Πλειστηριασμοί: Πως θα προστατεύσετε το σπίτι σας
Οι πλειστηριασμοί που ξεκινάνε στην εμπορική αξία, δηλαδή πολύ κάτω της αντικειμενικής τους αξίας για την οποία οι ιδιοκτήτες τους πληρώνουν ΕΝΦΙΑ, ενώ σύντομα οι τιμές εκκίνησης θα πέσουν στο μισό, γεμίζοντας την αγορά με φθηνά ακίνητα και χρέη που δεν θα εξοφλούνται και θα μεταφέρονται από fund σε fund και από τον έναν υπόχρεο στον άλλο.
Το αγγλικό δίκαιο, το οποίο η σημερινή κυβέρνηση είχε καταδικάσει προεκλογικά, σήμερα, αφού το υπέγραψε το εφαρμόζει και πλέον αποτελεί τη μόνη πραγματικότητα. Πρόκειται για το δίκαιο του δανειστή, στο οποίο ο δανειζόμενος δεν έχει δικαιώματα.
Οι κατασχέσεις αναμένεται να φτάσουν τις 60.000 το 2017 και να αυξάνονται ετησίως, και να αγγίξουν το 1/3 του πληθυσμού της χώρας από το Σεπτέμβριο, αφού 1.000.000 δανειολήπτες θα βρεθούν αντιμέτωποι με τους πλειστηρισμούς.
Ηδη τα «κοράκια», ή εκπρόσωποι των funds, έχουν μαζευτεί στις τράπεζες και εξετάζουν τους φακέλους, με ιδιαίτερη προτίμηση στα τουριστικά ακίνητα και τα πολυτελή σπίτια. Στους 30.000 εκτιμώνται οι ενδιαφερόμενοι γα τα τουριστικά ακίνητα και στους 200.000 για τις πολυτελείς κατοικίες, οι οποίοι είνια κυρίως ξένοι από χώρες εκτός της Ε.Ε, όπως Συρία, Ρωσία, Ιράν, Ουκρανία που ενδιαφέρονται να συνδυάσουν την αγορά ακινήτου με το δικαίωμα εγκατάστασης στην Ευρώπη.
Ενδιαφέρον όμως υπάρχει και για τα μικρά αστικά ακίνητα που θα φτάσου στους πλειστηριασμούς στις 5-7.000 και υπολογίζονται μέχρι τις 500.000 οι ενδιαφερόμενοι
Υπάρχει κάτι που μπορεί να κάνει κάποιος που χρωστάει σε δάνεια και κάρτες για να γλιτώσει από τις διαταγές πληρωμής και την απώλεια περιουσίας;
Ο Ευάγγελος Κρητικός Πρόεδρος της Ομοσπονδίας Ενώσεων Δανειοληπτών δίνει πρακτικές οδηγίες για το τί πρέπει να κάνετε για να αμυνθείτε στη λαίλαπα των πλειστηριασμών:
«Δεν μένουν και πολλά να κάνει κανείς με το αγγλικό δίκαιο. Υπάρχουν όμως κάποιες κινήσεις που μπορούν να σταματήσουν την εξέλιξη της διαδικασίας και είναι οι εξής:
1.Αμφισβήτηση ευθέως της τραπεζικής οφειλής. Η κύρια αιτίαση των τραπεζών για απόρριψη των αιτήσεων είναι δόλος και υπερχρέωση. Πρέπει να αντιστρέψουμε τη διαδικασία και να αποδέιξουμε δύο πράγματα:
Πρώτον ότι τράπεζα, που είναι και το ισχυρότερο μέρος σε μια σύμβαση, είχε το επιστημονικό επιτελείο και επομένως μπορούσε να κάνει πρόβλεψη των επερχόμενων εξελίξεων και της μελλοντικής δυναότητας του πελάτη κι αν δεν το έκανε πρέπει να μοιραστεί την ευθύνη για τις συνέπειες.
Δεύτερον, ως προς την εξέλιξη της τραπεζικής οφειλής. Η οφειλή πρέπει να εξελίσσεται ως προς τα επιτόκια και τις χρεώσεις με βάση την υφιστάμενη νομολογίας, δηλαδή θα πάμε στο επιχείρημα για « μη βέβαιο και εκκαθαρισμένο της οφειλής». Μια χρηστική συμβουλή είναι ότι εφόσον έχουμε διένεξη με την τράπεζα, πρέπει να έχουμε όλη την πληροφόρηση. Η τράπεζα υποχρεούται να μας εκχωρεί το σύνολο των αρχείων δηλαδή της ταυτότητας της οφειλής μας .Με τα στοιχεία αυτά στη συνεχεια πρέπει να απευθνθούμε σε εξειδικευμένο οικονομικό και νομικό σύμβουλο και να προβούμε σε αναλογισμό της οφειλής μας στα νόμιμα πλαίσια και μετά να προβάλουμε στο δικαστήριο αυτό που λεμε μη βέβαιο και εκκαθαρισμένο της απάιτησης.
