«Μαύρη εβδομάδα» για τα ευρωπαϊκά χρηματιστήρια
Η χρηματιστηριακή εβδομάδα που έκλεισε χθες, ήταν η χειρότερη από την εποχή της κατάρρευσης της τράπεζας Lehman Brothers.
Οι δείκτες των χρηματιστηρίων της Ευρώπης βρέθηκαν στο χαμηλότερο σημείο των τελευταίων μηνών, στο τέλος μιας εβδομάδας πανικού για την κρίση χρέους στον πυρήνα της Ευρωζώνης.
Το Λονδίνο έκλεισε στις 5.246,99 μονάδες με τον FTSE να καταγράφει πτώση 2,78%. Καθοδική ήταν και η πορεία του DAX στη Φρανκφούρτη που έκλεισε στις 6.236,16 μονάδες με πτώση 2,87%. Μικρότερη ήταν η πτώση στο Παρίσι όπου ο CAC40 διαμορφώθηκε στις 3.278,56 μονάδες, υποχωρώντας κατά 1,28%.
Πτώση 2,20% είχε στη Ζυρίχη ο SMI που διαμορφώθηκε στις 5.172,06 μονάδες.
Ο πανευρωπαϊκός δείκτης Eurofirst 300 που καταγράφει τις κορυφαίες μετοχές υποχώρησε κατά 1,7% στις 976,10 μονάδες, το χαμηλότερο των τελευταίων 13 μηνών. Μέσα στην εβδομάδα η πτώση ήταν 9,8%, υποχώρηση που έχει να καταγραφεί από τον Οκτώβριο του 2008 στο ξέσπασμα της χρηματοπιστωτικής κρίσης.
Πλήγματα δέχτηκαν οι μετοχές του τραπεζικού τομέα στο Λονδίνο, ενώ πτωτική πορεία είχαν και οι δείκτες στη Νέα Υόρκη, αν και λίγο πριν από το μέσο της συνεδρίασης ανέκτησαν έδαφος και βρέθηκαν στα επίπεδα όπου έκλεισαν την προηγούμενη ημέρα.
Ο Dow Jones έκλεισε στις 11.444,61 μονάδες με άνοδο 0,54%, επηρεασμένος από το αισιόδοξο κλίμα που επιχείρησε να δώσει με τις δηλώσεις του ο πρόεδρος Μπαράκ Ομπάμα.
Οριακές ήταν οι απώλειες του δείκτη Standard and Poor's 500 που υποχώρησε 0,06% στις 1.199,37 μονάδες, ενώ ο δείκτης εταιρειών υψηλής τεχνολογίας, Nasdaq, υποχώρησε 0,94% στις 2.532,41 μονάδες.
Όπως επισημαίνει στο Reuters αναλυτής, οι επενδυτές αξιολογούν αρνητικά την έλλειψη σχεδίου από την πολιτική ηγεσία της Ευρώπης για την Ισπανία και την Ιταλία –που πιέζονται από τις αγορές τις τελευταίες ημέρες.
Το κλίμα έντονης αβεβαιότητας που διαμορφώθηκε από την κατρακύλα των χρηματιστηρίων οδήγησε την καγκελάριο της Γερμανίας Ανγκελα Μέρκελ το βράδυ της Παρασκευής σε διαδοχικές επικοινωνίες με το γάλλο πρόεδρο Νικολά Σαρκοζί και με τους πρωθυπουργούς της Ιταλίας και της Βρετανίας, Σίλβιο Μπερλουσκόνι και Ντέιβιντ Κάμερον αντίστοιχα.
«Όλοι οι ηγέτες επιθυμούν μια ταχεία υλοποίηση των αποφάσεων της συνόδου κορυφής, που έγινε την 21η Ιουλίου στις Βρυξέλλες, με θέμα της την κατάσταση στην ευρωζώνη», σχολίασε ο κυβερνητικός εκπρόσωπος στο Βερολίνο.
Νωρίτερα ο ιταλός πρωθυπουργός Σίλβιο Μπερλουσκόνι είχε τηλεφωνική συνομιλία με τον ισπανό ομόλογό του Χοσέ Θαπατέρο και τον πρόεδρο της ΕΕ Χέρμαν Βαν Ρομπάι.
Διαβάστε επίσης: Στη «δίνη» της κρίσης η Ε.Ε.