Εφιάλτης στις αγορές!

Πλήρες διεργασιών θα είναι αυτό το σαββατοκύριακο και στις δύο όχθες του Ατλαντικού...

Πλήρες διεργασιών θα είναι αυτό το σαββατοκύριακο και στις δύο όχθες του Ατλαντικού, σε μια απέλπιδα -όπως διαμορφώνεται η κατάσταση- προσπάθεια να διασωθεί η παγκόσμια οικονομία, η οποία τραντάζεται πανταχόθεν, απειλώντας να συνθλίψει τους αδύναμους κρίκους, όπως η Ελλάδα.

Απ΄ την Ουάσιγκτον μεταδίδεται ότι η κυβέρνηση Ομπάμα μελετά σειρά παρεμβάσεων, ανάλογων με εκείνες στις οποίες είχε προβεί μετά την κατάρρευση της Lehman Brothers, σε συννενόηση με την Fed, την ώρα που στις Βρυξέλλες προσπαθούν να κινητοποιήσουν τις ηγεσίες των ισχυρών χωρών - μελών της Ευρωζώνης, για να αναλάβουν κάποιες πρωτοβουλίες.

Ωστόσο, αυτό το οποίο παρατηρείται είναι μια ιδιαιτέρως ανησυχητική νωχελικότητα, ιδίως από την πλευρά της Γερμανίας, η οποία κανονικά θα έπρεπε να πρωτοστατεί στις εξελίξεις. Αντιθέτως, το Παρίσι "στέκεται στις επάλξεις", ίσως επειδή γνωρίζει ότι μετά την Ισπανία και την Ιταλία θα είναι ο επόμενος στόχος.

Ήδη, ο Νικολά Σαρκοζί έχει συγκαλέσει για τις 6 με 8 Σεπτεμβρίου έκτακτη συνεδρίαση του γαλλικού κοινοβουλίου, για την ψήφιση των συμφωνηθέντων στην τελευταία σύνοδο κορυφής για τη διάσωση της Ελλάδας. Κάτι που ο πρόεδρος της Κομισιόν κ. Μπαρόζο έχει ζητήσει να κάνουν το γρηγορότερο και οι υπόλοιπες χώρες - μέλη της Ευρωζώνης.

Η απροθυμία, όμως, που επιδεικνύεται, είναι χαρακτηριστική.

"Η Ε.Ε. σχεδόν μοιρολατρικά, πλέον, στέκεται ακίνητη και περιμένει να δει τη συνέχεια του θρίλερ" διαπίστωνε χθες στέλεχος του οικονομικού επιτελείου που φοβάται ότι η Αθήνα θα πάρει την επόμενη δόση του δανείου ως 6η από τα 110 δισ. κι όχι ως 1η από το δεύτερο πακέτο.

Και πλέον δεν είναι λίγοι εκείνοι, ακόμα και πέριξ της πλατείας Συντάγματος, που πιστεύουν ότι αν δεν κινητοποιηθεί η Ουάσιγκτον, λύση δεν πρόκειται να βρεθεί ποτέ και για την Ευρωζώνη.

Το πιθανότερο είνα ότι η Ευρώπη, για μια ακόμα φορά, αποδεικνύεται κατώτερη των περιστάσεων.

Πηγή: www.newscode.gr