Όργιο απάτης με το υγραέριο κίνησης

Επιτήδειοι κλέβουν με πειραγμένες αντλίες και πωλούν επικίνδυνο νοθευμένο καύσιμο. Μεγάλη απώλεια εσόδων από το εκτεταμένο λαθρεμπόριο και τη φοροδιαφυγή.

ΤΙ ΠΡΕΠΕΙ ΝΑ ΠΡΟΣΕΧΟΥΝ ΟΙ ΙΔΙΟΚΤΗΤΕΣ ΟΧΗΜΑΤΩΝ

Λαθρεμπορία, νοθεία, κλοπές στις αντλίες και στην αγορά του υγραερίου κίνησης καταγγέλλουν παράγοντες του κλάδου.

Στόχος των παράνομων διακινητών η τσέπη 200.000 οδηγών ΙΧ, οι οποίοι τα τελευταία χρόνια λόγω της κρίσης μετέτρεψαν τους κινητήρες των οχημάτων τους, προκειμένου να γλιτώσουν την ακριβή βενζίνη, αλλά τελικά πέφτουν θύματα οικονομικής απάτης.

Οι συνηθισμένοι τρόποι παρανομίας είναι η πώληση υγραερίου που προορίζεται για τη βιομηχανία και τη θέρμανση ως κίνησης, η ανάμειξη των προϊόντων αλλά και οι παρεμβάσεις στις αντλίες ώστε να μη γεμίζει το ρεζερβουάρ του αυτοκινήτου με τις ακριβείς απαιτούμενες ποσότητες.

Στην πρώτη περίπτωση το κέρδος για τον λαθρέμπορο είναι η διαφορά του Ειδικού Φόρου Κατανάλωσης.

Στη δεύτερη περίπτωση οι πρατηριούχοι παρεμβαίνουν στις αντλίες έχοντας τοποθετήσει ειδικό λογισμικό με αποτέλεσμα να κλέβουν έως και 10% των λίτρων που πληρώνει ο οδηγός για να γεμίσει το ντεπόζιτο.

Πρατηριούχοι και εταιρείες εμπορίας καυτηριάζουν επίσης την ατιμωρησία ενώ προειδοποιούν τους καταναλωτές να αποφεύγουν τις πολύ χαμηλές τιμές.

Στο ερώτημα λοιπόν πώς μπορούμε να προστατευθούμε η πρώτη συμβουλή είναι να προσέχουμε πάντα τα υπερβολικά φθηνά πρατήρια.

Υπάρχουν περιοχές στην Αττική που η λιανική τιμή του υγραερίου κίνησης είναι τόσο χαμηλή που δεν δικαιολογεί ούτε το περιθώριο του πρατηριούχου ούτε και το μεταφορικό κόστος για να μεταφερθεί το υγραέριο στα πρατήρια, σύμφωνα με το Εθνος.

Επίσης, οι οδηγοί πρέπει πάντα να ζητούν αποδείξεις καθώς και να ελέγχουν τη μέση κατανάλωση ανά χιλιόμετρο ώστε να μπορούν να διαπιστώσουν αν έπεσαν θύματα κλοπής.

Σχετικές ειδήσεις