Αυξάνεται ο κίνδυνος για τον «κόφτη» - Έρχεται νέο μαχαίρι σε μισθούς και συντάξεις
Τα προκαταρκτικά στοιχεία για τα έσοδα του Ιουλίου έρχονται για να αποδείξουν την αποτυχία της φορολογικής πολιτικής της κυβέρνησης, αφού παρά την υπερφορολογία που έχει επιλεγεί ως η λύση για την αύξηση των εσόδων τα έσοδα δεν αυξήθηκαν, οι στόχοι δεν πιάστηκαν, και χτύπησε το καμπανάκι του κινδύνου για την εφαρμογή του κόφτη.
Η «ΤΡΥΠΑ» ΣΤΑ ΕΣΟΔΑ ΦΕΡΝΕΙ ΠΙΟ ΚΟΝΤΑ ΤΟΝ ΑΥΤΟΜΑΤΟ ΔΗΜΟΣΙΟΝΟΜΙΚΟ ΚΟΦΤΗ – ΚΡΙΣΙΜΟ ΤΟ ΕΠΟΜΕΝΟ ΤΡΙΜΗΝΟ
Και σε αυτό οδήγησε η εμμονή της κυβέρνησης στην υπερφορολόγηση ως αντίδοτο για όλα τα προβλήματα της οικονομίας, παραγνωρίζοντας ένα σημαντικό κανόνα: Η αύξηση των συντελεστών φορολογίας δεν σημαίνει περισσότερα έσοδα.
Αντίθετα, η απόδοση ενός φορολογικού συστήματος εξαρτάται από δύο βασικούς παράγοντες: Τον οικονομικό κύκλο και την αποτελεσματικότητα του φοροεισπρακτικού μηχανισμού. Την ίδια στιγμή, όμως, το υπουργείο Οικονομικών δεν ανησυχεί και διαβεβαιώνει ότι η κατάσταση είναι υπό έλεγχο απλά αύξησε τις επιστροφές φόρου για να ενισχυθεί η οικονομία.
Τα προκαταρκτικά στοιχεία για την πορεία των εσόδων του Ιουλίου δείχνουν υστέρηση των καθαρών εσόδων κατά 513 εκατ. ευρώ τον Ιούλιο σε σχέση με τον στόχο του προϋπολογισμού. Το πιο εντυπωσιακό όμως, είναι ότι παρά το τσουνάμι αυξήσεων άμεσων και έμμεσων φόρων, το υπουργείο Οικονομικών κατάφερε να βάλει στο ταμείο τον φετινό Ιούλιο 741 εκατ. ευρώ λιγότερα σε σχέση με τον Ιούλιο του 2014...
Τα προκαταρκτικά αυτά στοιχεία μπορεί να μεταβληθούν ως ένα βαθμό τις επόμενες ημέρες, όμως δεν αναμένονται θεαματικές αλλαγές και η υστέρηση του Ιουλίου θεωρείται δεδομένη.
Ακόμη κι αν στο επτάμηνο, παρά τη βουτιά του Ιουλίου, τα καθαρά έσοδα παραμένουν πάνω από το στόχο του προϋπολογισμού, το μαξιλάρι των 800 εκατ. ευρώ που είχε δημιουργήσει η υπέρβαση των εσόδων στο εξάμηνο, πλέον στα 260 εκατ. ευρώ, μην επιτρέποντας δυνατότητα ευελιξίας.
Και με το μειωμένο μαξιλάρι θα πρέπει να αντιμετωπίσουμε τα επόμενα δύσκολα βήματα. Εντός Αυγούστου αναμένεται να εκδοθούν τα εκκαθαριστικά του ΕΝΦΙΑ και ο φόρος θα πρέπει να αρχίσει να πληρώνεται από τον Σεπτέμβρη.
Η πορεία τον Ιούλιο
Τα πρώτα στοιχεία του Γενικού Λογιστηρίου του Κράτους και της ΓΓΔΕ δείχνουν υστέρηση εσόδων 9,56% τον Ιούλιο σε σχέση με τον στόχο του προϋπολογισμού, αφού συγκεντρώθηκαν 4,854 δισ. ευρώ όταν ο στόχος ήταν καθαρά έσοδα 5,367 δισ. ευρώ ή 513 εκατ. ευρώ περισσότερα.
Λάθος υπολογισμοί των επιστροφών φόρου και τα μειωμένα φορολογικά έσοδα φαίνεται να δημιούργησαν αυτή την εικόνα.
