Στήριξη Λιου με «παραπομπές» για το χρέος: Το ελληνικό πρόβλημα δεν είναι παρελθόν
Το κόστος εξυπηρέτησης του ελληνικού χρέους πρέπει να συνάδει με τις δημοσιονομικές προβολές, το ελλληνικό πρόβλημα δεν αποτελεί παρελθόν, πρέπει να συζητηθεί τους επόμενους μήνες, επισήμανε μετά τα κοπλιμέντα για τις ελληνικές προσπάθειες και τα αποτελέσματα αυτών.
Η Ελλάδα πρέπει να είναι μια χώρα σε ευημερία και να αναπτυχθεί, η Ελλάδα έχει σημειώσει σημαντική πρόοδο σε επίπεδο μεταρρυθμίσεων, συμπλήρωσε ο Αμερικανός υπουργός και επανέλαβε με την ίδια ζέση τη θέση του ΔΝΤ ότι η ελάφρυνση του ελληνικού χρέους πρέπει να αποτελέσει μέρος μιας συνολικότερης στρατηγικής και ότι το ελληνικό χρέος πρέπει να καταστεί βιώσιμο.
Οι ιδιωτικοποιήσεις και διαρθρωτικές μεταρρυθμίσεις θα δώσουν ώθηση στην ελληνική οικονομία, συνέχισε επισημαίνοντας πως στη συνάντησή του με τους Ελληνες επικεφαλής του Υπουργείου Οικονομικών συζητήθηκε και το μέλλον των συμφωνιών της Ελλάδας με τους εταίρους της.
Οι ιδιωτικοποιήσεις, η αντιμετώπιση των κόκκινων δανείων θα βοηθήσουν στην επιστροφή στην ανάπτυξη, συμπλήρωσε.
Ακολούθως επαίνεσε για τις μεταρρυθμίσεις που έχουν γίνει στην Ελλάδα λέγοντας πως είναι πολύ σημαντικές. Η Ελλάδα πρέπει να είναι μια χώρα σε ευημερία και να αναπτυχθεί, πρόσθεσε. Ο κ.Λιου επεσήμανε ότι η Ελλάδα έχει σημειώσει σημαντική πρόοδο και έχει υλοποιήσει σημαντικές μεταρρυθμίσεις, γεγονός που είχε ως αποτέλεσμα την αναπτέρωση την εμπιστοσύνης προς αυτήν εκ μέρους των διεθνών εταίρων της.
Όπως σημείωσε, "βλέπω τις προβλέψεις προόδου και κατανοώ πόσο μεγάλη πρόκληση ήταν για την Ελλάδα η μεταρρύθμιση για το συνταξιοδοτικό, όπως αντίστοιχα είναι για τα μη εξυπηρετούμενα δάνεια. Είναι πολύ σημαντικό ότι η Ελλάδα εφαρμόζει τα μέτρα που έχουν συμφωνηθεί για το Ταμείο Ιδιωτικοποιήσεων και τις μεταρρυθμίσεις στις αγορές και τις υπηρεσίες. Αυτά θα σηματοδοτήσουν έναν θετικό κύκλο για την οικονομία και οι ευρωπαίοι θα μπορέσουν να αρχίσουν να συζητούν σύντομα για το χρέος".
Επανερχόμενος στο χρέος κατά τη συνέντευξη Τύπου μετά από ερώτημα τόνισε πως η αναδιάρθρωση του χρέους πρέπει να είναι κομμάτι ενός συνολικού σχεδίου και πως πρέπει όλες οι πλευρές να είναι ευέλικτες για να γίνει το χρέος της Ελλάδας βιώσιμο.
Τέλος, όπως είπε κατά τις επαφές του με τους επικεφαλής του υπουργείου συζήτησαν για το Brexit αλλά και για τις τελευταίες εξελίξεις με το αποτυχημένο πραξικόπημα στην Τουρκία και τις παρενέργειες τους.