Εφόσον το κάνουμε αυτό κάνουμε αίτηση στο αρμόδιο δικαστήριο, λόγω αιφνίδιας αλλαγής συνθηκών και ζητάμε να αποπληρώσουμε το νόμιμο της οφειλής με βάση τα σημερινά οικονομικά δεδομένα.Είναι οι μόνες μας κινήσεις για να προστατευθούμε πριν φτάσουμε στον πλειστηριασμό.»
Αν παρόλα αυτά φτάσουμε, δεν... καθόμαστε με σταυρωμένα χέρια...
Κι αν φτάσουμε στον πλειστηριασμό;
Όπως εξηγεί ο κ. Β. Κρητικός, «αν το ακίνητο σοας φτάσει στον πλειστηριασμό, έχετε το δικαίωμα να ζητήσετε από τον υπεύθυνο συμβολαιογράφο επί του πλειστηριασμού, να ζητήσετε πιστοποιητικό καθαρότητας χρημάτων και πόθεν έσχες για όποιον ενδιαφερθεί. Αν δεν το πράξει αυτό ο συμβολαιογράφος έχετε το δικαίωμα να καταθέσετε μηνυτήρια αναφορά κατά του συμβολαιογράφου για παράβαση και απιστία επί το καθήκον και να ζητήσετε και την παρέμβαση του οικονομικού εισαγγελέα. Στην χωρα αυτή επιτέλους πρέπει να επιβληθεί η νομιμότητα για όλους και όχι μόνο το δίκαιο των αρπακτικών.
Για τις καταναλωτικές κάρτες, που κάποτε αφειδώς μοίραζαν οι τράπεζες, μπορούν σήμερα να χαθούν σπίτια;
«Όχι αν φερθούμε σωστά» σημειώνει ο κ. Κρητικός. «Για οφειλές κάτω από 20.000 ευρώ και χωρίς προσημείωση εφόσον υπάρχει αδυναμία πληρωμής ο πλειστηριασμός αναβάλλεται επ’ αόριστο. Και πρέπει να ξέρουμε ότι οποιοδήποτε επιτόκιο πάνω από είναι το δικαιοπρακτικό -που είναι σήμερα περίπου 6,25% -είναι παράνομο και μπορεί να αμφισβητηθεί σοβαρό μέρος της οφειλής.
Πρέπει να είμαστε Συνεργάσιμοι Δανειολήπτες; Δίνουμε ο,τι μας ζητάει η τράπεζα;
«Ναι να είμαστε» μας λέει ο κ. Κρητικός. «Αλλά σε μια ισοβαρή και ισομερή σχέση. Αποδεσμεύουμε φωτοτυπία και εκκαθαριστικό αλλά αι ζητάμε όλα τα αρχεία της τράπεζας που αφορούν την οφειλή μας για να ελέγξουμε και εμείς τί οφείλουμε. Δεν πρέπει να εξαφανιστούμε και να δώσουμε το δικαίωμα να μας χαρακτηρίσει η τράπεζα μη συνεργάσιμους αλλά πρέπει ακι εμείς να πάρουμε πληροφορίες για την σύμβασή μας.
Και να θυμόμαστε, όταν παραλαμβάνουμε οποιοδήποτε έγγραφο υπογράφουμε γράφοντας « με την επιφύλαξη κάθε νομίμου δικαιάμωτος μου». Και αφού παραλάβυμε το έγγραφο δεν το βάζουμε στο συρτάρι. Απευθυνόμαστε είτε σε κάποιο φορέα είτε σε κάποιο σύμβουλο, και απαντάμε. Στο εξώδικο απαντάμε με εξώδικο, στη διαταγή πληρωμής προχωρούμε σε αμφισβήτηση της οφειλής. Δεν έχουμε πια τίποτα άλλο καμιά άλλη νομική προστασία.. Ειναι ενδεικτικό ότι από τη μέρα που κοινοποιείται ένα πλειστηριασμός ο δανειολήπτης έχει 45 μέρες για να εξαντλήσει όλα τα ένδικα μέσα...».