Στη «δίνη» της κρίσης η Ε.Ε.
Σε κατάσταση σοκ έχει περιέλθει η Ευρωζώνη αλλά και η παγκόσμια οικονομία, καθώς οι κερδοσκοπικές επιθέσεις και η αμφισβήτηση των αγορών συνεχίζονται .
Η εικόνα κατάρρευσης, που παρουσίαζαν τις τελευταίες ώρες τα διεθνή χρηματιστήρια, οδήγησε τη Γερμανίδα καγκελάριο κ. Άνγκελα Μέρκελ να έχει τηλεφωνικές επικοινωνίες με τον Γάλλο πρόεδρο κ. Νικολά Σαρκοζί και τον Ισπανό πρωθυπουργό κ. Χοσέ Λουίς Θαπατέρο, προκειμένου να βρουν τρόπους αντίδρασης στην πρωτοφανή για την Ευρωζώνη κατάσταση.
Η Γερμανίδα καγκελάριος είχε τηλεφωνικές συνδιαλέξεις, επίσης, με τους πρωθυπουργούς της Ιταλίας και της Βρετανίας κ.κ Σίλβιο Μπερλουσκόνι και Ντέιβιντ Κάμερον αντίστοιχα.
Σύμφωνα με τον Γερμανό κυβερνητικό εκπρόσωπο, «όλοι οι ηγέτες επιθυμούν μια ταχεία υλοποίηση των αποφάσεων της συνόδου κορυφής, που έγινε την 21η Ιουλίου στις Βρυξέλλες, με θέμα της την κατάσταση στην ευρωζώνη».
Τηλεφωνική επικοινωνία με τον Αμερικανό πρόεδρο κ. Μπαράκ Ομπάμα θα έχει ο πρόεδρος της Γαλλίας, με θέμα τις οικονομικές εξελίξεις.
Την ίδια ώρα πτωτικά συνέχιζαν οι ευρωπαϊκές αγορές με τον FTSEurofirst300, δείκτη κορυφαίων ευρωπαϊκών μετοχών, να καταγράφει απώλειες 1,7%.
Το Λονδίνο έκλεισε με απώλειες 2,71%, ενώ το Παρίσι υποχώρησε κατά 1,26%. Πτώση κατά 2,78% για τη Φρανκφούρτη.
Στα ύψη κινούνται και πάλι τα spread κρατών-μελών της Ευρωζώνης.
Το επιτόκιο του ιταλικού δεκαετούς ομολόγου βρέθηκε στις 416 μονάδες βάσης ενώ στις 231 έφτασε το βελγικό και στις 90 το γαλλικό.
Το ελληνικό κινείται σταθερά πάνω από τις 1.320 μονάδες. Εξάλλου συνεχίζεται η κατρακύλα στο Χρηματιστήριο Αθηνών, που δίνει μάχη για να μην χάσει τις 1.000 μονάδες. Μετά από δέκα συνεχείς πτωτικές συνεδριάσεις έκλεισε στις 1.062 μονάδες.
Ρεν: Οι αγορές δεν έχουν πεισθεί
Οι αγορές δεν αντέδρασαν τόσο καλά όσο αναμέναμε στη συμφωνία της 21ης Ιουλίου τόνισε σε έκτακτη συνέντευξη τύπου ο κοινοτικός επίτροπος αρμόδιος για την οικονομία κ. Όλι Ρεν.
«Έχουμε κάποιες δυσκολίες στο να επικοινωνήσουμε τη συμφωνία στις αγορές», είπε χαρακτηριστικά ο κ. Ρεν προσθέτοντας ότι, οι επενδυτές δείχνουν να μην έχουν πεισθεί πως το ελληνικό χρέος θα μπει σε βιώσιμη τροχιά.
Ο κοινοτικός επίτροπος, αφού εκτίμησε ότι θα πρέπει να ενισχυθεί ο ευρωπαϊκός μηχανισμός διάσωσης, σημείωσε πως η λύση θα πρέπει να εξευρεθεί σε παγκόσμιο επίπεδο.
Διαβάστε επίσης: «Βουλιάζουν» οι ευρωπαϊκές αγορές