Ο Μοσκοβισί στην Αθήνα - Τι σημαίνει η επίσκεψή του ενόψει της νέας αξιολόγησης
Επίσκεψη στην Αθήνα πραγματοποιεί ο επίτροπος για Οικονομικές και Δημοσιονομικές Υποθέσεις Πιέρ Μοσκοβισί σήμερα, 18 Ιουλίου.
Η δεύτερη αξιολόγηση και το θερμό όπως αναμένεται φθινόπωρο για την Αθήνα με ορθάνοιχτη τη διαπραγμάτευση για το Εργασιακό και ακολούθως το Μεσοπρόθεσμο Πλαίσιο Δημοσιονομικής Στρατηγικής μεταξύ των θεμάτων που είναι βέβαιο πως θα τεθούν κατά τις επαφές του με τους Ελληνες αξιωματούχους. Δεδομένη θεωρείται η πίεση που θα ασκηθεί από το ευρωπαϊκό μέτωπο για να προχωρήσουν οι μεταρρυθμίσεις και τα προαπαιτούμενα της υποδόσης αλλά και οι υποστηρικτικές δηλώσεις για το έργο της κυβέρνησης.
Ο κ. Μοσκοβισί θα συναντηθεί με τον πρωθυπουργό Αλέξη Τσίπρα και στη συνέχεια θα έχει γεύμα εργασίας, στο οποίο θα συμμετάσχουν οι υπουργοί Οικονομίας, Ανάπτυξης και Τουρισμού, Γιώργος Σταθάκης, Εργασίας, Κοινωνικής Ασφάλισης και Κοινωνικής Αλληλεγγύης, Γιώργος Κατρούγκαλος, Οικονομικών, Ευκλείδης Τσακαλώτος και ο αναπληρωτής υπουργός Οικονομικών, Γιώργος Χουλιαράκης.
Ακολούθως, ο επίτροπος κ. Μοσκοβισί και ο κ. Τσακαλώτος, θα δώσουν κοινή συνέντευξη Τύπου, στις 3.15 στα γραφεία της Αντιπροσωπείας της ΕΕ στην Ελλάδα.
Το πρόγραμμα του κ. Μοσκοβισί στην Αθήνα θα ολοκληρωθεί με ομιλία που θα απευθύνει στις 4.30 στη Βουλή των Ελλήνων, στην Ολομέλεια των κοινοβουλευτικών Επιτροπών Οικονομικών Υποθέσεων, Παραγωγής και Εμπορίου και Ευρωπαϊκών Υποθέσεων.
Η συνάντηση με τον Αλέξη Τσίπρα θα γίνει στις 12:30 μ.μ. στο Μέγαρο Μαξίμου, όπως ανακοινώθηκε από το γραφείο Τύπου του πρωθυπουργού.
Υπενθυμίζεται ότι η τελευταία επίσκεψη του Πιέρ Μοσκοβισί είχε γίνει το Νοέμβριο, κομίζοντας κυρίως... συστάσεις.
Με αφορμή την επίσκεψη στην Αθήνα του επιτρόπου Μοσκοβισί, ο επικεφαλής της αντιπροσωπείας της Ευρωπαϊκής Επιτροπής στην Ελλάδα, Πάνος Καρβούνης είχε δηλώσει:
«Καλωσορίζουμε τη Δευτέρα στην Αθήνα τον επίτροπο Μοσκοβισί, έναν Ευρωπαίο φίλο της Ελλάδας, που δεν έχασε ποτέ την πίστη του στις δυνατότητες της χώρας να ανακάμψει και να επιστρέψει στη θέση που της αρμόζει, εντός της ευρωπαϊκής οικονομίας.
Μετά την επιτυχή ολοκλήρωση της πρώτης αξιολόγησης, απολύτως απαραίτητη είναι πλέον η προσήλωση στο τρίπτυχο των διαρθρωτικών μεταρρυθμίσεων, της δημοσιονομικής σταθερότητας και της ενίσχυσης των επενδύσεων. Άλλωστε, το ζητούμενο τώρα, και βασικό στοιχείο της δεύτερης αξιολόγησης, είναι οι μεταρρυθμίσεις να μη μείνουν απλά στο επίπεδο της υιοθέτησης, αλλά να υλοποιηθούν, με στόχο την επανεκκίνηση της ανάπτυξης.
Σε αυτή την απαιτητική πορεία, η Ευρωπαϊκή Επιτροπή ήταν και παραμένει πάντα σταθερά συνοδοιπόρος και αρωγός της χώρας μας».