως αναφέρουν από το Γενικό Λογιστήριο του Κράτους είναι ελάχιστες και υπογραμμίζουν ότι εάν μέχρι τα τέλη Σεπτεμβρίου δεν διοχετευθούν στην αγορά, τα κονδύλια θα παρακρατηθούν από τον ESM για να σβήσει χρέος.
Ενώ δηλαδή οι επιχειρήσεις αναζητούν από οπουδήποτε κάποια ρευστότητα για να μπορέσουν να πληρώσουν υποχρεώσεις και να προχωρήσουν σε νέες παραγγελίες, οι φορείς δεν αντιλαμβάνονται την ανάγκη και κινούνται με αργούς ρυθμούς χάνοντας πολύτιμα κονδύλια.