Ειδικότερα, συνολικά από τις αρχές του έτους η Γενική Γραμματεία Δημοσίων Εσόδων έχει πραγματοποιήσει επιστροφές φόρου 1,860 δισ. ευρώ, όταν ο στόχος των επιστροφών ήταν στο 1,5 δισ. ευρώ. Επιμέρους τον Ιούλιο οι επιστροφές φόρου είναι αυξημένες κατά 86,54% σε σχέση με τον στόχο και έφτασαν τα 388 εκατ. ευρώ, έναντι 208 εκατ. ευρώ τα οποία είχαν εγγραφεί στον προϋπολογισμό.
Επίσης το μεγαλύτερο μέρος της υστέρησης αποδίδεται στα τελωνειακά έσοδα.
Περισσότεροι φόροι - λιγότερα έσοδα
Η υπερφορολόγηση τελικά δεν αύξησε τα έσοδα και αυτό αποδεικνύεται και από τη σύγκριση με τις προηγούμενες χρονιές.
* 5,595 δισ. ευρώ τα καθαρά έσοδα του προϋπολογισμού τον Ιούλιο του 2014.
* 5,029 δισ. ευρώ τα καθαρά έσοδα τον Ιούλιο του 2015, τον πρώτο μήνα εφαρμογής των capital controls.
* 4,854 δισ. ευρώ τον Ιούλιο του 2016 όταν μόνο από τα εκκαθαριστικά του φόρου εισοδήματος και την πληρωμή της πρώτης δόσης με αυξημένες προκαταβολές και αυξημένη εισφορά αλληλεγγύης (καταργήθηκε πέρυσι το καλοκαίρι η έκπτωση 30% που είχε ψηφίσει η προηγούμενη κυβέρνηση), το οικονομικό επιτελείο προσδοκούσε έσοδα 1,2 δισ. ευρώ.
Αναθεωρήσαμε τους στόχους και ...τους πετύχαμε
Το υπουργείο Οικονομικών ωστόσο δεν παραδέχεται την κακή πορεία των εσόδων γιατί όπως ανακοίνωσε...οι στόχοι από τον Οκτώβριο είχαν αναπροσαρμοστεί. Και γι αυτό δεν ανησυχεί και δεν θεωρεί ότι υπάρχει θέμα κόφτη...
«Σχετικά με τα δημοσιεύματα, τα οποία κάνουν λόγο για την πτωτική πορεία των εσόδων και την ενδεχόμενη ενεργοποίηση του «κόφτη» επισημαίνονται τα εξής:
Η υπό εκτέλεση κατά τον μήνα Ιούλιο προκύπτει μόνο σε σύγκριση με τον στόχο του προϋπολογισμού που συντάχθηκε πέρυσι τον Οκτώβριο.
Κατά τη διάρκεια του έτους οι μηνιαίοι στόχοι αναπροσαρμόζονται συνεχώς λαμβάνοντας υπόψη κάθε διαθέσιμη πληροφορία όπως οι εισπράξεις των προηγούμενων μηνών, οι εποχικές διακυμάνσεις, οι παρατάσεις, κ.λπ.
Βάσει λοιπόν του αναθεωρημένου στόχου, οι ταμειακές εισπράξεις για τον Ιούλιο, όχι μόνο δεν υπολείπονται του στόχου, αλλά αντίθετα, υπάρχει υπέρβαση 105 εκατ.
Με βάση τα παραπάνω δεν υπάρχει καμία απολύτως ανησυχία, ούτε φυσικά και τίθεται θέμα ενεργοποίησης του κόφτη. Άλλωστε, στο σύνολο του 7μήνου παρατηρείται υπέρβαση του στόχου των εσόδων του τακτικού προϋπολογισμού κατά 621 εκατ. προ επιστροφών φόρων και κατά 261 εκΑΤ μετά τις επιστροφές. Αυτό το τελευταίο στοιχείο αξίζει να επισημανθεί, αφού οι επιστροφές φόρων έχουν υπερβεί το στόχο:
- για τον Ιούλιο κατά 180 εκατ. (86% πάνω από το στόχο) και
- για το σύνολο του 7μήνου κατά 360 εκατ. (24% πάνω από το στόχο).
Αυτή η επιτάχυνση των επιστροφών φόρων είναι μια συνειδητή επιλογή της κυβέρνησης που παρότι μειώνει τα καθαρά έσοδα, προσφέρει πολύτιμες ανάσες ρευστότητας στην πραγματική οικονομία».