Θα καταφέρει η… φοροαφαίμαξη των Ελλήνων να κρατήσει μακριά τον κόφτη;
Θα μπορέσουν όμως οι φορολογούμενοι να σηκώσουν το αβάσταχτο βάρος του Ιουλίου και των επόμενων μηνών; Αν όχι θα επιβεβαιωθεί η καχυποψία του Δ.Ν.Τ για την αποτελεσματικότητα του ελληνικού προγράμματος, η χρήση του κόφτη δεν θα μπορέσει να αποφευχθεί και η ελληνική κυβέρνηση θα χρεωθεί μια μεγάλη και οδυνηρή αποτυχία.
Τις επόμενες μέρες, καθώς ο μήνας Ιούλιος τελειώνει, θα έχουμε τα πρώτα εμφανή δείγματα για την πορεία εκτέλεσης του προϋπολογισμού, καθώς θα φανεί αν τα έσοδα που θα εισρεύσουν στα κρατικά ταμεία θα δικαιολογούν την αισιοδοξία ότι οι στόχοι θα πιαστούν. ΦΠΑ και πρώτη δόση του φόρου εισοδήματος αποτελούν δύο πολύ σοβαρές πηγές εσόδων από την πορεία των οποίων θα κριθεί η τελική επιτυχία του προϋπολογισμού και επομένως θα φανεί εάν θα επιτευχθούν οι στόχοι του προγράμματος.
Εάν οι στόχοι δεν επιτευχθούν, τότε έρχεται ο «κόφτης»…
Σε ό,τι αφορά στην καταβολή της πρώτης από τις τρεις δόσεις του φόρου εισοδήματος, οι επιτελείς του υπουργείου Οικονομικών εκτιμούν έσοδα της τάξης των 900 εκατ. ευρώ, δηλαδή τα τρία τέταρτα από τις συνολικές υποχρεώσεις που φτάνουν στα 1,2 δισ. ευρώ.
Υπενθυμίζεται ότι το κείμενο της τεχνικής συμφωνίας προβλέπει ότι ο μήνας Ιούλιος πρέπει να κλείσει με εισπράξεις μεγαλύτερες από το ύψος των 5,5 δισ. ευρώ, προκειμένου οι στόχοι του προϋπολογισμού να θεωρούνται εφικτοί και η κυβέρνηση να αποδείξει ότι δεν χρειάζεται πρώιμη εφαρμογή του «κόφτη» στις δαπάνες.
Θα αποδώσει το «τσουνάμι» φόρων;
Η πορεία των εισπράξεων Ιουλίου θα είναι το πρώτο κρίσιμο τεστ για την κυβερνητική πολιτική της υπερφορολόγησης. Στα εκκαθαριστικά των φορολογικών δηλώσεων φέτος ενσωματώνονται όχι ένας, άλλα μέχρι και πέντε διαφορετικοί φόροι: ο φόρος εισοδήματος, ο φόρος πολυτελούς διαβίωσης, το τέλος επιτηδεύματος, η ειδική εισφορά αλληλεγγύης και η προκαταβολή φόρου.
Αυξημένους φόρους για τα κέρδη τους πληρώνουν φέτος οι επιχειρήσεις λόγω της αύξησης του συντελεστή από το 26% στο 29%.
Μέχρι χθες, θα έπρεπε να πληρώσουν τη δεύτερη δόση του φόρου εισοδήματος οι επιχειρήσεις που υπέβαλαν τη φορολογική δήλωση τον Ιούνιο, ενώ όσες υπέβαλαν τη δήλωσή τους μέχρι τις 25 Ιουλίου που έληξε η προθεσμία θα καταβάλουν τη δεύτερη δόση μέχρι το τέλος Αυγούστου καθώς η πρώτη καταβάλλεται με την υποβολή της δήλωσης.
Αβεβαιότητα για τα έσοδα
Θα πληρώσουν όμως όλοι εγκαίρως τους φόρους τους ώστε να βγει ο λογαριασμός;
Η επιτυχία του εγχειρήματος βασίζεται στη στάση των φορολογουμένων.
Για να τηρηθούν οι όροι του προγράμματος θα πρέπει 2,3 εκατομμύρια φορολογούμενοι να φανούν συνεπείς και να πληρώσουν μέχρι σήμερα την πρώτη δόση του φόρου εισοδήματος που προέκυψε από την εκκαθάριση της δήλωσής τους.
Το ίδιο θα πρέπει να κάνουν και πάνω από 1 εκατομμύριο επιχειρήσεις και επαγγελματίες που θα πρέπει να αποδώσουν το ΦΠΑ ώστε να ενισχύσουν τα κρατικά ταμεία από την αύξηση από το 23% στο 24% που έγινε από 1η Ιουνίου.
Ο φόρος εισοδήματος όμως και η καταβολή της πρώτης δόσης είναι το κρισιμότερο τεστ…
Το υπουργείο Οικονομικών περιμένει να εισπράξει 3,66 δισ. ευρώ μόνο από το φόρο εισοδήματος φυσικών προσώπων ενώ από αυτά τα 1,2 δισ. ευρώ θα πρέπει έχουν ήδη εμφανιστεί στα ταμεία του Δημοσίου μέχρι χθες που έληγε η προθεσμία.
Σημειώνεται ότι σύμφωνα με την τελική εκκαθάριση των φετινών φορολογικών δηλώσεων, πάνω από ένας στους τρεις φορολογούμενους πληρώνει φόρο για τα εισοδήματα που απέκτησε το 2015, ύψους - κατά μέσο όρο - 1.600 ευρώ.
Το συνολικό ποσό που θέλει να εισπράξει το 2016 το υπουργείο Οικονομικών από τις επιχειρήσεις φθάνει τα 2,9 δισ. ευρώ.
Θα μπορέσουν όμως οι φορολογούμενοι να σηκώσουν το αβάσταχτο βάρος; Ο ΦΠΑ σε συνδυασμό με τις αλλαγές στη φορολογία, αλλά και μια σειρά περικοπές σε μισθούς και συντάξεις έχουν εξουθενώσει τους φορολογούμενους, ενώ οι επόμενοι μήνες αναμένονται χειρότεροι.
Μέχρι το τέλος του έτους θα πρέπει να έχουν καταθέσει στα ταμεία του κράτους συνολικά 30 δισ. Δηλαδή αφού συγκεντρωθούν τα 5,5 δισ. του Ιουλίου από την πρώτη Αυγούστου μέχρι τα τέλη Δεκέμβρη, θα πρέπει να έχουν μπει στα ταμεία άλλα 25 δισ. ευρώ, αλλιώς δεν βγαίνουν τα νούμερα...
Από αυτά τα 25 δισ. τουλάχιστον 10 δισ. ευρώ θα προέλθουν από φόρους εισοδήματος, τα 3 θα είναι από τον ΕΝΦΙΑ (από τα συνολικά 3,7 δισ. ευρώ που αναμένεται να βεβαιωθούν εφέτος για τον ΕΝΦΙΑ του 2016), τουλάχιστον 1 δισ. θα πρέπει να προέλθει από τα συνολικά 89 δισ. ευρώ για ληξιπρόθεσμα χρέη , τα 8 δισ. από αυξήσεις σε ΦΠΑ και ειδικούς φόρους και 2,5 δισ. έσοδα από το Πρόγραμμα Δημοσίων Επενδύσεων.